STRUČNJACI SE OSJEĆAJU PREVARENO / Zamjenske kuće arhitektima neprihvatljive: 'Neka od svjetskih čuda su prije izgrađene nego što će krenuti obnova na Banovini'

I sami su arhitekti još u veljači, na poziv vlade, ponudili dvadesetak prijedloga zamjenskih kuća, no ni za jedan od njih država na kraju nije iskazala interes

18.12.2021.
21:35
VOYO logo

Tko je i zašto odabrao modele zamjenskih kuća koje će se izgraditi žrtvama potresa, pitaju se s Arhitektonskog fakulteta čiji se stručnjaci osjećaju prevareno.

Dekan Arhitekture čak najavljuje i odlazak iz Savjeta za obnovu jer su na zahtjev sami bili izradili 20 modela, a vladajući su ih zaboravili i izabrali druge projekte, tvrde arhitekti, sumnjive kvalitete.

Zamjenske kuće na Banovini, za državu su najbolje rješenje, no za arhitekte nisu prihvatljive. Posebno im je sporan "urbani model" i pitaju se po kojim kriterijima je odabran?

„Da banaliziramo, to je na razini dvojke. Tek toliko da se zadatak odradi, a mi moramo težiti izvrsnosti i imati na razini petice te objekte koje ćemo tamo raditi“, kazao nam  je Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreb.

I stoga traže da se nabava tih kuća stopira. No, za ministra Darka Horvata to nije opcija, već najavljuje doradu projekta:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zamjenske kuće /

Državi je trebalo gotovo godinu dana da dođe do rješenja za obnovu na Baniji: 'Kuće će imati armirane betonske temelje'

Image
zamjenske kuće /

Državi je trebalo gotovo godinu dana da dođe do rješenja za obnovu na Baniji: 'Kuće će imati armirane betonske temelje'

„Mi smo upravo zbog tog opreza u proces nabave ušli s limitiranom, vrlo malom količinom takvih objekata. Ako bude nekakvih potreba da se s tom nabavom stane zbog toga jer u samim uvjetima tih natječaja nisu pogođeni parametri, mi ćemo s tom nabavom stati“, izjavio je Horvat.

I sami su arhitekti još u veljači, na poziv vlade, ponudili dvadesetak prijedloga zamjenskih kuća, no ni za jedan od njih država na kraju nije iskazala interes.

„Nismo dobili nikakav povratni odgovor od Ministarstva, do sada kada se čini pomalo prekasno. Ono što mi apsolutno pozivamo je puno otvorenija i transparentnija procedura“, rekao je Matković.

Iako je zbog toga dekan Arhitektonskog fakulteta najavio povlačenje iz Savjeta za obnovu, ministar uvjerava da i dalje ostaje član tog tijela.

„18 prijedloga koji projektantski nisu obrađeni, za koje nije izrađena projektna dokumentacija. I kada bismo gledali parcijalna rješenja unutar tih 18 prijedloga arhitekata, nijedan od ova tri projekta nije, a da nije koristio barem neka od tih rješenja“, izjavio je ministar Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svađu unutar tijela koje bi im trebalo pomoći s obnovom, s tugom iz hladnih kontejnera promatraju stanovnici Banovine:

„Neka od svjetskih čuda su prije izgrađene nego što će krenuti obnova na Baniji. Kao papagaj već godinu dana ponavljam da samo pogledaju što rade privatni donatori. Od čvrstih objekata, montažnih, do privremenih. Eto, nije mi jasno kako pojedinci mogu, a država ne može. Ovo što danas gledamo na Baniji je svačiji poraz“, kazala je Branka Bakšić Mitić (NEZ.), dogradonačelnica Gline.

Ministar pak uvjerava da će prvi, stvarni početak obnove biti kroz sljedećih godinu dana, kada će na Banovini, kaže, biti izgrađeno tisuću obiteljskih kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo