gradi se prva kuća /

Krenula je gradnja zamjenskih kuća na Banovini: 'Građevinski sektor će diktirati tempo, očekujemo 400 kuća godišnje'

Image
Foto: RTL

Hanžek je rekao da su kriteriji jasni i da se prvenstveno radi o kriteriju neadekvatnog smještaja, a prvenstveno to su kontejneri i mobilne kučice

4.2.2022.
15:20
RTL
VOYO logo

Državni tajnik i šef Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Gordan Hanžek, danas je na konferenciji za medije objavio kako je započela izgradnja prve zamjenske kuće na Banovini.

"Započela je gradnja prve obiteljske kuće na Banovini kod Siska u mjestu Sela. Procedura je u tijeku, radi se o gradnji više stotina, bih rekao sad i tisuća, na tom prostoru i u ovom trenutku krenula je priprema za gradnju druge obiteljske kuće u Lekeniku", kazao je Hanžek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako se i ostali programi  odvijaju svojom dinamikom te da se radi o velikom broju oštećenih objekata, zbog čega je to izuzetno je složen i zahtjevan program.

Obnova po tri zakona

"Sljedećih će se dana, tjedana, mjeseci izgradnja zamjenskih kuća intenzivirati i to tjednim ritmom po par kuća. Ovo je prva kuća koja je krenula, nismo željeli od prve kuće sazivati tiskovnu konferenciju, tiskovnu konferenciju smo planirali na jednom od gradilišta sljedeći tjedan, kada se potpiše i sljedeći ugovor za izgradnju kuća tehnologijom zamjenske izgradnje", kazao je Hanžek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se postupak vodi po tri zakona, Zakonu o obnovi, Zakonu o javnoj nabavi i Zakonu o gradnji.

Image
SAM SVOJ MAJSTOR NA BANIJI /

Čekali državu, pa majstore. A onda krenuli sami obnavljati, uselit će do jeseni: 'Kad nešto zaradim, napravim jedan dio'

Image
SAM SVOJ MAJSTOR NA BANIJI /

Čekali državu, pa majstore. A onda krenuli sami obnavljati, uselit će do jeseni: 'Kad nešto zaradim, napravim jedan dio'

"Svaki stradalnik koji ima odluku od strane našeg ureda, prezentirani su mu modeli koji su dostupni, to su dva modela, sukladno onome tko ima pravo 55 ili 75 kvadrata, bira model koji hoće, a time i tehnologiju izgradnje. Zatim potpisuje izjavu i ugovor i preuzima model sa jasnim rokovima izgradnje koje garantira izvoditelj radova. Mi organiziramo sve ostale elemente bitne za izgradnju, operativnog koordinatora po zakonu o obnovi i stručni nadzor i prilagodbe projekta po Zakonu o izgradnji. Procedura po Zakonu o izgradnji je prijava gradilišta, tek kad se prijavi gradilište mogu započeti radovi", objasnio je šef Središnjeg državnog ureda.

'Kriterije usklađujemo s jedinicama lokalne samouprave'

Na pitanje po kojim se kriterijima gradi odgovorio je da su oni jasni i da se prvenstveno radi o kriteriju neadekvatnog smještaja, a prvenstveno to su kontejneri i mobilne kučice. Dodao je i da se kuće se grade temeljem odluke Ministarstva prostornog uređenja, ministarstvo je provedbeno tijelo koje radi odluke i prethodna rješenja, a središnji državni ured organizira samu izgradnju.

"Usklađujemo se s jedinicama lokalne samouprave koje znaju tko je najpotrebitiji za izgradnju zamjenske kuće isto tako i za konstruktivnu obnovu obiteljske kuče i višestambenih objekata", rekao je Hanžek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li tempo biti najavljenih 300 kuća na godinu, Hanžek kaže da će on biti i brži.

"U ovom trenutku imamo potpisani ugovor s izvoditeljem za prvih 30 kuća, u ponedjeljak potpisujemo za sljedećih 30 i kroz 15 dana za još 30. Znači ukupno 90 kuća će biti potpisano do kraja veljače. Trenutno je u postupku javne nabave paket od 30 drvenih montažnih kuće, ovo je suha drvena gradnja, i 48 kuća, to su manji paketi, po 6 kuća, kako bi se približili obrtnicima i otvorili mogućnost nuđenja svima 48 zidanih kuća", rekao je i dodao da će sukcesivno raspisivati natječaj kroz cijelu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo odaziv građevinskog sektora. Građevinski sektor je taj koji će diktirati tempo obnove. Koliko ćemo dobivati kvalitetnih i cjelovitih ponuda mi ćemo to raspisivati. Govorili smo približno 400 zamjenskih obiteljskih kuća, i 100 kuća u državnom vlasništvu", poručio je Hanžek.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo