KORONAVIRUS UŠAO I U ISTOČNU HRVATSKU: / Obolio bračni par iz Ernestinova. U izolaciji su. Čini se da ih je zarazio zet

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U istočnoj Hrvatskoj potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom nakon što se bračni par iz Ernestinova požalio na blage simptome nalik prehladi

14.3.2020.
11:01
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Danas ujutro Nacionalni stožer Civilne zaštite izvijestio je da je potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Među njima je i bračni par iz Ernestinova, što je prvi potvrđeni slučaj zaraze s COVID-19 u istočnoj Hrvatskoj. Riječ je o osobama koje su bile u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom koja je već hospitalizirana u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“,piše Glas Slavonije.

"Bračni par se zbog blagih simptoma nalik prehladi javio osječkom Zavodu za javno zdravstvo, a kako su potvrdili da je njihov zet jedan od zaraženih, koji je u izolaciji u Zagrebu, odmah su bili podvrgnuti testiranju i stavljeni u izolaciju u KBC Osijek. Tijekom noći potvrđeno je i da su pozitivni na virus. Oni trenutačno više nemaju niti temperaturu, a simptomi su jako blagi i osjećaju se dobro. O svim daljnjim postupanjima s njihovim kontaktima sada će svoje reći epidemiolozi", rekao je doc. dr. sc. Željko Zubčić za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo dva bolesnika s pozitivnim nalazom na koronavirus infekciju, noćas smo dobili nalaze s Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". Naši bolesnici imaju blažu sliku bolesti s gotovo dobrim općim stanjem, njihovo stanje ne zabrinjava, rekla je novinarima predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić.

Testira se još nekoliko članova obitelji

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je kako se očekuju rezultati testiranja za još nekoliko članove obitelji zaprimljenih pacijenata te još nekih osoba koje nisu povezane s ovim pacijentima. Najavio je kako se od ponedjeljka u osječkom KBC-u smanjuje broj kontrolnih pregleda i odgađaju se operacije koje se ne moraju hitno obaviti, a posjete su zabranjene od 26. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite dožupan Goran Ivanović kazao je kako će Stožer tijekom dana održati sastanak s čelnicima jedinice lokalne samouprave, a očekuje se i donošenje odluke o radu ugostiteljskih objekata, pogotovo onih koji rade cijelu noć. S obzirom na trenutni nedostatak dezinfekcijskih sredstava na tržištu Ivanović je kazao kako je dio tih sredstava naručen od nacionalnog Stožera i trebali bi stići do ponedjeljka.

Anušić: Panika može napraviti više štete

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako su sve službe u funkciji te ponovio kako nema mjesta panici, koja može napraviti puno više štete od samog virusa. Dodao je kako već 15- ak dana kontaktira s tvrtkama koje proizvode dezinfekcijska sredstva kako bi se povećala proizvodnja, a neke pomake napravila je i Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Image
POTVRĐEN JOŠ JEDAN ZARAŽENI: /

Treća osoba iz Osijeka pozitivna, zatvara se granica i s BiH, epidemija u Europi ne jenjava, Španjolska u potpunoj karanteni

Image
POTVRĐEN JOŠ JEDAN ZARAŽENI: /

Treća osoba iz Osijeka pozitivna, zatvara se granica i s BiH, epidemija u Europi ne jenjava, Španjolska u potpunoj karanteni

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo