STIŽU PODACI PO ŽUPANIJAMA / Danas imamo 95 novih slučajeva i tri preminulih; Stigle loše vijesti za novo cjepivo

Image
Foto: Profimedia

U posljednja 24 sata zabilježeno je 95 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

17.6.2021.
7:38
Profimedia
VOYO logo
  • 342 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata
  • Preminule su tri osobe
  • Od početka pandemije u Hrvatskoj ukupno su zabilježene 358.823 zaražene osobe

Njemačka će od 25. lipnja dopustiti ulazak ucijepljenim putnicima izvan EU-a

22.52 - Putnici koji dolaze iz zemalja izvan EU-a a koji su u cijelosti cijepljeni protiv covida-19, moći će ući u Njemačku od 25. lipnja, osim u slučaju da dolaze iz područja pogođenih novom varijantom virusa, objavilo je u četvrtak ministarstvo unutarnjih poslova.

"Putovanja i turizam su ponovno postali mogući za cijepljene osobe", priopćilo je ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodalo je da osobe moraju biti cijepljene i drugom dozom cjepiva 14 dana prije putovanja.

Ulazak u zemlju iz područja u kojima je zabilježena određena varijanta virusa i dalje je isključen, dodano je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moskva se suočava s novom agresivnom varijantom virusa'

22.45 - Moskva se suočava s novom varijantom koronavirusa koja je agresivnija i zaraznija, dok se situacija u gradu ubrzano pogoršava, rekao je gradonačelnik u četvrtak.

Ruska metropola prijavila je u nedjelju 7704 novih slučajeva zaraze, što je najviše u jednom danu od 24. prosinca. Vlasti su potvrdile 14.723 slučajeva u zemlji, što je najveći dnevni broj zaraženih od 13. veljače. Dnevne brojke su ostale visoke ovaj tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je da bi broj novozaraženih u petak mogao biti veći od 9000, što bi bio najveći broj zabilježenih zaraza otkad je pandemija počela. Do početka lipnja, dnevni broj novozaraženih uglavnom je mjesecima bio ispod 3000.

"Nova mutacija je stigla, nova varijanta je aktivna. Agresivnija je, teže se od nje oporaviti, širi se brže. Lakše ulazi u imunosni sustav osobe", rekao je Sobjanin novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija dijeli bonove od 100 eura

20.01 - Od ponedjeljka se zbog bolje epidemiološke situacije u Sloveniji ponovo dopušta rad svih trgovina, te pružanje uslužnih djelatnosti, s time da će rad noćnih klubova i diskoteka biti ograničen do ponoći, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Pritom  će uslužne djelatnosti poput frizerskih i kozmetičkih salona morati tjedno testirati zaposlene na koronavirus, a istoj proceduri podvrgnuti su i djelatnici kasina i salona za igre, sajamska i kongresna aktivnost, te ugostitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje i obveza da kod većih događanja mogu sudjelovati samo gosti koji su procijepljeni, preboljeli covid ili su se prethodno testirali i negativni su na koronavirus, a isti je uvjet i za sva okupljanja na otvorenom iznad sto ljudi.

Vlada je osim toga u četvrtak nakon sjednice objavila da je potvrdila prijedlog zakona o pomoći gospodarstvu i turizmu "težak" 243,5 milijuna eura, a uključuje među ostalim i podjelu novih besplatnih bonova koji će se moći trošiti u ugostiteljstvu, turizmu, za sportske i kulturne događaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi odrasli stanovnici dobit će bon vrijednosti 100 eura, a mlađi od 18 godina bon od  50 eura, objavila je slovenska vlada nakon sjednice. U Sloveniji su u posljednja zadnja 24 sata potvrđene samo 83 zaraze koronavirusom i nijedan oboljeli od covida-19 nije umro, prvi put u posljednjih sedam mjeseci.

EMA neće postavljati prag od 50 posto učinkovitosti za cjepiva

19.33 - Europska medicinska agencija (EMA) priopćila je u četvrtak da neće nametati prag efikasnosti cjepiva od 50 posto, dodajući da zemlje EU-a trebaju koristiti sva cjepiva koja su im na raspolaganju u borbi protiv pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka biotehnološka tvrtka CureVac objavila je da je njezino cjepivo protiv covida-19 bilo učinkovito samo 47 posto u kasnijoj fazi ispitivanja, zbog čega u pitanje dolaze potencijalne isporuke stotina milijuna doza Europskoj uniji.

Kao zasad jedini i glavni klijent cjepiva tvrtke CureVac Europska unija je rezervirala oko 405 milijuna doza u studenom, nakon čega je uslijedio memorandum o razumijevanju s Njemačkom za dodatnih 20 milijuna doza, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morat ćemo skupiti sve konačne podatke iz tog kliničkog ispitivanja i imati dobru analizu rezultata kroz različite regije, dobne skupine i prema različitim varijantama", rekao je Marco Cavalieri, čelnik odjela EMA-e za biološke prijetnje i strategiju cijepljenja.

Brodsko-posavska: 1 novi slučaj, Požeško-slavonska: 0

17.40 - Brodsko-posavski Stožer civilne zaštite u četvrtak je izvijestio o jednom novom slučaju zaraze koronavirusom, a susjedna Požeško-slavonska županije je danas bez novooboljelih.U Brodsko-posavskoj županiji 13 osoba je na bolničkom liječenju, a samo jedna pri liječenju trebaju potporu respiratora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjerom samoizolacije je na području te županije obuhvaćena 181 osoba.

Na području Požeško-slavonske županije, u kojoj u protekla 24 sata nije bilo novozaraženih, trenutno se od covida-19 liječi pet osoba, a dvije su osobe na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 69 osoba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovačka županija: Tri nova slučaja

17.20 - Na području Karlovačke županije u posljednja 24 sata tri su nova slučaja zaraze koronavirusom.

Prema izvješću županijskog stožera, na COVID-19 infekciju testiranjem PCR metodom testirano je 63 osoba od kojih je jedna s područja Ozlja pozitivna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 81 testirane osobe brzim antigenskim testom, dvije su osobe pozitivne.

U samoizolaciji je 121 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krapinsko-zagorska: Nema novih slučajeva

16.11 - Na području Krapinsko-zagorske županije u četvrtak nema potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom, a nema niti umrlih od posljedica covida, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Oporavile su se dvije osobe te je trenutni broj aktivnih slučajeva 24. U samoizolaciji su 24 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se šest pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima jedna osoba na respiratoru.

Dubrovačko-neretvanska: Četiri nova

16.01 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Zaražene su dvije žene iz Metkovića, jedna iz Slivnog i jedna koja nema prebivalište u županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednja 24 sata obrađen je 331 uzorak, a od početka pandemije ukupno 80 032. U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je pet osoba pozitivne na koronavirus. U samoizolaciji je 155 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, oba na granici, što je ukupno 821 od početka godine.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb: 23 nova slučaja

14:41 - U Zagrebu su u protekla 24 sata evidentirana 23 nova slučaja zaraze koronavirusom među kojima su i tri korisnika domova za starije i nemoćne, izvijestio je u četvrtak Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". U Zagrebu su danas evidentirana 133 aktivna slučaja, a tijekom jučerašnjeg dana cijepljeno je 7311 osoba.

U protekla 24 sata u "Štamparu“ je obrađen 461 uzorak, od kojih je 13 nalaza bilo pozitivno. Kontaktirano je 26 novooboljelih, mjera samoizolacije izrečena je za devet osoba, a 33 osobe su ozdravile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata potvrđena su tri novooboljela korisnika. Zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod jednog učenika srednje škole, mjera samoizolacije određena je za 23 učenika.

U Sloveniji samo 83 zaraze, prvi put nakon sedam mjeseci bez smrtnog slučaja

14:15 - U Sloveniji su u posljednja zadnja 24 sata potvređene samo 83 zaraze koronavirusom i nijedan oboljeli od covida-19 nije umro, prvi put u posljednjih sedam mjeseci, objavila je u četvrtak vlada.I sedmodnevni prosjek potvrđenih dnevnih slučajeva pao je na 97 i dalje pada, pa bi Slovenija uskoro mogla ići u europsku "zelenu" zonu s manje od 50 zaraza dnevno.

Glavna vladina epidemiologinja Mateja Logar objavila je na Twitteru da je Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) prebacio Sloveniju iz crvene u "narančastu" zonu. Prema podacima ministarstva zdravstva, prvu  dozu cjepiva dobilo je 45,2 posto, a dvije 27,1 posto stanovnika starijih od 18 godina.

Srbija: Počelo ukidanje restriktivnih mjera

14:05 - Srbija je u četvrtak premašila pet milijuna datih doza cjepiva protiv covida 19 i na snagu su stupile relaksirajuće epidemiološke mjere kojima se ukida ograničenje radnog vremena, dopuštaju sportske manifestacije i masovni skupovi uz ograničen broj publike i sudionika.

Veleposlanici država članica Europske unije dogovorili su se u srijedu da se zbog povoljne epidemiološke situacije Srbija, uz Sjedinjene Države, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Tajvan, stavi na popis sigurnih zemalja iz kojih se može putovati u EU.

Srbijanske zdravstvene vlasti objavile su da je od početka imunizaacije 24. prosinca 2020. zaključno s 16. lipnja dato ukupno 5.029.548 doza cjepiva protiv corona virusa - od toga su 2.668.973 osobe primle prvu dozu, a docijepljeno ih je 2.360.575. Postotak ukupno cijepljenih je oko 44,3 %, dok je 40,07 posto stanovnika primilo obje doze, a u kampanji prednjači Beograd s više od polovice - 52,2 posto, cijepljenih građana.

U četvrtak je počela i isplata po 3.000 dinara (oko 25 eura) svim građanima koji su cjepivo primili do 31. svibnja, jedna od mjera kojim država potiče kampanju cijepljenja.

Odluku Kriznog stožera o popuštanju epidemioloških mjera na državnoj razini prati i uredba kojom se dopuštenje ulaska u Srbiju stranim turistima s kruzera koji krstare Dunavom uz negativan brzi antigenski test. To važan je korak prema oporavku cjelokupnog gospodarstva i poboljšanju ekonomske situacije u zemlji, ocijenila je ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Udruga organizatora festivala priopćila je da je od vlasti dobila suglasnost za održavanje festivala pod uvjetom da posjetitelji imaju potvrdu o cijepljenju, antitijela nakon preboljenja covida 19 ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu.

Dopuštenja su među prvima dobili lipanjski festival Arsenal u Kragujevcu i novosadski Exit u srpnju, koji ove godine obilježava dva desetljeća postojanja, a organizatori najavljuju spekatakl uz brojne zvjezde svjetske glazbene scene. Dozvole očekuju i festivali u kolovozu - Lovfest i Beerr fest u Beogradu i te za jazz festival Nishvil u Nišu. 

Splitsko-dalmatinsko: Osmero novozaraženih

13:09 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji  u posljednja 24 sata testirano je 479 osoba, novooboljelih je osmero, a u bolnici nisu zabilježeni smrtni slučajevi, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u 24 sata ukupno je obrađeno 479 testova

Među novooboljelima  po troje je iz Splita i Kaštela po troje, te po jedna osoba iz Omiša i Primorskog Doca. Od ukupnog broja novooboljelih četiri osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

"Ukupno se 722 osobe nalaze u samoizolaciji, na bolničkom liječenju su 22 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se njih pet nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema umrlih osoba", dodali su u Stožeru.

Danas imamo 95 novih slučajeva

11:56 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 95 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 745. Među njima su 342 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata. Preminule su 3 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 358 918 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8165 preminulo, ukupno se oporavilo 350 008 osoba od toga 148 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 4 344 osobe. Do danas su ukupno testirane 2 097 393 osobe, od toga 5 192 u posljednja 24 sata.

U nedjelju se ukida izvanredno stanje u Tokiju, mjesec dana prije OI

11:47 - Izvanredno stanje uvedeno zbog pandemije koronavirusa bit će ukinuto u nedjelju u Tokiju i drugim japanskim okruzima, potvrdila je u četvrtak japanska vlada, napominući kako će neka ograničenja ipak ostati na snazi i mogla bi ozbiljno utjecati na nazočnost lokalnih gledatelja na Olimpijskim igrama koje počinju 23. srpnja.

Glavni grad Japana i više drugih okruga od kraja travnja su pod izvanrednim mjerama koje su značile, između ostalog, zatvaranje restorana i barova rano navečer i zabranu prodaje alkohola.

Odluka o ukidanju izvanrednog stanja stupa na snagu u nedjelju kao što je predviđeno za Tokio i osam drugih okruga, izjavio je u četvrtak japanski premijer Yoshihide Suga. No, ostat će produljeno do 11. srpnja za Okinawu.

"Broj zaraza na nacionanoj razini je u padu od sredine svibnja i broj slobodnih kreveta u bolnicama se popravlja", pojasnio je odluku premijer, napominjuči kako će ipak zbog pojedinih dijelova, gdje se zaraza nije u potpunosti smirila, neka ograničenja i dalje ostati na snazi.

Tokio bi također mogao zadržati ograničenja vezana za broj gledatelja na sportskim natjecanjima i koncertima. Za sada je bilo dopušteno maksimalno 5.000 gledatelja, a u srijedu je vlada dopustila gornju granicu od 10.000 gledatelja za okruge koji više nemaju izvanredno stanje ili su u tzv. 'kvazi' izvanrednom stanju. 

Te bi mjere mogle utjecati na organizatore OI u Tokiju koji će vjerojatno početkom sljedećeg tjedna donijeti odluku o nazočnosti lokalnog stanovništva na natjecanjima. Gledateljima iz inozemstva je već ranije zabranjeno prisutstvo na natjecanjima, prvi put u povijesti olimpijskih igara. 

Osječko-baranjska: Šest pozitivnih

11:14 - U posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije analizirano je 180 uzoraka, od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U Kliničkom bolničkom centru  i Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 12 osoba oboljelih od covida-19. Na području županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 357 osoba, priopćeno je iz Stožera.

Virovitičko-podravska: Jedan novi slučaj

10:45 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 67 uzoraka i utvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je četvero oboljelih, a dvije se osobe s područja Virovitičko-podravske županije liječe u KBC Rebro.  

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije ukupno je bilo zaražena 4108 osoba, a 141 je umrla.

Varaždinska županija: Jedan novi slučaj

10:43 - U Varaždinskoj županiji od 204 testirane osobe potvrđen je samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrla je jedna osoba pozitivna na covid-19, priopćili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U posljednja 24 sata oporavilo se 7 osoba, a aktivan je 61 slučaj zaraze. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 37 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je troje u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru.

Iz Stožera su priopćili i da se danas u sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu građani bez prethodnog naručivanja mogu prvi puta cijepiti cjepivom Moderne. Cijepljenje je organizirano i za građane pozvane putem platforme cijepise.zdravlje.hr te e-naručivanjem putem izabranih liječnika.

S cijepljenjem će se nastaviti u petak, 18. lipnja u sportskoj dvorani Osnovne škole Ludbreg i to isključivo drugom dozom Pfizera za građane koji su prvom dozom cijepljeni 7. svibnja 2021., dok će se u subotu, 19. lipnja u sportskoj dvorani varaždinske Gospodarske škole građani moći cijepiti cjepivom AstraZenece bez prethodne narudžbe.

Zagrebačka županija: 11 novih slučaja

10:39 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 11 novooboljelih od covida-19, a ozdravilo je šest osoba, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Po dvoje novooboljelih imaju Samobor i Sveta Nedelja, a po jedna slučaj zabilježen je u Jastrebarskom, Velikoj Gorici, Ivanić Gradu, te općinama Pušći, Kloštar Ivaniću, Rugvici i Dubravi. U županiji je trenutno 106 aktivnih slučajeva zaraze.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od početka pandemije evidentirano je 30.329 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječene su 30.142 osobe, a 75 oboljelih je umrlo.

U svih osam ispostava Domova zdravlja Zagrebačke županije ustrojeni su posebni timovi za cijepljenje koji će raditi u ambulantama posebnog dežurstva te će cijepiti sve zainteresirane stanovnike Zagrebačke županije protiv covida-19. Tako će svi stanovnici koji se žele cijepiti, osim kod svojih liječnika obiteljske medicine, moći to napraviti i u ambulantama posebnog dežurstva uz prethodnu telefonsku najavu, navodi Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije. 

Zadarska županija: 25 novozaraženih

10:33 - Na području Zadarske županije u protekla 24 sata je 25  novozaraženih koronavirusom, većina su kontakti s prethodno oboljelima, a jedna osoba povezuje se s nedavnom košarkaškom utakmicom, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Osamnaest novooboljelih izolaciju provodi u Zadru, dvoje u Pašmanu te po jedna osoba u Benkovcu, Bibinjama, Poličniku i Sukošanu. U Općoj bolnici Zadar na svim covid odjelima hospitalizirano je 15 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

U posljednja 24 sata testirano je 250 uzoraka, od bolesti se oporavilo 17 osoba, a trenutačno je aktivan 101 slučaj. Pod nadzorom je 531 stanovnik, a policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

Istarska županija: Nema zaraženih

9:37 - U Istarskoj županiji u posljednja 24 sata nije bilo novozaraženih koronavirusom, a na liječenju je šest oboljelih od covida-19, izvijestio je u četvrtak Županijski  stožer civilne zaštite i poziva građane na cijepljenje, koje se može obaviti bez zakazanog termina.

Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 276 uzoraka briseva na Covid-19 i svi su negativni, naveli su iz Županijskog stožera.

U međuvremenu se opravila jedna osoba, a na liječenju na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula je šest oboljelih. U samoizolaciji je 227 osoba. Cijepljenje bez zakazanog termina koje je u istarskim gradovima počelo u utorak, nastavlja se u petak u Poreču, a u subotu u Buzetu, Puli i Umagu.  Cijepljenje bez zakazanog termina nastavit će se i idućeg tjedna.

Sisačko-moslavačka: Dvoje novih

8:42 - Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježene su dvije novooboljele osobe od covida-19, izvijestio je u četvrtak  Županijski stožer civilne zaštite.

Jedna novooboljela osoba je s područja Siska, a druga iz Kutine.

Županijski stožer civilne zaštite ponavlja upozorenje stanovnicima županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja pandemije koronavirusa.  

Cjepivo CureVac ima učinkovitost samo 47 posto

7:08 -  Njemačka biotehnološka tvrtka CureVac objavila je da je njezino cjepivo protiv Covid-19 bilo učinkovito samo 47 posto u kasnijoj fazi ispitivanja, zbog čega u pitanje dolaze potencijalne isporuke stotina milijuna doza Europskoj uniji.

Kao zasad jedini i glavni klijent cjepiva tvrtke CureVac Europska unija je rezervirala oko 405 milijuna doza u studenome, nakon čega je uslijedio memorandum o razumijevanju s Njemačkom za dodatnih 20 milijuna doza, prenosi Reuters.

Tvrtka je priopćila da je tijekom istraživanja bilo zastupljeno najmanje 13 varijanti virusa, navodeći kako je izvorna verzija koronavirusa koja se pojavila u kineskom gradu Wuhanu krajem 2019. u tim testovima gotovo u potpunosti odsutna. Dionice CureVaca, koje su u optjecaju u Sjedinjenim Državama, pale su za 48 posto, na svega 49 dolara.

Biden propituje spremnost Kine da istraži podrijetlo virusa

Jučer - Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Kina želi sebe prikazati odgovornom nacijom u vezi s pandemijom covida-19, ali je nejasno je li Peking doista pokušao istražiti podrijetlo koronavirusa.

Biden je u Ženevi nakon sastanka s ruskim predsjednikom odgovarao  na pitanje je li spreman nazvati kineskog predsjednika Xija Jinpinga kao "starog prijatelja" i tražiti ga da dopusti novi dolazak znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kinu.

"Da budemo jasni: znamo se dobro, mi nismo stari prijatelji. To je čisto poslovan odnos", rekao je. Biden je jasno rekao da je i dalje skeptičan u pogledu suradnje Kine s istražiteljima WHO-a. "Kina vrlo snažno nastoji pokazati se odgovornom i vrlo, vrlo otvorenom nacijom", rekao je Biden.

Kina želi pokazati "da pomaže svijetu u pogledu borbe protiv pandemije i cjepiva", rekao je i odgovorio retoričkim pitanjem.  "Vidite, neke stvari ne treba objašnjavati svijetu. Da li se Kina doista trudi doprijeti" do podrijetla virusa.

Biden je u svibnju zadužio svoje savjetnike da pronađu odgovore na podrijetlo virusa koji izaziva bolest covid-19, a koja se prvi put pojavila u kineskom gradu Wuhanu. Rekao je da američke obavještajne agencije proučavaju suprotstavljene teorije, a među njima je i ona koju su znanstvenici odbacili kao vrlo malo vjerojatnu - da je virus slučajno pobjegao iz laboratorija u Kini.

Skupina WHO-ovih znanstvenika je nakon četiri tjedna provedenih u Wuhanu u siječnju i veljači zaključila da je virus vjerojatno prenesen sa šišmiša na ljude preko neke životinje. Stručnjaci su rekli da su neki podaci prešućeni, a Washington je rekao da je studija nedostatna i nije donijela zaključak. Kina je opetovala da "politiziranje" otežava istragu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo