KREĆE RUŠENJE SVIH DERUTNIH KUĆA U ISTARSKOM SELU DUHOVA: / 'Ako ja to moram platiti, dvije godine neću ništa jesti ni plaćati režije'

Image
Foto: screenshot/RTL

Cilj akcije je, tvrde u Općini Lanišće, unapređenje sigurnosti i izgleda sela Ćićarije. Sve derutne kuće moraju se ukloniti, počevši od onih pored prometnica

19.11.2019.
18:36
screenshot/RTL
VOYO logo

Općina Lanišće, koja zahvaća veliki dio naselja u najnepristupačnijem predjelu Istre, kreće u uklanjanje brojnih oronulih zgrada na istarskoj Ćićariji, javlja RTL. Cilj akcije je, tvrde u Općini, unapređenje sigurnosti i izgleda sela Ćićarije. Pri tom će se morati suočiti s problemom pronalaska brojnih vlasnika koji su davno emigrirali od Australije do Amerike. Ovakvih će radova uskoro biti diljem Ćićarije jer se sve derutne kuće moraju ukloniti, počevši od onih pored prometnica.

"Nije ih lijepo vidjeti, a drugo, opasnost su jer su uz samu cestu gdje prolaze ljudi, ali i automobili. Ne daj bože da se nešto desi", kaže za RTL Maria Grbac, mještanka Lanišća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo svaka druga kuća na Ćićariji je u ruševnom stanju. Negdje su napuštena i cijela sela. Oni koji ovdje žive o svojim kućama vode računa, ali problem je s onima koji nisu tu. Jedna kuća, primjerice, u 70% vlasništvu je jedne osobe, a ostalih 30% podijeljeno je među sedamnaest nasljednika raštrkanih po svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vlasnici sami ne uklone ruševine, to će o njihovu trošku učiniti općina, a ako trošak ne nadoknade, Općina će se upisati u vlasništvo nekretnine. Problem je to i za mještane poput Marijana koji posjeduju oronulu zgradu. Uz mirovinu od 2000 kuna ne može je ni urediti ni srušiti.

"Ako bih ja trebao platiti ja kažem ja bih trebao najmanje dvije godine ništa ne jesti, ništa drugo, ni platit režije i samo spremat, i onda je gotovo", kaže Marijan Grbac, mještanin Lanišća. Dodatni problemi poput mogućih tužbi očekuju i Općinu. Stoga se mještani Lanišća nadaju da će ih u ovom procesu poduprijeti država i županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije lijepo živjeti u selu duhova

"Ako svi budu stajali iza određenih ljudi koji budu to gurali ja vjerujem da većih problema ne bi trebalo biti. Ali ako budemo sami protiv svih sve pada u vodu", kaže Alen Cesar, općinski vijećnik Lanišća.

Ipak, mještani su zadovoljni odlukom općine da riješi problem oronulih zgrada jer će na taj način i njihove nekretnine više vrijediti, a uostalom, tvrde, nije lijepo živjeti u selu duhova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo