zagorje odahnulo /

Kravljoj avanturi došao je kraj: Mica i Mojca sretno stigle kući

Kravljoj avanturi došao je kraj. Odbjegle Mica i Mojca nakon više od tri tjedna lutanja vraćaju se vlasniku Franji

2.5.2017.
22:06
VOYO logo

Kravljoj avanturi došao je kraj. Odbjegle Mica i Mojca nakon više od tri tjedna lutanja vraćaju se vlasniku Franji. Prva je u štalu stupila Mica. Pronađena je 10-ak kilometara od kuće. Iza gospodina Franje i njegove obitelji neprospavane su noći.

"Poslije toliko dana strepnje i svaki čas smo očekivali da se nekom nešto može dogoditi praktički to mi je najsretniji dan", kazao je Franjo Celjak, vlasnik krava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kući je još trebalo dovesti tvrdoglavu Mojcu koju su još teže ulovili.

Mojca je ovdje u šumi pronađena jučer u poslijepodnevnim satima nakon čega su je lovci i veterinari uspavali. Nije bilo lako, jer se nakon 23 dana Mojca poprilično promijenila. Prilagodila se divljini. Ona i njezina prijateljica Mica nisu se odvajale, bile su oprezne i nerazdvojne. Franjo zna što su radile jer ih zadnjih dana prate lovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One nikad nisu spavale na otovorenom. Spavale su u šikari, kada su legle okrenule bi glavu jedna nasuprot druge i vidjele su obje pozicije ako im netko ne bi prišao. Kada su izlazile na cestu prvo bi izašla jedna i tek nakon 10 minuta druga", prepričava Celjak.

U akciji spašavanja najpoznatijih krava u Hrvatskoj sudjelovao je cijeli kraj. 

"Akcija je bila jako naporna, odvijala se više od tjedana dana, krave su se pretvorile u najopasniju divljač", priča Marijo Tovernić izlovačkog društva Lane Orahovica.

Odmetnice su detektirane uz pomoć pasa tragača i to u susjednoj Općini koja je poduzela visoke mjere pripravnosti i obrane. Uključili su veterinare, lovce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konačno su ulovljene Mica i Mojca glavni problem Općine zadnja tri tjedna. To je bio problem događaj gdje su se svi uklučivale, stalno su se kretale, bilo je teško otkriti mjesto gdje se zadržavaju", ispričao je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

Kod gospodina Franje ne fali im ništa, ali što je njima u glavi Franjo ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doma ih je dočekala i Franjina supruga koja im je već pripremila hranu jer su u divljini smršavile.

"Sretni smo, presretni smo kravice su doma hvala Bogu", uzbuđena je vlasnica krava Mirjana Celjak.

Sretni su, ali i razočarani u nadležne institucije. Nakon što su krave pobjegle kroz električnu ogradu u strahu da će krave napraviti veliku štetu obraćali su se svima - od resornog ministarstva do policije, ali na razumijevanje nisu naišli. 

Sada se s kravama povratnicama mora ponovno sprijateljiti. Micina i Mojcina pustolovina je završila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo