Kratko i jasno: 'Ovo se mora i naprosto, mora se!'

'Ovdje se radi o nečem što smo jasno proklamirali u kampanji.

9.2.2012.
10:41
VOYO logo

"Niti ja, niti bilo tko iz ove Vlade nikada nigdje nismo izrekli takvo nešto", nastavio je prvi potpredsjednik Vlade.

"U programu smo bili potpuno jasni. Na pitanje što će biti s porezima i PDV-om odgovarali smo da se ukupno porezno opterećenje neće povećavati, a da će se struktura mijenjati", uvjerava Radimir Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav doživljava promjenu, pojasnio je.

"Svi mi u dijelu koji trošimo, odričemo se 2 posto za one koji stvaraju, da bi svi mogli trošiti. U samoj sumi ne samo da ne povećavamo opterećenje već sa sljedećom godinom bitno smanjujemo ukupno porezno opterećenje", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Zoran Milanović nije imao puno komentara na dizanje PDV-a:

"Ovo se mora i naprosto, mora se!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linić: Borimo se protiv otpuštanja

Resorni ministar Slavko Linić kazao je kako se Vlada poreznim mjerama bori protiv zaustavljanja zapošljavanja i sprječava otpuštanja u realnom, tržnom sektoru, te da se bori protiv zaustavljanja investicija, kako bi svaku kunu koja se zaradi mogli usmjeriti većem zapošljavanju.

"Pokušavamo dio tereta na proizvodnji prebaciti na potrošnju i rasteretiti privredu. Nastojimo pomoći sloju ljudi koji zbog otkaza i niskih prihoda teško mogu preživjeti", kazao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međustope

"Očekujemo negativne utjecanje na dio populacije stoga predlažemo međustopu od 10 posto na ulja, masti, vodu, osim one u bocama, bijeli šećer i dječju hranu na bazi žitarica", nabrojao je Linić.

Međustopa od 10 posto primjenjivat će se od 1. siječnja 2013. za usluge preuzimanja hrane u ugostiteljskim objektima, te prodaju vina i piva u tim objektima, kako bi se digla konkurentnost turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom proračunske godine će se podići prag za ulazak u sustav PDV-a na 230.000 kuna.

Efekt izmjena Zakona o PDV-u je 2,5 milijarde kuna, "ali nećete ga vidjeti u proračunu jer smo računali na negativan utjecaj eurozone na hrvatsko gospodarstvo i pad potrošnje", objasnio je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama Zakona o porezu na dobit uvedeno je pravilo za oporezovanje dividende - ako ju se reinvestira, ona se neće oporezovati. A ako se ide na skupljanje dividende, ona će se oporezovati s 12 posto, osim ako dividenda nije manja od 12.000 kuna.

Tužna vijest za gastarbeitere

Što se, pak, tiče poreza na dohodak, "amenovana" je odluka o povećanju neoporezivom dijelu plaće na 2.200 kuna te mirovine na 3.400 kuna. Efekt toga bi trebalo biti povećanje plaća i mirovina za one koji primaju najmanje, pojasnio je Slavko Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je donijela odluku koja će rastužiti sve gastarbeitere - uvodi se porez na mirovine iz inozemstva, kakav, tvrdi Linić, postoji u zemljama regije, ali nikada nije postojao kod nas. One će se oporezovati tako da će do 3.400 kuna biti oslobođene opterećenja, dok će svi mjesečni iznosi koji premašuju tu brojku biti oporezovani s 12 posto.

Vesela vijest za HGK

Što se tiče izmjena Zakona o doprinosima, potvrđena je ranije najavljena odluka o smanjenju zdravstvenih doprinosa s 15 na 13 posto, što bi trebalo rasteretiti poslodavce, potaknuti zapošljavanje i učiniti naše gospodarstvo konkurentnijim za investicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nikakvog problema u pokrivanju troškova zdravstva, jer se to kompenzira PDV-om", ustvrdio je, pak, potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Da bi javnost dobila sliku što znače te 2,4 milijarde kuna koje će ovim dobiti poslodavci, ispričao je kako je to "kompletan trošak kamata na investicije u gospodarskom sektoru", što znači da je time Vlada gospodarstvenicima pokrila trošak financiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radimir Čačić je prilikom rasprave o ovoj odluci kazao da se nizom poreznih izmjena, od PDV-a do politike doprinosa, "bitno rasterećuje porezne obveznike i otvara prostor gospodarskom rastu". Osim nabrojanih poreznih izmjena dotakao se i pregovora oko vodnog doprinosa, doprinosa za Hrvatske šume i spomeničke rente koji su u tijeku u resornim ministarstvima. Doprinosi za često kritiziranu Hrvatsku gospodarsku komoru nisu spomenuti na sjednici Vlade.

Dodao je kako je podrška za te izmjene zakona stigla i iz relevantnih financijskih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-PDV

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo