HRVATSKA IMA NOVA ŽARIŠTA, 78 NOVIH SLUČAJEVA, 3 PREMINULIH: / 4 europske zemlje imaju rekordan porast zaraženih

Image
Foto: Profimedia

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupno je 4.993 pozitivnih osoba na koronavirus, izvijestio je danas ministar Vili Beroš.

30.7.2020.
7:44
Profimedia
VOYO logo
  • Broj zaraženih u svijetu popeo se na 17 milijuna ljudi, dnevni skok zaraženih na globalnoj razini dosegnuo 250.000
  • Moderna će prodavati svoje cjepivo protiv COVIDA-19 za 50 do 60 dolara po dozi
  • Velika Britanija planira uvođenje samoizolacije i za putnike iz Hrvatske
  • Argentina počela ispitivanja lijeka za covid-19 iz konjskog seruma

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Amsterdam i Rotterdam odredili obvezu nošenja maski

22:00 Nizozemski gradovi Amsterdam i Rotterdam objavili su u četvrtak obvezu nošenja zaštitnih maski na najposjećenijim mjestima, poput četvrti Crvenih svjetiljki, kako bi se ograničilo širenje virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je vladina ekipa zadužena za vođenje pandemije procijenila da nije obvezno nošenje maski u cijeloj zemlji i prepustila regionalnim vlastima odluku o donošenju te mjere.

Uz skandinavske zemlje, Nizozemska je jedna od posljednjih europskih zemalja koja se i dalje protivi općoj obvezi nošenja maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordni rast broja novozaraženih u Španjolskoj, Britaniji, Francuskoj, Irskoj

21:20 Španjolska, Francuska, Britanija i Irska u četvrtak su zabilježile rekordan broj novozaraženih koronavirusom u posljednjih nekoliko tjedana, dok je London najavio 14-dnevnu karantenu za putnike iz Luksemburga zbog rasta broja slučajeva covida-19 u toj zemlji, prenose agencije.

Španjolska je u četvrtak zabilježila najveći dnevni porast broja novozaraženih od ukidanja karantene, pošto je drugi dan zaredom bilo više od 1000 novih infekcija koronavirusom. Ministarstvo zdravstva objavilo je da je dijagnosticirano 1.229 novih zaraza u posljednja 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći vladin stručnjak za covid-19 Fernando Simon opovrgnuo je međutim da se Španjolska nalazi u drugom valu zaraze koronavirusom. "Drugi val bi bio kad bismo imali nekontroliran, raširen prijenos virusa unutar zajednice", rekao je Simon. Premda je priznao da se virus širi slobodno u dijelovima sjeveroistočnih regija Katalonije i Aragona, Simon je rekao da je u većem dijelu zemlje epidemija pod kontrolom. Također je dodao da je virus sada daleko manje smrtonosan nego na vrhuncu epidemije u travnju, prenosi Reuters.

Dnevni rast bilježi i Francuska koja je u srijedu registrirala 1377 novih slučajeva, prvi put prešavši prag od 1000 novozaraženih u jednome danu od polovine svibnja kada je ublažila karantenu. Zdravstvene vlasti su priopćile i da je 381 oboljeli na intenzivnoj skrbi, prvi put više od prosjeka u proteklih 16 tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od covida-19 umrlo je 16 ljudi, više od prosječnih deset dnevno, čime je ukupni broj žrtava porastao na 30,254.

Istovremeno, Irska je objavila da je u četvrtak zabilježen najveći broj novozaraženih u jednome danu u posljednja dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Registrirano je 85 novooboljelih, u usporedbi s prosječnih 20-tak proteklih dana.

"Današnji skok možda je povezan s pojedinačnim žarištima, ali bi mogao ukazivati i na nešto puno veće", rekao je Ronan Glynn, medicinski savjetnik vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija u četvrtak je također javila o rekordnom broju novozaraženih u posljednja četiri tjedna. Brojka od 846 novih pozitivnih slučajeva najviša je od 28 lipnja.

London će uvesti karantenu od 14 dana za putnike koji dolaze iz Luksemburga, objavio je u BBC u četvrtak. "Doznajem da će britanska vlada uvesti karantenu za osobe koji se vraćaju iz Luksemburga", rekao je novinar BBC-a Chris Mason.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđani pozvani raditi od kuće do kraja godine

20:23 Švedska koja se izdvojila manje strogom strategijom borbe protiv koronavirusa, pozvala je u četvrtak na rad od kuće barem do Nove godine, dok je u zemlji prijeđen prag od 80.000 oboljelih. Mjera, kojoj je među ostalim svrha smanjiti gužve u javnom prijevozu, trebala bi pojednostaviti život onima koji moraju putovati na radno mjesto. Švedske vlasti trenutačno bilježe pad broja novooboljelih, posebice teških oblika covida-19 kojima je neophodna intenzivna njega. Ali švedska Agencija za javno zdravstvo je upozorila da će se u slučaju porasta broja kontakata povećati opasnost novog širenja tijekom jeseni.

"Uvijek smo pokušavali provoditi mjere na duge staze i pokazati izdržljivost u dugoročnom radu na pobjedi nad pandemijom", istaknuo je glavni epidemiolog Anders Tegnell na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka epidemiološke krize, zemlja je zabilježila 80.100 slučajeva covida-19, od kojih 318 u posljednja 24 sata. U Švedskoj je od virusa ukupno umrlo 5.739 osoba, prema podacima švedskih vlasti. Za razliku od drugih europskih zemalja, Švedska nikada nije odredila ograničenje kretanje svom stanovništvu a, škole su za mlađe od 16 godina cijelo vrijeme ostale otvorene, kao i kafići, noćni klubovi i restorani. Agencija za javno zdravstvo brani taj pristup i odbacuje mjere koje su druge zemlje poduzele, smatrajući ih kratkoročnim i nesrazmjernim u odnosu na posljedice po društvo. U Švedskoj je samo zdravstveno osoblje pozvano nositi zaštitne maske.

Dubrovački gradonačelnik pisao britanskom premijeru

17:50 Nakon što je dio britanskih medija objavio da bi se za turiste koji se u tu zemlju vraćaju iz Hrvatske mogla uvesti dvotjedna karantena, dubrovački gradonačelnik Mato Franković pisao je u četvrtak premijeru Borisu Johnsonu s molbom da pri donošenju odluke Hrvatsku promatra po regijama, a ne u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franković je u pismu britanskom premijeru podsjetio kako su Britanci tradicionalno najbrojniji gosti u Dubrovniku te da je desetljećima razvijan odnos utemeljen na prijateljstvu.

„Znam da ste dobro upoznati s ovim dijelom Hrvatske, i to je jedan od razloga zašto se obraćam upravo Vama osobno. Ukupni broj pozitivnih covid-19 slučajeva s područja grada Dubrovnika je tri, a trenutačno se u našem gradu odmara preko osam tisuća turista. Na svim razinama ulažemo maksimalne napore kako bismo održali povoljnu epidemiološku sliku te svim našim gostima pružili ugodan i siguran boravak“, stoji u Frankovićevu pismu Johnsonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franković je istaknuo kako je Dubrovnik jedno od najsigurnijih europskih odredišta za putovanja s detaljnim protokolima u svim situacijama pa i u postupcima ako broj zaraženih počne rasti.

„Uzimajući sve spomenuto u obzir te uvažavajući činjenicu da dubrovački turizam ovisi o tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, molim Vas da prilikom donošenja odluka promatrate Hrvatsku i po njezinim regijama, a ne samo kao cjelinu“, zaključio je Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija u Europi ima najveću stopu povećane smrtnosti tijekom pandemije

17:05 Velika Britanija ima najvišu stopu povećane smrtnosti tijekom pandemije covida-19 u usporedbi s 21 europskom državom, pokazala je u četvrtak analiza statističkog ureda.

Epidemiolozi kažu da je povećani mortalitet, smrtnost od svih mogućih uzroka koja je u određenom dijelu godine premašila petogodišnji prosjek, najbolji način da se utvrdi smrtnost od koronavirusa jer je međunarodno usporediva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza državnog statističkog ureda pokazala je da je Britanija jedna od najpogođenijih zemalja pandemijom koja je u svijetu usmrtila više od 660.000 ljudi.

U dosadašnjem tijeku godine, diljem Britanije umrlo je 65.000 ljudi više nego što je uobičajeno, što je najcrnja statistika u čitavoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagi pad broja novozareženih u Srbiji

17:00 U Srbiji je u posljednja 24 sata od posljedica covida-19 umrlo još sedmero oboljelih, a potvrđena je 321 nova zaraza koronavirusom, što je blagi pad u odnosu na prethodne dane, priopćio je u četvrtak Krizni stožer srbijanske vlade.

U neznatnom padu je i broj hospitaliziranih - 4.353 u odnosu na jučerašnjih 4.501, ali je na respiratorima danas sedmero pacijenta više (150) nego u srijedu kad ih je na umjetnom disanju bilo 143.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka epidemije napravljeno je ukupno 659.548 testova, registrirano 25.213 oboljelih, a zaključno s 30. srpnja umrlo ih je ukupno 565, uz postotak smrtnosti od 2,24 posto.

U BiH 313 novih zaraženih

15:12 Bosni i Hercegovini u četvrtak je prijavljeno 313 novih slučajeva zaraze koronavirusom a 2 su osobe je preminule od posljedica zaraze, izvijestili su iz instituta za javno zdravstvo u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tesiranja nešto manje od 1800 uzoraka zaraza je potvrđena kod 210 osoba u Federaciji BiH i 95 u Republici Srpskoj dok je u distriktu Brčko koji je zasebna administrativna jedinica bilo osam novozaraženih.

Najveće žarište zaraze i dalje je područje Sarajevske županije u kojoj je od srijede potvrđeno 75 novih slučajeva. Ukupni broj slučajeva zaraze od pojave virusa SARS-CoV-2 u BiH sada je nešto veći od 11.300 a umrlo je 328 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Poljska planira uvesti karantenu za putnike iz drugih zemalja?

15:00 Poljska će možda ponovno morati uvesti karantenu za putnike iz nekih zemalja kao i neke druge mjere u svrhu zaustavljanja širenja koronavirusa, rekao je u četvrtak premijer, nakon što je zemlja prijavila najveći dnevni broj zaraženih dosad. Poljska je u četvrtak prijavila 515 novih slučajeva, zbog čega se ukupan broj zaraženih od početka zaraze popeo na 45.031, prema podacima ministarstva zdravstva. Zabilježeno je 1.709 smrti od covida-19. Ne možemo isključiti da nećemo morati, ako se situacija pogorša, ograničiti širenje virusa... Pokušavamo smisliti rješenja koja neće ograničavati poslovne aktivnosti kao ranije", rekao je premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za medije. Rekao je da će Poljska možda morati uvesti karantenu za ljude koji se vraćaju iz zemalja poput Španjolske, no da će analizirati situaciju i tek potom odlučiti hoće li djelovati.


Velik broj novozaraženih u Indoneziji

14:46 - Indonezija je prijavila ukupno 106.336 slučajeva koronavirusa, što je najviše u istočnoj Aziji. Broj smrtnih slučajeva u Indoneziji koji se odnose na Covid-19 porastao je u četvrtak za 83, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva bio 5.058, ujedno i najveći u regiji.


Podaci Nacionalnog stožera

14:00 - Kao što je već rekao ministar Beroš, u Hrvatskoj je danas 78 novozaraženih koronavirusom. U Hrvatskoj je u četvrtak 749. 130 osoba je na bolničkom liječenju, sa šest pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1.448 osoba.

Image
Foto: Pixsell

12.05.2020., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite oko korona virusa odrzana je u Ravnateljstvu civilne zastite. Krunoslav Capak, Davor Bozinovic, Vili Beros. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 5.071 osoba zaražena novim koronavirusom, od čega 78 u protekla 24 sata.

4.178 osoba se oporavilo, a dosad su preminule stotinu četrdeset i četiri osobe. Do sada su ukupno testirane 117.170 osobe, od toga 1.448 u protekla 24 sata.


Danas imamo 78 novih slučajeva

13:40 - Ministar zdravstva Vili Beroš je na sjednici Vlade kazao kako danas imamo 78 novozaraženih

"U Republici Hrvatskoj prema posljednjim informacijama u protekla 24 sata je 78 novih slučajeva, ukupno je 4993 pozitivnih osoba na koronavirus", rekao je ministar. Dodao je kako su nova žarišta jedna svadba u Našicama, a u Dalmaciji svadba u okolici Sinja. Zaraženi još uvijek dolaze i iz žarišta u Ivankovu.

"Trenutno imamo 753 aktivna slučaja. 132 osobe nalaze se na bolničkom liječenju, a osam je pacijenata na respiratorima", rekao je Beroš. "U proteklih tjedan dana koronavirusom su se zarazile 464 osobe. Preminulo je 16 osoba, od kojih su četiri bile na respiratoru", kaže Beroš.


U BiH 305 zaraženih, najviše ih je u Sarajevu

13:31 - U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 305 novozaraženih koronavirusom. Kako javlja Klix, U Federaciji BiH je 210 novooboljelih dok ih je u 95 u Republici Srpskoj.

Najviše ih je u Sarajevu, njih čak 75.


Jedna novozaražena osoba na području Krapinsko-zagorske županije

13:27 - Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba (Pregrada), a ozdravila je 1 osoba (Krapina).

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 14. U samoizolaciji se nalazi 32 osobe.


Ogulinski gradonačelnik treći put pozitivan na koronu

13:12 - Gradonačelnik Ogulina Dalibor Dimitrović po treći put je pozitivan na koronavirus, prenosi Ogportal.com. Da je pozitivan Dimitrović je objavio javno u telefonskom javljanju Radio Ogulina.

Image
Foto: screenshot N1

"Već 23 dana sam u samoizolaciji. Osjećam se dobro, jedino me muči izolacijska dosada. Simptoma nemam. Kad sam obavio drugo testiranje, nakon 14 dana, voditeljica epidemiološke službe u Karlovcu me dobro pošpotala i zamjerila mi što sam uopće išao na testiranje, jer sam, po njima, mogao na posao i bez testa. Rečeno mi je čak da ne poštujem struku, ali se ja pitam što bi bilo da sam zaražen otišao na posao i među ljude? Odgovornost i moral mi nalažu da sačekam negativan nalaz i tek onda se vratim. Oboljeli od koronavirusa, po preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nakon dva tjedna izolacije ne moraju na ponovno testiranje, osim u pojedinim slučajevima ", kazao je ogulinski gradonačelnik u eter.

Dodao je da unatoč dijagnozi prati rad Gradske uprave te da je osim njega još dvoje djelatnika u samoizolaciji, piše Ogportal.com. Gradonačelnik će se ponovno testirati u ponedjeljak pa se nada negativnom rezultatu.


Jedan novi slučaj u Sisačko-moslavačkoj županiji

12:45 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Novooboljela osoba je obiteljski kontakt ranije oboljelih osoba s područja grada Petrinje.


Koprivničko-križevačka županija bez novih slučajeva

12:37 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je da u županiji četvrti dan zaredom nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Stožer poziva sve stanovnike da se i dalje odgovorno ponašaju i pridržavaju odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite, svih općih te najnovijih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija te da primjenjuju socijalnu distancu, održavaju higijenski standard i dezinfekciju, nose zaštitne maske sukladno Odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice kako bi se smanjilo širenje zaraze koronavirusa te time zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana


31 novi slučaj zaraze u Vukovarsko-srijemskoj županiji

12:28 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 31 nova pozitivna osoba na COVID-19.

Njih je 10 iz Vinkovaca, 5 iz Cerne, 2 iz Andrijaševaca, 2 iz Ivankova, 3 iz Nuštra, 2 iz Otoka, 1 iz Posavskih Podgajci, 1 iz Tovarnika, 1 iz Vođinaca, 2 iz Vrbanje, 1 iz Županje, 1 strani državljanin koji boravi u Posavskim Podgajcima).


Jedan novi slučaj u Karlovačkoj županiji

12:20 - Tijekom jučerašnjeg dana na prisustvo koronavirusa testirano je ukupno 67 osoba. 57 testova uzeto je u OB Karlovac i 10 testova u OB Ogulin.

Od jučer testiranih pozitivna je jedna (1) osoba iz Kupljenskog (općina Vojnić). Radi se o ženskoj osobi srednje životne dobi, čija je epidemiološka obrada u tijeku.


17 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

11:49 - Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 324 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 17 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 8 osoba, iz Imotskog 3 osobe, iz Omiša 2 osobe, iz Solina 1 osoba, iz Prološca 1 osoba, iz Runovića 1 osoba i iz Otoka 1 osoba. Uz 17 novooboljelih pozitivne su i dvije osobe s područja Dubrovačko-neretvanske županije testirane u SDŽ.

Od 17 novooboljelih osoba njih 7 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 10 osoba epidemiološki obrađuje. 568 osoba nalazi se u samoizolaciji.

15 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, a od toga se 2 osobe nalaze na respiratoru.


Tri nova slučaja u Šibensko-kninskoj županiji

11:48 - U Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata su nova slučaja oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Tribunja, koji je kontakt s prethodno oboljelom osobom; mlađoj ženskoj osobi iz Primoštena, koja je bila izložena infekciji u drugoj županiji te mlađoj muškoj osobi koja nema prebivalište, ali boravi u Šibeniku i koja je bila u kontaktu s COVID-19 pozitivnom osobom.

Trenutno su u županiji 32 aktivna slučaja oboljenja, od kojih se tri osobe i dalje liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. Od jučer je uzorkovano 42 uzorka na SARS-CoV-2 virus. Od reaktivacije epidemije u lipnju do danas je oboljelo ukupno 63 osobe.


U Sloveniji 24 nove zaraze, 10 više nego prethodni dan

11:32 - U Sloveniji je su zadnja 24 sata potvrđene 24 nove zaraze koronavirusom, 10 više nego prethodni dan, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

Broj ukupno potvrđenih slučajeva infekcije od početka epidemije time se povećao se 2139, dok je aktivnih slučajeva zaraze 242.

Trenutno su zbog Covida-19 na liječenju u bolnicama 22 osobe. Od toga je pet na intenzivnim odjelima, među njima tri osobe na respiratoru. Broj umrlih od početka epidemije nije se promijenio i iznosi 117, objavilo je ministarstvo zdravstva.


U Požeško-slavonskoj županiji 9 slučajeva zaraze

11:30 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 9 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 16 osoba. Ukupno je testirano 3.720 osobe.

Na posljednjem testiranju bilo je 28 uzoraka, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


13 novooboljelih u Zagrebu

11:29 - U Zagrebu je potvrđeno novih 13 pozitivnih osoba. Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Šrampar, kazao je da su u Zagrebu 174 aktivnih slučajeva, a 452 osobe su trenutno u samoizolaciji.


Novi slučaj zaraze u Zagrebačkoj županiji

11:11- Na području Zagrebačke županije je jedna novooboljela osoba. Trenutno je aktivno 49 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 185 osoba, a 11 ih je preminulo.


Primorsko-goranska županija bez novih slučajeva

11:05 - Na području Primorsko-goranske županije danas nema novozaraženih koronavirusom, dok su četiri osobe izliječene i još jedna jučer popodne. Od 118 uzoraka testiranih tijekom jučerašnjeg dana, svi su negativni.

Image

8.4.2020., Rijeka - Od danas na parkiralistu zavoda za javno zdravstvo u Rijeci poceo je sa radom drive-in testiranje na koronavirus. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U županiji je 15 aktivnih slučajeva i 135 izliječenih. U KBC-u su smještene dvije osobe, dok je 13 osoba u izolaciji u vlastitom domu/na kućnom liječenju.

Ukupno do sada evidentirano je 152 COVID-19 slučaja.


Nema novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

10:39 - U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nisu zabilježene nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako i dalje iznosi 157, dok je broj aktivnih slučajeva 14 (3 osobe manje u odnosu na prethodni dan).

Hospitalizirane su 2 osobe sa srednje teškom kliničkom slikom (isto stanje kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 68 osoba (5 osoba manje u odnosu na prethodni dan).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.


Varaždinska županija bez novih slučajeva

10:37 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirana su 92 uzorka i svi su negativni.

I dalje se u Varaždinskoj županiji vodi sedam aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Dvije su osobe na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a petero osoba izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka pojave koronavirusa imamo ukupno 61 evidentirani slučaj zaraze, a 12 osoba se Varaždinskoj županiji dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Ukupan broj osoba pod mjerom samoizolacije je 27 od čega 24 kontakti zaraženih osoba.


London spreman uvesti karantenu zbog drugog vala epidemije

10:27 -Britanski ministar zdravstva Matt Hancock zabrinut je zbog drugog vala epidemije u Europi i u četvrtak je rekao da će vlada idućih dana, bude li potrebno, vratiti karantene za dolaske iz nekoliko zemalja koje nije imenovao.

Britanija je prošli tjedan ponovno uvela četrnaestodnevnu karantenu za putnike po dolasku Španjolske. U nekim drugim europskim državama koje su trenutačno izuzete iz karantene, broj zaraza raste, rekao je Hancock.

Image

(FILES) In this file photo taken on March 25, 2020 Britain's Health Secretary Matt Hancock leaves number 10 Downing Street in central London British Prime Minister Boris Johnson announced on Friday that he is self-isolating after testing positive for COVID-19 and soon after UK Health Secretary Matt Hancock says he has tested positive for COVID-19 as well., Image: 510104076, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

"Mislim da drugi val počinje diljem Europe i moramo nešto učiniti kako bismo spriječili da dođe do naših obala", rekao je Hancock u intervjuu za Sky News. "Jako smo zabrinuti zbog drugog vala. I nije to samo Španjolska... postoje i druge zemlje u kojima broj raste. I apsolutno smo odlučni učiniti sve da našu zemlju očuvamo sigurnom", rekao je.

Na pitanje hoće li idućih dana biti promjena na popisu zemalja, Hancock je za BBC odgovorio "Da... moramo biti realni što se tiče tih promjena, jer pandemija se mijenja u drugim državama".

Najavio je i da će vlasti učiniti sve što mogu da skrate vrijeme karantene za ljude koji dolaze iz Španjolske, ali to neće biti odmah sada. Portal Politico.eu u srijedu je objavio kako Engleska sprema uvođenje karantene za putnike iz Belgije i Luksemburga zbog rasta broja zaraženih u tim državama. Hrvatska je stavljena na popis zemalja u kojima se stanje prati, objavio je portal ne navodeći pojedinosti.


Dvoje novooboljelih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:21 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dvije su novooboljele osobe od koronavirusa.

U protekla 24 sata testirano je 45 osoba od kojih su dva nalaza pozitivna. Jedna novooboljela osoba bliski je kontakt od osobe kojoj je već ranije potvrđen COVID 19 s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, dok druga osoba nije kontakt ranije zaraženih.


Zadarska županija bez novih slučajeva

10:00 - Na području Zadarske županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravilo je osam osoba pa trenutno je tamo još 15 aktivnih slučajeva. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 153 uzorka.

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirana su tri pacijenata, a u samoizolaciji je 127 osoba. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

Dostavljamo i ažuriranu tablicu oboljelih po jedinicama lokalne samouprave.


Na virovitičkom području dvoje zaraženih

9:40 - Na području Virovitičko-podravske županije dvoje je novozaraženih od COVID-a 19. Istodobno se devetero ljudi oporavilo. Dvoje novooboljeli su muškarac i žena, zarazili su se na jednom grupnom okupljanju u jednoj od susjednih županija, srednje su životne dobi i s blaže izraženim simptomima bolesti.

Nalaze se u kućnoj samoizolaciji. Na području Virovitičko-podravske županije u samo(izolaciji) je trenutno 49 osoba.


U Istri jedna osoba pozitivna

9:30 - U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije je u protekla 24 sata ispitan 171 uzorak briseva na koronavirus. Od njih je jedan pozitivan, javlja Glas Istre podatke županijskog Stožera civilne zaštite.

Riječ je o osobi koja je bila u samoizolaciji. Ispitani uzorci korisnika pulskog Doma za starije osobe Alfredo Štiglić su negativni. Jedna osoba je preminula u Općoj bolnici pula. Izliječeno je devet osoba, a u samoizolaciji se nalazi 269 osoba.


U Osijeku 7 pozitivnih

9:22 - Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 190 osoba od kojih je sedam pozitivno na koronavirus. Radi se o četiri osobe s područja Ispostave Osijek te po jednoj s područja Ispostava Beli Manastir, Našice i Valpovo-Donji Miholjac.

Trenutno je na području Osječko-baranjske županije 96 osoba aktivno na ovaj virus od kojih je 30 hospitalizirano u KBC-u Osijek. Dvije se osobe liječe u respiracijskom centru. Tijekom posljednja 24 sata preminule su dvije osobe, 1935. i 1939. godište i obje su imale značajne komorbiditete.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili nova 34 kontakta, pa je trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji 295 osoba. Policijska uprava osječko-baranjska provjeravala je kršenje samoizolacije kod 22 osobe i nije utvrdila niti jedno kršenje samoizolacije.


Čak 22. dan zaredom u Lici nema novozaraženih

9:00 - Dvadeset drugi dan za redom nema novooboljelih osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 29 osoba izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 h testirano je 10 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 20 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije COVID-19 kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.


Svadba u Dalmatinskoj zagori novo žarište virusa

8:41 - Novo žarište koronavirusa pojavilo se na području Sinja. Svih 10 novozaraženih kontakti su ranije oboljelih, a zajednička im je jedna svadba koja je prije 10 dana održana u jednoj dvorani u Hrvacama. Kako piše Slobodna Dalmacija, ovih 10 nisu jedini zaraženi na toj svadbi jer se i dva novooboljela iz Otoka povezuju se s istim događajem.

Prema neslužbenim izvorima Slobodne Dalmacije, izvor zaraze bile su osobe pristigle iz drugih dijelova Hrvatske. Na spomenutoj svadbi bio je veliki broj gostiju, spominje se brojka od 200 do 300 uzvanika. Dobar dio njih još je u samoizolaciji pa je moguće da će zaraženih biti još.

Iako se već prošle subote znalo da je ova svadba bila žarište širenja zaraze, toga dana održano je više svadbenih slavlja. Na jednom od njih bilo je oko 300 ili više gostiju, pri ulasku s glavnog sinjskog trka u crkvu nitko nije održavao preporučenu distancu, a slavlje je bilo u istoj dvorani gdje se sedam dana ranije proširila zaraza.

Više pročitajte ovdje.

Image
'KORONA SVADBA' U DALMATINSKOJ ZAGORI NOVO JE ŽARIŠTE VIRUSA: /

'Bilo je možda i 300 ljudi, zaraženih će sigurno biti još'

Image
'KORONA SVADBA' U DALMATINSKOJ ZAGORI NOVO JE ŽARIŠTE VIRUSA: /

'Bilo je možda i 300 ljudi, zaraženih će sigurno biti još'


Instagram cenzurirao Madonninu objavu zbog širenja lažnih vijesti o virusu

8:35 - Instagram je cenzurirao američku suprezvijezdu Madonnu zbog širenja lažnih informacija o navodnom lijeku za covid-19 nakon što je prenijela isječke videa koji je prenio na Twitteru i američki predsjednik Donald Trump.

Image

American singer, songwriter, actress, and businesswoman MADONNA turns 60 on PICTURED: , 2012 - Indianapolis, Indiana, U.S.. - Pop superstar MADONNA performs at Halftime during Super Bowl XLVI, at Lucas Oil Stadium Madonna Turns 60, Indianapolis, USA - 05 Feb 2012,Image: 381537295, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

U objavi je pjevačica, koju prati 15,4 milijuna ljudi, tvrdila da je provjereno cjepivo na raspolaganju već mjesecima, ali se drži u tajnosti "kako bi se bogati još više obogatili, a siromašni i bolesni bili još bolesniji". Toj je tvrdnji dodala video američke liječnice Stelle Immanuel koja hvali hidroksiklorokin kao čudesni lijek za koronavirus.

Različiti dijelovi obraćanja dr. Immanuel' brzo se šire internetom proteklih dana. Djelovanje hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, nije dokazano kao učinkovito protiv covida-19.

"Uklonili smo taj video zbog lažnih tvrdnji o lijekovima i metodama prevencije covida-19", kazala je glasnogovornica Facebooka u čijem je vlasništvu Instagram. "Ljudi koji reagiraju, komentiraju ili dijele taj video dobit će poruke kojima ih se upućuje na vjerodostojne informacije o virusu".

Madonnina objava obrisana je, no snimke pokazuju da ju je Instagram zamutio kako bi bila nečitka uz komentar "lažne tvrdnje - provjerili neovisni analitičari činjenica" s poveznicom na stranicu koja ukazuje na netočnosti iznesene u videu.

Rekordni dnevni broj zaraženih u Ukrajini

8:30 - Ukrajina je u četvrtak 30. srpnja izvijestila o rekordnom dnevnom broju slučajeva zaraze koronavirusom pa se brojka novooboljelih popela na 1.197.

Broj novih dnevnih infekcija naglo se povećao u posljednja dva mjeseca nakon postupnog ukidanja ograničenja koja su započela krajem svibnja. Ukupni broj slučajeva porastao je na 68.794, uključujući 1.673 smrti i 38.154 oporavljenih.


Bill Gates smatra da je većina testova na koronu 'smeće'

8:15 - Osnivač Microsofta Bill Gates izjavio je u intervjuu za televiziju CNBC da je "većina testova za koronavirus kompletno smeće". Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu argument za svoju tvrdnju pronalazi u tome da rezultati testiranja dolaze vrlo sporo. K tome, istaknuo je da se rezultati testiranja moraju utvrditi čim prije kako zaraženi svojim ponašanjem ne zaraze druge osobe.

Image
Foto: JEFF PACHOUD / AFP / Profimedia

(FILES) In this file photo US Microsoft founder, Co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, Bill Gates, poses for a picture on October 9, 2019, in Lyon, central eastern France, during the funding conference of Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria. Microsoft on Friday announced that co-founder Bill Gates has left its board of directors to devote more time to philanthropy., Image: 506106963, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

"Najjednostavnija stvar u vezi s ovakvim besmislicama je da nikome ne trebate dati novac za testiranje na čije se rezultate čeka više od 48 sati. Takvi testovi su kompletno smeće. Zbog toga su i brojevi testiranih osoba koji se spominju besmisleni. Ludost je platiti za testiranje na čije rezultate morate čekati više od tri dana", kazao je.

CNN podsjeća da je na početku pandemije koronavirusa u SAD-u testiran vrlo mal broj ljudi te da su stručnjaci već tada upozoravali da duže čekanje rezultata testiranja otežava mogućnost da se širenje virusa uspori. Inače, Gates je već donirao stotine milijuna dolara za razvoj cjepiva protiv korone i to kroz fondaciju koju je osnovao sa suprugom Melindom.


Prioritet za cjepivo u Hrvatskoj imat će stariji od 65 godina i medicinari

7:40 - Hrvatska se "predbilježila" na 1,5 milijuna doza cjepiva protiv korone koje će proizvesti biotehnološka tvrtka Moderna. O tome je javnost izvijestio ministar zdravstva Vili Beroš pa rekao da je prije nekoliko dana potpisao taj ugovor.

Image
Foto: Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

15.07.2020., Zagreb - Ilustracija - cjepivo protiv koronavirusa.

Jutarnji list piše da, s obzirom na to koje se brojke kreću oko moguće cijene doze cjepiva, Hrvatska bi za svoju rezerviranu količinu mogla iz sredstava ESI fonda platiti od 200 do 400 milijuna kuna. To će ovisiti o tome s kojim će proizvođačima Europska komisija (EK) naći zajednički jezik. K tome, u svim se državama raspravlja o tome tko će moći dobiti cjepivo, odnosno tko se nalazi na vrhu liste prioriteta. Zašto? Jer je nemoguće dobiti količinu cjepiva dostatnu za sve građane Hrvatske.

Prema onome što govore epidemiolozi, njihov usuglašeni stav jest da bi se trebali primijeniti kriteriji koji se koriste za besplatno cijepljenje protiv gripe koje se odvija svake godine. Kako piše Jutarnji list, u tom slučaju prioritet imaju osobe starije od 65 godina, kronični pacijenti, osobe narušenog imuniteta, djelatnici u zdravstvu i zaposlenici domova za starije.


U Australiji rekordni porast zaraženih i umrlih

7:30 - Australija je izvijestila o rekordnom porastu infekcija koronavirusa i smrtnih slučajeva, a država Victoria bilježi više od 700 novih slučajeva i 13 smrtnih slučajeva.

Najgušće naseljena država u Australiji, Novi Južni Wales, prijavila je 18 novih slučajeva korone preko noći, a zatvor u Sydneyu dubinski je očišćen nakon što je jedan od zatvorenika pozitivan na Covid-19.


Argentina počela ispitivanja lijeka za covid-19 iz konjskog seruma

7:15 - Argentina je počela klinička ispitivanja za liječenje covid-19 koristeći hiperimuni serum razvijen pomoću konjskih protutijela, priopćio je u srijedu laboratorij ovlašten za ispitivanja novoga lijeka.

Serum proizvodi biotehnološka kompanija Inmunova, a dobiva se ubrizgavanjem proteina SARS-Cov-2 od kojih konji stvaraju veliku količinu neutralizirajućih protutijela. Njihova se krvna plazma zatim pročisti i obrađuje.

Image
Foto: Profimedia

Children with their parents enjoy limited outdoor recreation time after the announcement of a new extension of the national quarantine Coronavirus outbreak, Buenos Aires, Argentina - 24 May 2020,Image: 522103285, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Nakon pozitivnih rezultata u laboratorijskim testovima, kliničko ispitivanje učinkovitosti seruma provest će se na 242 osobe kojima je dijagnosticiran umjeren do teški oblik bolesti, objavio je laboratorij.

"Ako u prvim danima možemo smanjiti umnažanje virusa, ne samo da bismo smanjili njegovu snagu, već mislimo da će ova sposobnost neutralizacije omogućiti pacijentima da razviju vlastiti imunološki odgovor," rekao je Fernando Goldbaum, znanstveni direktor biotehnološke tvrtke Inmunova koja provodi ispitivanja.

U obraćanju putem videa Goldbaum je rekao kako su ispitivanja počela u ponedjeljak, a prvi rezultati se očekuju između listopada i studenoga. Argentina je dosad imala 175.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa s oko 3200 smrtnih slučajeva.


U Rumunjskoj nova ograničenja nakon povećanog broja slučajeva

Rumunjska je u srijedu usvojila nove mjere radi suzbijanja rasta broja oboljelih od koronavirusa, među kojima su obvezno nošenje zaštitnih maski u nekim otvorenim prostorima i smanjene aktivnost kafića i restorana.

Tijekom posljednjih osam dana, Rumunjska svakodnevno bilježi više od 1000 slučajeva covida-19, čime je ukupan broj oboljelih narastao na više od 48.000, a 2269 osoba je umrlo.

"U kritičnom smo razdoblju i mjere zaštite stanovništva su sada jako važne", izjavio je predsjednik Klaus Iohannis na konferenciji za novinare.

Nošenje maski je već bilo obvezno u zatvorenim prostorima, a kafići i restorani mogu primati goste samo na terasama s najviše četiri osobe za stolom. Lokalne vlasti će odlučiti u kojim vanjskim prostorima će biti obvezno nošenje maski, najvjerojatnije na tržnicama i kolodvorima.

Djeca starija od pet godina će također morati nositi maske. Prošlog tjedna su regionalne vlasti odredile karantenu za nekoliko sela i jedan grad.


U SAD-u od koronavirusa umrlo više od 150 tisuća ljudi

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u prešao je u srijedu 150.000 ljudi, najviše na svijetu, pokazuju podaci Reutersa. Diljem nacije smrtnost od covida-19 u porastu je tri tjedna zaredom, dok je broj novih slučajeva nedavno počeo opadati prvi puta od lipnja.

Image

Emergency room medical staff wear gowns and double masks while treating COVID-19 patients and trauma patients at RUHS on May 15, 2020 in Moreno Valley, California. On Tuesday, June 23, Riverside County reported the most new coronavirus cases in a day and also set records for the most people hospitalized with COVID-19. There are now 14,431 cases of COVID-19 and 431 deaths.(Gina Ferazzi / Los Angeles Times) First responders in the ER and the ICU at RUHS dealing with COVID-19 victims and trauma victims in Moreno Valley, CA, Ruhs, Moreno Valley, California, United States - 15 May 2020,Image: 535784862, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Porastom slučajeva u Arizoni, Kaliforniji, Floridi i Teksasu ovaj mjesec bolnički kapaciteti su pretrpani. To je prisilio savezne države da naprave zaokret u ponovnom otvaranju svojih ekonomija koje su bile ograničene karantenom uvedenom u ožujku i travnju kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Teksas prednjači s gotovo 4000 smrtnih slučajeva ovaj mjesec, a slijedi ga Florida s 2900 i Kalifornija, država s najviše stanovnika, s 2500. Dok je smrtnost naglo narasla u srpnju u ove tri države, New York i New Jersey i dalje prednjače po ukupnom broju smrtnih slučajeva po stanovniku.

Od 20 zemalja s najvećim brojem zaraženih, SAD se nalazi na šestom mjestu po broju umrlih na broj stanovnika, s 4.5 umrlih na 10 tisuća ljudi. Negativniji omjer imaju Velika Britanija, Španjolska, Italija, Peru i Čile.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo