Kosor: Divljanja cijena neće biti

Povećanja cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, posebice kruha i mlijeka neće biti.

1.3.2011.
14:44
VOYO logo

"Ovi ljudi su duboko svjesni gospodarske situacije i činjenice da građani teško žive tako će svatko od njih dati svoj doprinos da se teret krize lakše podnese", rekla je premijerka Jadranka Kosor. Najavila je da će ubuduće uži kabinet Vlade cijene pratiti na tjednoj bazi, a u resornim ministarstvima po potrebi razgovarati s proizvođačima i trgovcima.

Ukoliko bude potrebno, Vlada će intervenirati prodajom pšenice iz robnih rezervi, no, vjeruje Kosor, to neće biti potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je potvrđeno kako su cijene prehrambenih proizvoda od početka godine porasle u prosjeku za 2,5 posto.

Predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez rekao je da do korekcije cijena nije došlo zbog podizanja trgovačkih marži, već da je to posljedica povećanja proizvođačkih cijena. Knez tvrdi da trgovci nemaju najava novih povećanja cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći u ime velikih pekara, Mate Škojo, vlasnik osječke Pekarne Kruna, koja u vlasništvu ima i Mlinar, obećao da je rasta cijena kruha neće biti, posebice da neće biti poskupljenja najjeftinijih vrsta kruha. No, to nije mogao jamčiti za male proizvođače koje ne zastupa.

Sever: Radnici se više nemaju čega odricati

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever prije sastanka je, pak, izjavio kako se čini da s cijenama "muljaju" ponajprije otkupljivači, prerađivači i trgovci, a da su oni koji izvlače deblji kraj proizvođači i krajnji kupci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici u Hrvatskoj su najveći taoci krize", rekao je Sever nakon sastanka, dodajući da je situacija sada takva da se oni više nemaju čega odricati. Smatra da se odustalo od daljnjih poskupljenja hrane jer su proizvođači i trgovci već iskusili pad potražnje u potrošnje.

Sindikalni šef je djelomično zadovoljan sastankom jer se, kako je rekao, nije otvorio niz pitanja, a jedno od takvih je pitanje PDV-a na osnovne prehrambene proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uprave Kraša i predsjednik HGK Nadan Vidošević prije sastanka izjavio je da se "nekim kompromisom" može zaustaviti rast cijena.

"Na današnjem sastanku željeli bismo postići ravnotežu između primarne proizvodnje i trgovine. Ako bi teret pao samo na proizvodnju, to bi nama značilo deset posto više cijene koštanja, što je enormno visoko i kompanija to ne može sama amortizirati", rekao je Vidošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banskim dvorima o cijeni hrane još su razgovarali Ljerka Puljić iz Uprave Agrokora, Davor Majetić i Ivan Ergović iz HUP-a. Uz premijerku, u ime Vlade pregovarali su Domagoj Ivan Milošević i Petar Čobanković.

Višesatni razgovori koje je u Zagrebu vodila Kosor ne mogu biti utjeha Slavoncima. Njima je od danas skuplji kruh - u prosjeku za jednu kunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102200009006 arti-201102280264006

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike