'Kosor se mora ispričati djeci kojoj je otet stan!'

Ima li načina da se posljedice 'Šuškovog pravilnika' isprave ili je 'vuk pojeo magare'?

8.2.2010.
17:50
VOYO logo

Vojni invalid koji je potjerao braću Drobac iz stana nije bio zadovoljan stanom u Šeferovoj. Pripao je premijerki Kosor, koja je njime zadovoljna. Stariji od dvoje braće se ubio, a mlađi odbija kontakte s medijima. Nisu imali ni 25 godina kad su potjerani. No, od cijele te ljudske drame ostaje samo gorak zaključak: premijerka nam je na nemoralan način došla do stana i nema sile u pravnoj državi Hrvatskoj koja bi je mogla iz njega deložirati.

arti-201002070264006Naime, kada je Ustavni sud ukinuo Pravilnik o dodjeli stanova kojima upravlja Ministarstvo obrane, učinio je to tako da ne poništi niti jednu dodjelu stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurica Malčić, koji je bio sudac Ustavnog suda kada je "Šuškov pravilnik" ukinut, a ne poništen, potvrdio nam je da u slučaju premijerke Jadranke Kosor, ali i u svim ostalim slučajevima "uskog kruga" zaslužnih građana koji su se stambeno zbrinuli zahvaljujući tom pravilniku, dijagnoza glasi – "pojeo vuk magare".

"Samo osobe koje su podnijele zahtjev za ocjenu ustavnosti tog pravilnika, odnosno ako je njime direktno nanesena šteta tim osobama i ako se odluka Ustavnog suda tiče njihovog slučaja, onda mogu tražiti poništenje odluke donesene pravilnikom", kazao je Malčić. Podvlači da "nema šanse da se poništi ijedna takva odluka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako dan-danas nije jasno odakle joj stanarsko pravo za peteročlanu obitelj, ako je živjela samo s mužem, Malčić smatra da je Kosor zaista riješila nužnu papirologiju za otkup stana u Šeferovoj ulici, jer je tako ocijenilo Državno odvjetništvo.

"Samo kažem da ona nije jedina koja je na taj način došla do stana. To je tako išlo i ne može se s pravnog stajališta osporiti", ponavlja Malčić, pučki pravobranitelj.

Nikakve koristi od Ustavnog suda

Drugim riječima, koristi od ukidanja "Šuškovog pravilnika" od strane Ustavnog suda praktički su nikakve, ukidanje je samo onemogućilo da se na isti način nastavi pljačka državne imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čekali su promjenu vlasti", komentira postupak Ustavnog suda sociolog Žarko Puhovski, nekadašnji istaknuti član Hrvatskog helsinškog odbora, koji je devedesetih više puta javno reagirao zbog rasipanja državne imovine.

"Još je 1994. godine HHO upozorio na praksu podjele državne imovine koja nije formalizirana do 1996. godine tim pravilnikom, a onda smo ponovno reagirali. Dosta smo se bavili Matkom Kakarigijem, predsjednikom Uprave za graditeljstvo Ministarstva obrane u čijoj je nadležnosti bilo i ostvarivanje stanarskih prava. No, nismo podnijeli ustavnu tužbu jer su nam sa sprdnjom do tada odbili pet-šest tužbi, pa smo to smatrali gubitkom vremena", prisjeća se Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakarigi se ne sjeća – niti je bio nadležan

"Pozdravite mi Puhovskog i poručite mu da ja nisam imao nikakve ovlasti u toj problematici, nego sam radio na održavanju stanova. Ne mogu komentirati taj pravilnik, niti njegovo ukidanje jer ga nisam ni pročitao", izjavio nam je Kakarigi.

Uputio nas je na prilično nedostupnu daljnju rođakinju Ivića Pašalića, Ivu Pašalić , tadašnju šeficu Komisije za dodjelu stanova MORH-a, koja je sada u mirovini. Ali, Kakiragi se razumije u Jadranku Kosor: "Ona je časna osoba i izvest će Hrvatsku na pravi put."

"Ona definitivno nije bila zaslužna građanka 1996. godine", smatra, pak, Puhovski. "Ona to možda jest danas, ali onda nije bila i radilo se o političkoj procjeni. Mislim da ipak u pravnom smislu ona nema problema, dobila je stan od Ministarstva i nije vlastoručno izbacila stanare iz njega, ali u moralnom smislu ima. Nikada nije ni pokušala pokazati empatiju prema tim mladim ljudima koji su istjerani iz stana i dati do znanja da joj je žao", kaže Puhovski.

Što ne valja za volove valja za bogove?!

No, kako je moguće da jedan stan koji je dobar za premijerku nije dovoljno dobar za vojnog invalida koji je deložirao dvojicu sinova pokojnog pukovnika JNA?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam, možda je dobio veći stan", kaže Puhovski.

"Nisam kompetentan i ne bih dalje sudjelovao u raspravi", kaže Kakarigi, a ni Malčić se ne upušta u taj segment priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krunislav Olujić, jedan od ponajboljih hrvatskih pravnih stručnjaka, koji je više puta raspravljao o ovom predmetu, kazao je kako neće komentirati ponovno medijsko seciranje Kosoričinih stanarskih prava.

arti-201002030552006Prisjetio se samo da kada je ponovno izbila afera oko Kosoričinog stana 2007. godine, proučio je zakonsku materiju vezanu za stanove, od najma do otkupa, i nije pronašao pravno utemeljenje za Kosoričino stanarsko pravo na 90 kvadrata onako kako ga je opisao njen odvjetnik, a današnji sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Do HDZ-ovaca Vladimira Šeksa i Andrije Hebranga do zaključenja ovo teksta nismo uspjeli doći, a namjera nam je bila saznati zašto su, zajedno s Lukom Bebićem , bili rijetki HDZ-ovci 2007. godine koji su podržavali Kosoricu kada se pričalo da će joj zbog stana propasti karijera. Gle čuda – to se nije dogodilo.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo