KOSOR O UKIDANJU MINISTARSTVA: / "Branitelji, bili ste im važni dok im je trebalo"

Image
Foto: Pixsell, Jurica Gaolić

Najave o ukidanju Ministarstva branitelja izrazito je negativna poruka braniteljima, smatra bivša premijerka i bivša ministrica branitelja Jadranka Kosor.

20.2.2016.
21:59
Pixsell, Jurica Gaolić
VOYO logo

Takva ideja je u potpunom neskladu s najavama Domoljubne koalicije o zaštiti hrvatskih branitelja. Apsurdno je, smatra Kosor, da je velik dio članova Domoljubne koalicije žestoko kritizirao prošlu Vladu zbog nedovoljne zaštite i napada na branitelje, a sad razmišljaju ukinuti njihovo ministarstvo, koje je i utemeljeno kako bi se zaštitila njihova prava. Čudi ju i što branitelji sada šute, piše Slobodna Dalmacija.

Oni su posebna skupina društva koja treba svoje ministarstvo

Na pitanje mogu li branitelji ostvariti svoj prava kroz druga ministarstva, Kosor odgovara da su branitelji posebna skupina društva kojima treba osoba koja će neprekidno bdjeti nad provedbom Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo hrvatskih branitelja je krovno ministarstvo i ono, kao i ministar hrvatskih branitelja, mora neprekidno koordinirati s drugim ministarstvima i drugim ministrima provedbu Zakona o pravima hrvatskih branitelja - od prava na zapošljavanje u javnim poduzećima, do, primjerice, posebne skrbi za bolesne i najteže invalide", odgovara Kosor.

Ministarstvo je za to osnovano 1998. godine, i u tom smislu ništa se nije promijenilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući su bili neiskreni

"Za mene je fascinantno da oni koji su glasove jednim dijelom i dobili na kritici prethodnika o zanemarivanju i marginaliziranju hrvatskih branitelja sada razmišljaju o tome da se ministarstvo ukine", kaže Kosor.

Smatra da su vladajući bili neiskreni prema braniteljima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakva je to poruka braniteljima? I tko radi proračun za Ministarstvo branitelja? Kako je moguće da je SDP-ova zamjenica ministra sada zapravo glavna osoba u izradi proračuna za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji? To je apsurdno i pokazuje krajnji nemar. Sjećam se i predizbornih najava, npr. izjednačavanja prava pripadnika HV-a i HVO-a. Zašto sad o tome nitko ne govori?", pita se.

Možda samo 'puštaju balone'

Ministarstvo je u njeno vrijeme znatno proširilo svoj djelokrug, i to je tako ostalo i do danas. Bavilo se zapošljavanjem branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time se sasvim sigurno neće baviti MORH. A drugo, briga o oboljelima i o ratnim vojnim invalidima je sasvim specifičan posao koji mora raditi posebno ministarstvo", objašnjava Kosor za Slobodnu Dalmaciju.

Zašto se sad, nakon toliko prijepora oko brige za branitelje, štedi upravo na njima, nije joj jasno. Smatra da se time želi poslati poruka toj osjetljivoj skupini: "Poruka je: 'Bili ste nam važni dok je trebalo'."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Kosor priznaje da bi najave o ukidanju ministarstava mogu biti obično 'puštanje balona' da se vide reakcije javnosti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo