KREĆE OVRHA NAD SANADEROVOM IMOVINOM: / Obitelj ima 78 računa, stanove, kuće, zemljišta, ali ništa od toga mu ne smiju dirati. Evo što smiju

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Budući da najveći dio blokirane imovine ne glasi na Ivu Sanadera, država će po presudi u 'slučaju Planinska' zasad teško moći naplatiti potraživanja u iznosu od 17,5 milijuna kuna

2.7.2019.
13:35
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Županijski sud u Zagrebu poslao je Općinskom državnom odvjetništvu pravomoćnu presudu u 'aferi Planinska' kako bi mogao pokrenuti ovrhu nad imovinom osuđenog Ive Sanadera. Osim kazne zatvora u trajanju od šest godina, Sanader prema presudi u 'aferi Planinska' mora vratiti 17,5 milijuna kuna koliko je, prema presudi, dobio od poduzetnika Stjepana Fiolića nakon što je zgradu njegove tvrtke kupilo Ministarstvo poljoprivrede na čijem je čelu onomad bio Petar Čobanković.

Tužiteljstvo sad treba odlučiti koja će Sanaderova imovina pripasti državi, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SANADER U CENTRU ZA DIJAGNOSTIKU: /

Uskoro će doznati gdje će služiti kaznu. Čeka ga i ovrha 17.5 milijuna kuna

Image
SANADER U CENTRU ZA DIJAGNOSTIKU: /

Uskoro će doznati gdje će služiti kaznu. Čeka ga i ovrha 17.5 milijuna kuna

Većina blokirane imovine ne glasi na njega

Taj bi novac država mogla pokušati naplatiti iz Sanaderove blokirane imovine, a uglavnom je riječ o umjetninama. U Sanaderovoj kolekciji je oko 450 umjetničkih slika i ostalih predmeta, među ostalim i slika Vlahe Bukovca procijenjena na oko 200 tisuća eura. Na Sanaderovim računima je blokirano i oko 400 tisuća kuna. Osim toga, država može prodati i deset Sanaderovih blokiranih dionica Hajduka, oduzeti mu 35.800 eura i 115.000 kuna koliko ima na računu i obustaviti dio mirovine, koja iznosi oko 10 tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

No, većinu pozamašne Sanaderove imovine država ne smije dirati jer je prebačena na ostale članove obitelji i vezana uz suđenje za slučaj "Fimi media". Država se od te imovine može naplatiti tek kad se taj slučaj pravomoćno okonča, a zasad mu se ne nazire kraj zbog bolesti jedne od optuženih, Nevenke Jurak. U toj aferi Sanaderu je imovina blokirana primjenom odredbi o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi pa je uz njegovu, blokirana i imovina njegove djece, supruge Mirjane te pokojnog punca Ive Šarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj se institut može primijeniti samo u jednom kaznenom postupku tako da se u predmetu Planinska imovina može oduzeti samo od Ive Sanadera. A najveći dio blokirane imovine ne glasi na njega.

Zbog druga dva suđenja zasad ostaje u Remetincu

Od ukupno 78 računa obitelji Sanader, samo sedam je na Sanaderovo ime, dok su najveći novčani iznosi blokirani na bankovnim računima Sanaderova pokojnog punca u Raiffeisen-Landesbank Tirolu, ukupno 1,15 milijuna eura. Vila u Kozarčevoj ulici u Zagrebu upisana je na Mirjanu Sanader i njezinog pokojnog oca. Blokirani stanovi u Splitu, kuća s voćnjakom i oranicom u Krapju te 30.000 kvadrata zemljišta na Braču također glase na članove Sanaderove obitelji. Zbog svega toga čini se da će u slučaju "Planinska" država u ovom trenutku teško moći naplatiti sva svoja potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrh svega, jučer je postalo pravomoćno rješenje o izdržavanju kazne za aferu Planinska što znači da bi iz Remetinca Sanader trebao biti upućen u neku od kaznionica ili zatvora. Budući da je osuđen zbog zloporabe položaja i ovlasti, logično bi bilo da kaznu nastavi služiti u kaznionici u Glini ili u Puli. No, budući da mu traju još dva suđenja (za afere Fimi-media i Ina–MOL) očekuje se da će do okončanja tih dvaju postupaka on ipak ostati u Remetincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike