Kosor omogućila da Slovenci love ribu do Vrsara

Premda su ovih dana iz HDZ-a poručili da je ribarstvo 'najbolje ispregovarano poglavlje' u pregovorima s Europskom unijom, s njihovim se tvrdnjama očito ne slažu ribari sa zapadne obale Istre.

21.9.2011.
8:35
VOYO logo

Čelnik udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum Daniele Kolec poručuje da su ribari prevareni. Naime, Kolec je dobio odgovor Marije Damanakis, zadužene za ribarstvo u Europskoj komisiji, na svoj zahtjev za milijunskim obeštećenjem istarskih ribara. Iz njezinog odgovora vidljivo je kako je sporazum o malograničnom prometu sa Slovenijom, kontroverzni SOPS, ušao u poglavlje 13. (Ribarstvo) hrvatskih pregovora, čime je postao sastavni dio europskog pravnog reda – iako su Banski dvori ribare uvjeravali u suprotno.

SOPS je potpisan još 1997. godine, a dopušta da 25 slovenskih ribarica svaki dan ima pravo loviti ribu duboko u hrvatskim teritorijalnim vodama uz zapadnu obalu Istre, sve do visine Vrsara, te da isti broj hrvatskih ribara može ribariti u slovenskom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dvije, tri godine Slovenci će ribariti u našem moru

Kolec je za Novi list kazao kako je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak na sastanku s ribarima u svibnju uvjeravao ribare da SOPS "nije ušao u pregovore" i da "nije u sastavu pregovora". No, po odgovoru što ga je Kolec dobio iz Bruxellesa vidi se da to nije bila istina.

Štoviše, na hrvatskoj su strani ribare uvjeravali kako će implementaciju SOPS-a preduhitriti poništenjem tog sporazuma, iako su u tom trenutku znali da nakon što je SOPS postao dio hrvatskog pristupnog ugovora to neće biti moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će slovenski ribari moći ribariti u hrvatskim teritorijalnim vodama nakon što arbitražni sud odredi graničnu crtu na moru između dviju država, te nakon što presuda bude izvršena. Dakle, za godinu ili dvije, najviše tri, koliko će arbitražnom sudu trebati da zaključi svoj posao.

Vezani članci:

arti-201109201308006 arti-201109200802006 arti-201109190083006 arti-201102020373006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo