KORONAVIRUS BUKTI PO ŠKOLAMA? / 'Brojke osciliraju. Ako je jedna osoba pozitivna, cijeli razred ide u samoizolaciju'

Image
Foto: Ilustracija: Damir Špehar/PIXSELL

Iako u Hrvatskoj 84 posto škola održava nastavu u učionicama, ostale kombiniraju nastavne modele zbog prodora koronavirusa, dok je u 18 škola nastava u potpunosti online

14.10.2020.
15:50
Ilustracija: Damir Špehar/PIXSELL
VOYO logo

Stroge epidemiološke mjere nisu mogle zaustaviti prodor koronavirusa u škole, pa je od početka nastave nekoliko desetaka razreda, a ponegdje i čitave škole završilo u samoizolaciji. U zagrebačkoj XV. gimnaziji, popularnom MIOC-u, nastava će u sljedećih 14 dana biti online, jer je zaraženo sedmero učenika i troje nastavnika, a šest je razreda u samoizolaciji.

"Nastavnici koriste sve dodatne alate, čak i kamere kako bi snimili ploču ili papir gdje razvijaju temu o kojoj se radi. Svi učenici moraju imati uključenu kameru i zvuk i imaju nastavu po rasporedu kao da su u školi", pojasnila je za RTLLjiljana Crnković, ravnateljica zagrebačkog MIOC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prazne vinkovačke škole

No, već su tri tjedna učionice prazne u srednjoj školi u Vinkovcima. Na tom području, zbog pogoršane epidemiološke situacije, sve srednje škole i viši razredi osnovnih škola imaju nastavu na daljinu.

"Nadamo se da će to završiti s ovim tjednom, u četvrtak ili petak ćemo znati točno. Najveći broj učenika koji smo imali pozitivnih je pet i 54 u samoizolaciji, posljednjih tri, četiri dana taj broj se smanjio, pa je jedan pozitivan učenik i šest u samoizolaciji", rekao je Josip Šuker, ravnatelj Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FUCHS OTKRIO KOLIKO JE ZARAŽENIH UČENIKA I NASTAVNIKA; Govorio je o maskama i mjerama: /

'Za to su odgovorni u školama'

Image
FUCHS OTKRIO KOLIKO JE ZARAŽENIH UČENIKA I NASTAVNIKA; Govorio je o maskama i mjerama: /

'Za to su odgovorni u školama'

Zbog jednog pozitivnog, svi u izolaciju

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs danas je priopćio kako je u samoizolaciji 4090 učenika i 110 prosvjetnih djelatnika, dok su zaražena 294 učenika i 33 djelatnika. Stanje, prema njegovu mišljenju, nije zabrinjavajuće, iako se od početka školske godine do danas broj samoizoliranih učenika povećao za oko 1500.

"Za sada je pravilo da ako je jedan učenik pozitivan u razredu ili ako je jedan nastavnik pozitivan onda cijelo razredno odjeljenje epidemiolozi šalju u samoizolaciju, tako da te brojke osciliraju. Nema potrebe za mijenjanjem mjera, pogotovo se dobro pokazao ovaj dio koji je spušten na procjenu lokalnim stožerima i epidemiolozima", istaknuo je Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad 84 posto škola u Hrvatskoj održava nastavu u učionicama, dok ostatak škola djeluje po mješovitim nastavnim modelima. Samo 18 škola u cijeloj zemlji u potpunosti provodi nastavu po modelu C, odnosno online.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo