Kosor smijenila Šukera, zaposlila Martinu Dalić

Zar je došao taj dan? Premijerka Jadranka Kosor objavila smjene u Vladi. Kao što je bilo i najavljeno, smijenjen je ministar financija Ivan Šuker, a na njegovo mjesto došla je Martina Dalić.

27.12.2010.
14:20
VOYO logo

Na čelu Ministarstva kulture, umjesto Biškupića, bit će Jasen Mesić, financije će držati Martina Dalić, Branko Bačić od Matulović Dropulić preuzima Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Davor Božinović dolazi na čelo MORH-a umjesto smijenjenog Vukelića.

Potpredsjednik Vlade za investicije će biti Domagoj Milošević. Petar Čobanković će biti potpredsjednik za gospodarstvo, a Gordan Jandroković također postaje potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka Jadranka Kosor zahvalila se ministru kulture Boži Biškupiću, ministru financija Ivanu Šukeru i ostalima na predanom radu. Svi oni odlaze u Sabor i postaju zastupnici.

"Danas ću poslati pismo predsjedniku Sabora i zatražiti sazivanje sjednice Sabora u srijedu kako bi Vlada mogla profunkcionirati početkom godine", kazala je premijerka Jadranka Kosor te navela kako je cilj izlazak iz gospodarske krize, početak 30 investicijskih projekata i završetak pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2011. je izborna godina i svaka će sekunda biti iskorištena za ostvarivanje navedenih ciljeva", napomenula je Kosor te dodala da je nevažno kakav će biti ishod izborne utrke, bitno je, kaže, ostvariti rezultate.

Najavila je kako će u srijedu u Saboru biti provedena rasprava, nakon koje će novi ministri položiti prisegu, te će se onda u četvrtak održati sjednica Vlade u novom sastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit zašto smjenjuje Šukera kada je usvojen proračun, premijerka Kosor odgovorila je da je ponosna što se uspjelo skupiti 4 milijarde kuna za pregovore, jačanje kapaciteta, provedbu izbora, mirovine i što smo donijeli zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji koncipira odgovornost Vlade u području financija.

"Zahvaljujem Šukeru na dosadašnjem angažmanu, puno je radio i sigurno se umorio. USKOK-ove istrage nisu povezane sa smjenama, molim da spekulacije u javnosti ne idu u tom smjeru", istaknula je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki ministar je uložio maksimum i sigurno svi osjećaju umor, ali oko odlazaka smo se dogovorili na konzultacijama s Predsjedništvom i koalicijom, da je glavni motiv osnažiti Vladu", rekla je Kosor.

Na pitanje koji je bio glavni kriterij za smjenu, Kosor je kazala da je glavni motiv bio gospodarski oporavak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih rado o godinama, ali dolazi relativno mlada ekipa i nadam se da će se to prepoznati. To je posao koji traži ljude 24 sata dnevno i troši ih", objasnila je premijerka.

Na konstataciju da su do sada manje-više svi smijenjeni ministri završili iza rešetaka, Kosor je slegla ramenima i kazala: "Ja sam vam objasnila razloge i prijedlog za rekonstrukciju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martina Dalić na mjesto ministrice financija dolazi iz Partner banke, gdje je obnašala funkciju predsjednice Uprave. No, u politici ili točnije u Ministarstvu financija nije prvi put. Ondje je već bila desna ruka ministra.

Rođena je 12. studenog 1967. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a potom je završila i postdiplomski studij na istom fakultetu. Ondje se zadržava neko vrijeme kao asistentica na Katedri za organizaciju, a potom u vrijeme HDZ-ove Vlade Zlatka Mateše odlazi u Ministarstvo financija. Tada je bila na čelu Uprave za makroekonomske analize i prognoze, te je obnašala funkciju načelnice Odjela za makroekonomske prognoze. S funkcije ministrove pomoćnice 1997. prelazi u Privrednu banku Zagreb, gdje tri godine kasnije postaje glavni ekonomist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ponovne pobjede HDZ-a vraća se u Ministarstvo financija, na mjesto državne tajnice i šefice Središnjeg ureda za državnu strategiju i koordinaciju EU. U siječnju 2008. ponovno napušta Ministarstvo i odlazi u bankarske vode. Ovaj put u Partner banku.

Mediji je opisuju kao dobru ekonomisticu, te navode kako svoje stavove obrazlaže čvrstim ekonomskim objašnjenjima i da za razliku od dosadašnjeg ministra izbjegava političke fraze. U stanju je, navode, okupiti stručnjake, napraviti bolne rezove, te vjeruju kako Hrvatskoj pod njenom palicom ne bi trebao MMF. No, uvijek postoji potencijalna mogućnost da njenu stručnost proguta politika. Utoliko više jer je sadašnjoj Vladi do kraja mandata ostalo svega godinu dana. (Z.S.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201009270940006 arti-201011230059006 arti-201012270079006 arti-201009280551006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo