Kosor, Pahor i Tadić neće imati državna obilježja?

Sudionici predstojeće konferencije o europskim perspektivama zapadnoga Balkana, što će se održati 20.

5.3.2010.
14:03
VOYO logo

Srbija, naime, odbija sudjelovati na konferenciji ukoliko predstavnici Kosova budu predstavljeni imenom svoje države koju Srbija smatra dijelom svoga teritorija.

Mediji navode da će dvoje premijera Jadranka Kosor i Borut Pahor, suorganizatora konferencije, nastojati u Ptuju na radnom sastanku uvjeriti Tadića u potrebu prisutnosti njegove države na regionalnoj konferenciji koja se održava uz potporu Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Borut Pahor i hrvatska premijerka pokušat će Tadića uvjeriti da ipak sudjeluje na konferenciji", navodi ljubljanski dnevni list Dnevnik koji podsjeća da Srbija ne dolazi na sastanke na kojima je Kosovo predstavljeno kao nezavisna država.

List navodi da slovensko ministarstvo odbija komentirati opcije u vezi s pripremama za konferenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik međutim tvrdi da je u igri mogućnost da predstavnici Srbije, Kosova i svi ostali predstavnici zemalja u regiji na konferenciji koja se treba održati 20. ožujka budu predstavljeni samo osobnim imenima, bez navođenja država iz kojih dolaze.

Riječ je, pojašnjava Dnevnik, o načinu koji se koristi i na neformalnim, takozvanim "Gymnich" sastancima ministara vanjskih poslova Europske unije, a na taj bi se način izbjegla opasnost da čelnici Kosova ili Srbije bojkotiraju konferenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003040654006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo