KRALJEVSKA OBITELJ U HRVATSKOJ: / Princ Charles i Camilla stigli na Pantovčak, dočekala ih Kolinda

Image

Prestolonasljednik princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, stigli su u dvodnevni posjet Hrvatskoj.

14.3.2016.
14:40
VOYO logo

Princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla u 14,24 sati sletjeli su u zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman. U pratnji prinčevskog para doputovali su njihovi osobni tajnici, te osoblje britanskog kraljevskog osiguranja.

Crveni tepih

Na crvenom tepihu ispred zrakoplova pozdravili su ih predstavnici Ureda predsjednice, šefica protokola Natalija Hmelina, predstojnik ureda Domagoj Juričić i savjetnik predsjednice za vanjsku politiku te diplomatski predstavnici obiju zemalja, veleposlanik u Britaniji Ivan Grdešić i britanski otpravnik poslova Ian Cliff sa suprugom, te britanski vojni ataše. Bila je tu i hrvatska počasna bojna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

Princ Charels i supruga u posjetu Hrvatskoj

Image

Princ Charels i supruga u posjetu Hrvatskoj

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla bogat i sadržajan program tijekom boravka u Hrvatskoj započeli su na Pantovčaku susretom sa svojim domaćinima, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i njezinim suprugom Jakovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon intoniranja himni i pregleda počasne hrvatske postrojbe, princ Charles i njegova supruga Camilla fotografirali su se sa svojim hrvatskim domaćinima u auli Ureda predsjednice i potom se uputili na razgovore. Na samom početku sastanka rečeno je da bi novi britanski veleposlanik mogao stići u Hrvatsku u srpnju. Veliku Britaniju sada u Zagrebu predstavlja otpravnik poslova Ian Cliff.

Iako je razmjena poklona bila planirana odmah, to će se ipak dogoditi za vrijeme svečane večere. Princ i vojvotkinja će tom prigodom dobili umjetničku sliku Matka Trebotića i bocu arhivskog vina Iločkih podruma. Budući da britanski prijestolonasljednik i njegova supruga nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva tako ni teme razgovora na Pantovčaku nisu bila aktualna politička pitanja, već ona koja su u fokusu njihova interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dan posjet Slavoniji

Image

Dolazak princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla u Zagreb.

Princ i vojvotkinja nakon Pantovčaka će obići će i Gornji grad, sastati se i s premijerom Tihomirom Oreškovićem, te posjetiti Hrvatsko narodno kazalište. U njihovu čast, u uredu predsjednice priprema se i večera na kojoj se očekuje 70-ak uglednih gostiju iz političkog, vjerskog i poslovnog svijeta, te umjetnosti i znanosti.

Sudjelovat će i na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea u HNK-u u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dolazak princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla u Zagreb.

Drugi dan svog posjeta princ i njegova supruga provest će u posjetu osječkoj Tvrđi, Ergeli Đakovo, Kopačkom ritu i Zlatnoj gredi.

"Cilj posjeta princa od Walesa i vojvotkinje je jačanje je odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima", rekao je uoči posjeta britanski otpravnik poslova u Hrvatskoj Ian Cliff. Princu je ovo već peti posjet Hrvatskoj, dok je vojvotkinja u Lijepoj našoj prvi put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za praćenje njihove kraljevske visosti u Hrvatskoj akreditirano je 180 novinara.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo