KOVAČ O SLUČAJU BALKANSKI ŠPIJUN: / 'To je neka vrsta farse, loš film, loša predstava'

Image
Foto: Dnevnik Nove TV

Ministar vanjskih poslova u odlasku Miro Kovač gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao slučaj uhićenja u Srbiji osobe osumnjičene za špijunažu.

3.9.2016.
20:29
Dnevnik Nove TV
VOYO logo

Potvrdio je da iz Srbije još nema nikakvih službenih informacija.

"Mi smo jučer popodne, kad smo pročitali tu vijest u medijima, odmah zatražili preko svog veleposlanstva u Beogradu potvrdu informacije u nadležnim srbijanskim državnim tijelima. To smo učinili i danas, ali mi nikakvu konkretnu službenu potvrdu nismo dobili od Srbije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POZNANIK O NAVODNOM AGENTU ZAČUĐENO: /

'I netko tako smotan može biti špijun?!?'

Image
POZNANIK O NAVODNOM AGENTU ZAČUĐENO: /

'I netko tako smotan može biti špijun?!?'

Neki loš film

Također ne zna ni koja je pozadina uhićenja.

"To treba pitati državni vrh Srbije. Ja vam mogu reći da je ovo vrlo neobično, mi tu informaciju kao Ministarstvo vanjskih poslova nemamo. Osobno sam tražio informaciju na sastanku s Dačićem jutros u Bratislavi, on tu informaciju nije imao, bar je nije dao. Ako su to čista posla onda se informira susjedna država, a ako nisu onda se rade ovakve predstave i farse, daje se informacija u srpske medije i time se zabavlja puk. Radi se o zabavi koja je tragikomična, neka vrsta filma, sjećam se filma Balkanski špijun, samo što je ovo loša predstava i loša režija", kaže Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da čitavu situaciju, Hrvatska niti ne može imati diplomatski odgovor.

Ovo nema smisla

"Ne možemo ništa spremati kad ništa ne znamo. Ovo je nešto bačeno u javni prostor. Mi smo tražili informaciju kao država, ništa nismo dobili, ne možemo ništa spremati. Ne znamo radi li se o predstavi, radi li se tu o nekim igricama. Moj je dojam, evo tu sam u Dalmaciji, ljudi se smiju svemu tome, njima je to smiješno da se jedna država tako ponaša. Budimo ozbiljni, uhvatimo se posla, to sam danas rekao i gospodinu Dačiću. Ovakve predstave, nekakvi jeftini trikovi, nekakvi filmovi koji se pokušavaju režirati, to nema smisla", kaže minsitar u odlasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da ova priča ne može imati nikakav utjecaj na nacionalnu sigurnost.

"Nikakav utjecaj na nacionalnu sigurnost ne može imati ova priča, ovo je jedna farsa. Jer, kažem, mi smo informaciju tražili, nismo je dobili, imamo samo informacije po hrvatskom tisku, pa i po tisku susjedne Srbije. Ništa više od toga službeno nemamo i čini mi se da se radi o nekoj pokaznoj vježbi koja je tragikomična, neka vrsta predstave za javnost, sapunice, nekakav film s lošom režijom i s lošim sastavom", kaže Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valjda će ove predstave uskoro prestati

Nije siguran jesu li odnosi sa Srbijom sve zategnutiji jer je to činjenica ili je sve tek posljedica predizborne kampanje.

"Ja to ne znam. Mi ništa nismo radili po tom planu, mi se normalno ponašamo, mi želimo da Srbija svoje obveze u pregovorima s EU izvršava. Mi nismo nikakva pisma pisali, mi nismo nikakve diplomatske akcije startali, mi ništa ne činimo, mi samo pratimo, smješkamo se, nije nam uopće jasno što žele postići kolege u Srbiji. Mislim da su sad shvatili s ovim odgovorom gospodina Junckera da to nikud ne vodi, to treba prestati zabavljati javnost, pa i hrvatsku javnost, siti su svega toga, uhvatimo se posla, surađujmo. U Hrvatskoj će imati ozbiljnog partnera, očekujem da će u Srbiji isto tako brzo prestati ove predstave. To je smiješno i moram priznati da ne vidim odjeka na međunarodnoj sceni što se toga tiče. To je neka vrsta farse, loš film, loša predstava", završio je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo