KREĆU PRESLAGIVANJA ZA LOKALNE IZBORE: / Bandić se bori za vlast u metropoli, Vrkić i Obersnel odustali, na Oparu ne računaju

Image
Foto: Pixsell

Čini se kako niti jedan od gradonačelnika četiriju najvećih hrvatskih gradova neće uspjeti dobiti novi mandat

27.7.2020.
17:24
Pixsell
VOYO logo

Prašina nakon parlamentarnih izbora nije se ni spustila, a u velikim strankama su počele pripreme za novu izbornu bitku. Naime, 16. svibnja 2021. trebali bi se održati lokalni izbori. Najvažnija bitka vodit će se za Grad Zagreb, u kojem Milan Bandić ikad nije lošije stajao, a čini se kako će i sadašnji gradonačelnici Splita, Rijeke i Osijeka odstupiti sa svojih pozicija. Tomu u prilog idu i preferencijalni glasovi koje su dobili na prethodnim izborima. Bandić je u drugoj izbornoj jedinici dobio svega 1789 glasova, Vojko Obersnel je dobio 4877 glasova, Andro Krstulović Opara 907, a najlošije je prošao Ivica Vrkić sa svega 201 preferencijalnim glasom.

Tomašević protiv HDZ-a

Najveći Bandićev oponent u Zagrebu je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! koja je sa sedam mandata svojih koalicijskih stranaka "protjerala" Bandićevih desetak žetončića iz Sabora i ostavila ga bez ijednog mandata. Tomašević je već najavio kandidaturu za gradonačelnika, no pitanje je tko će mu, osim njegovih pristaša, držati leđa. SDP nema puno šansi, niti pravog kandidata, a prijeti im i raskol oko toga trebaju li imati svog čovjeka u Zagrebu ili podržati trenutno moćnog Tomaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, već se zna da Bandićev partner, HDZ ide na "juriš" prema fotelji gradonačelnika metropole. Dio članova te stranke je za Jutarnji potvrdio kako će upregnuti sve snage. Zasad se spekulira s imenom ministra zdravstva Vilija Beroša, no u toj stranci je niz onih koji bi rado sjeli u fotelju na Trgu Stjepana Radića.

"Ovo nam je velika prilika, do sada nismo imali ozbiljnog kandidata za Zagreb, uvijek se išlo s nekom figom u džepu, a sada će biti drugačije", poručuju iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most će s rastom popularnosti imati kandidate za gradonačelnike svih velikih gradova. U Zagrebu su mu mandate donijeli bračni par Raspudić, a ne valja zaboraviti niti bivšeg vjeroučitelja Marina Miletića, koji je ostvario dobar rezultat u Rijeci. Domovinski pokret je također najavio da će imati svoje kandidate u svim većim gradovima, a spekulira se kako bi njihov odabir za zagrebačkog gradonačelnika mogao biti bivši ministar kulture i bivši član gradskog Obora za imenovanje naselja, ulica i trgova, Zlatko Hasanbegović.

Image
TOMAŠEVIĆ POTVRDIO DA ŽELI BITI GRADONAČELNIK ZAGREBA I DODAO: /

'Postoji razlog zbog kojeg bi podrška GUP-u naštetila HDZ-u'

Image
TOMAŠEVIĆ POTVRDIO DA ŽELI BITI GRADONAČELNIK ZAGREBA I DODAO: /

'Postoji razlog zbog kojeg bi podrška GUP-u naštetila HDZ-u'

HNS ostavio čist put za pobjedu HDZ-a u Osijeku

Promjene na vodećoj poziciji su moguće i u Osijeku. Sadašnji gradonačelnik, Ivica Vrkić sigurno se neće kandidirati za još jedan mandat, a tu priliku vreba HDZ, koji je u četvrtoj izbornoj jedinici na nedavnim izborima osvojio osam saborskih mandata. HNS će Vrkićevim odlaskom vjerojatno otpasti iz svih kombinacija, jer se bivši šef stranke Ivan Vrdoljak ne želi kandidirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedinstvena prilika za Osijek. Prije se uvijek išlo s nekim kombinacijama, a sada će se ići s ozbiljnim kandidatom koji ima šanse za pobjedu", poručuju iz HDZ-a dodajući kako nisu raspravljali s imenima i smatrajući da će se za Osijek boriti sa SDP-om.

Iz SDP-a su poručili kako će o kandidatima za gradonačelnike većih gradova govoriti nakon biranja novog vodstva stranke. No, neslužbeno, najviše šansi za kandidaturu ima sadašnji dogradonačelnik Boris Piližota, koji je, kažu, vrlo ambiciozan. Domovinski pokret također ne želi govoriti o imenima, no mogu računati na HDSSB-ovog Krešimira Bubala ili bivšeg župana Vladimira Šišljagića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljstvo Oparom, Kerum opet u igri

Promjena će biti i u Splitu. Naime, u HDZ-u nisu baš zadovoljni radom Andre Krstulovića Opare, pa će vrlo vjerojatno predložiti drugog kandidata. Njemu ili njoj bi se trebao suprotstaviti kandidat SDP-a koji je u stanju povući sve glasove od centra nalijevo, ako ga u ovom trenutku uopće imaju. Šuška se kako bi gradonačelnik ponovno htio postati Željko Kerum, a Domovinski pokret ima aduta u Robertu Pauletiću.

Obernsnel odlazi, Peović nova gradonačelnica?

Vojko Obersnel je u Rijeci, isto kao i Bandić u Zagrebu, na vlasti već 20 godina. No, dok Bandić nema namjeru povući se s te funkcije, Obersnelu je ovo posljednji mandat. SDP vlada Rijekom od 1990., no u posljednjih nekoliko godina suočavaju se s padom popularnosti i lokalni izbori bi mogli biti od presudne važnosti za stranku. Njihov pad popularnosti je iskoristila platforma Možemo!, koja je u Rijeci zaslugom Radničke fronte u Saboru osigurala mandat za Katarinu Peović, a sada bi na tragu toga mogla zatražiti povjerenje Riječana za upravljanje gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najizgledniji SDP-ov kandidat je dosadašnji Obersnelov zamjenik, Marko Filipović, no u stranci su svjesni da "je dobar čovjek, ali bez karizme, i veliko je pitanje može li postati gradonačelnik. Potpuno je nevidljiv". Na prošlim lokalnim izborima HDZ-ov kandidat je bio Kristijan Staničić, no tada nije ušao u drugi krug, a pitanje je ima li HDZ boljeg od njega u ovom trenutku.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo