Kosor kapitulirala uoči izbora

'Premijerka Kosor samo je javno rekla ono što je svima jasno, a to je da će Kukuriku koalicija pobijediti', kaže jedan stručnjak za politički marketing, koji drži da to nije loša taktika.

2.11.2011.
11:16
VOYO logo

Službeno otvaranje istrage protiv HDZ-a, kao i svježe predizborne ankete koje upućuju da će 4. prosinca gotovo sigurno doći do promjene vlasti, činjenice su koje se izrazito negativno, što je i razumljivo, odražavaju na stanje u većinskoj stranci. No, umjesto da djeluje koliko-toliko smirujuće, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor svojim javnim istupima još pojačava konfuziju u kojoj se našla stranka. U ponedjeljak je neizravno priznala novinarima da se pomirila s izbornim porazom.

"Jedna je od HDZ-ovih zadaća da se ne ostvari jedan od projekata Kukuriku koalicije – takva izborna prednost koja bi im omogućila da bez kontrole drugih mogu mijenjati Ustav", izjavila je Kosor u Omišu, gdje je proglašena počasnom građankom. Za promjenu Ustava mora se izjasniti dvije trećine saborskih zastupnika, a s obzirom da će u novom sazivu hrvatskog parlamenta biti 151 zastupnik, to znači da bi Kukuriku koalicija za izmjene Ustava morala imati 101 glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objava kapitulacije

Dok iz Kukuriku koalicije poručuju da im nije namjera ponovno mijenjati Ustav, omiška izjava Jadranke Kosor izazvala je suprotstavljene reakcije u vodstvu HDZ-a, piše Novi list.

Dok jedan visokorangirani član Vlade i HDZ-a kaže da je premijerka rekla ono što i svi drugi u stranci misle, neki su neugodno iznenađeni riječima koje je izgovorila Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam šokiran, pa to je objava kapitulacije mjesec dana prije izbora", opisivali su neki članovi Predsjedništva HDZ-a.

Ponovo borbeni gard

Međutim, u utorak prijepodne premijerka je promijenila ploču. Preko noći ju je napustio defetizam i sad opet najavljuje da HDZ 4. prosinca ipak neće biti izborni statist. Branila se pritom da se svaka njezina izjava "izvađena izvan konteksta može ponovno interpretirati, a nažalost mnogi to rade u korist SDP-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ se našao u ovoj teškoj situaciji upravo zato što je otvorio vrata borbi protiv korupcije. Ali, sigurna sam da će građani to prepoznati na izborima, pa bi oni koji danas likuju, mogli biti prilično zamišljeni 5. prosinca", nabacila je Jadranka Kosor stari borbeni gard nakon polaganja vijenaca na Mirogoju.

Macan: Izabrala je jedinu moguću taktiku

"Premijerka Kosor samo je javno rekla ono što je već svima jasno, pa i ljudima u njezinoj stranci, a to je da će Kukuriku koalicija pobijediti", analizira stručnjak za politički marketing Krešimir Macan premijerkin nastup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan vjeruje da bi to mogla biti dobra strategija jer HDZ više ne može ostvariti primarni cilj, pobjedu na izborima, pa svoje birače mora okupiti oko sekundarnog cilja, svođenja na minimum prednosti Kukuriku koalicije.

specijal-201012070191004-HDZ

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo