'SANKCIJE NEĆE OSTVARITI MIR' / Kovač ima samo jedno pitanje: 'Kako ćemo rješavati sljedeću etapu s Rusijom nakon što završi ovaj konflikt?'

Image

Bivši ministar vanjskih poslova smatra da je Hrvatska uređena država, bez obzira na nespretne duele u javnosti

29.6.2022.
14:22
VOYO logo

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao samit NATO saveza u Madridu te razvoj situacije u Ukrajini. Naglasio je kako je Turska velika i važna država, posebno za NATO, te da je Turski predsjednik Erdogan dobio ono što je htio, a to je da će Švedska izmijeniti svoje zakone i Ustav te da će kurdski aktivisti biti izručeni Turskoj.

“On je tražio da se Švedska drugačije postavi prema kurdskim aktivistima. Zašto bi onda Erdogan nastavio blokirati Finsku i Švedsku?”, kaže Kovač. Komentirao je i ulogu hrvatske u NATO savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatska je uređena država, bez obzira na nekakve nespretne duele u javnosti. Ona je zapadna država, koja ne smije i neće biti banana država”, rekao je te istaknuo kako će Hrvatska najvjerojatnije prihvatiti da Finska i Švedska dobiju pozivnice za pristupanje NATO savezu.

Image
CIJENA ULASKA U NATO /

Otkriveno što Turska traži od Finske i Švedske: 'Dobili smo ono što smo htjeli'

Image
CIJENA ULASKA U NATO /

Otkriveno što Turska traži od Finske i Švedske: 'Dobili smo ono što smo htjeli'

'Bitno je da su prezentirani usuglašeni stavovi'

“Ovo je možda jedan indirektan apel koji je važan dvaju centrima moći u Hrvatskoj. Moramo djelovati usklađeno. Ako postoje neke problematične stvari oko kojih se ne slažemo, o tome treba raspraviti iza zatvorenih vrata te javnosti prezentirati jedinstven stav”, navodi Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač je prisustvovao NATO samitu u Varšavi za vrijeme svog mandata kao ministra vanjskih poslova. Kaže da ministri tamo nisu u fokusu, iako smatra da bi bilo "ljepše da su sa Zoranom Milanovićem bili i ministri vanjskih poslova i obrane, ali što je tu je".

“Bitno je da je predsjednik tamo i da su prezentirani usuglašeni stavovi”, kazao je Kovač te istaknuo kako će, unatoč razlikama između predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, doći do konsenzusa te da će se izvući pouka da se sve razlike rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Sankcije nisu dovoljno dobro osmišljenje’

Kovač smatra da je Rusija već duže vrijeme “označena kao glavna prijetnja NATO savezu“.

“To je tako i sada, s obzirom na invaziju na Ukrajinu. Pitanje je samo kako ćemo rješavati sljedeću etapu s Rusijom nakon što završi ovaj konflikt”, rekao je te dodao kako sankcije, nametnute Rusiji, neće ostvariti mir u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“One će imati posljedice po stanovništvo zemalja EU, kao i uvijek. One nisu dovoljno dobro osmišljene, ali dobro je da se Ukrajini pomaže vojno i obavještajno”, rekao je Kovač.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo