procjena ponuda u završnoj fazi / Korak bliže odluci: Koji borbeni avioni će postati novi čuvari hrvatskog neba? 'Idući tjedan ćete čuti detalje'

Ocjenjivanje ponuda za njihova nasljednika u završnoj je fazi

8.12.2020.
21:24
VOYO logo

Na rođendan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 12. prosinca, međuresorno bi povjerenstvo trebalo završiti ocjenjivanje ponuda pristiglih za kupnju borbenih aviona. 

Korak je to bliže odluci koju donosi Vlada, ali do potpisivanja ugovora još će se čekati jer sve treba detaljno pripremiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuvari hrvatskog neba - MIG-ovi 21 letjeti mogu do 2023. Ocjenjivanje ponuda za njihova nasljednika u završnoj je fazi.

''Idući tjedan ćete čuti detalje koji će biti vezani uz studiju izvodivosti bez cijena jer bi u tom slučaju ostala još priča koju moramo obaviti jer imate nekoliko aspekata, osim samog financijskog stajališta koji procjenjuje koliko i što bi vi trebali platiti'', rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što međuresorno povjerenstvo predloži favorite, među novim i rabljenim avionima, odluku donosi Vlada uz savjetovanje sa saborskim Odborom za obranu i Vijećem za obranu. Ministar navodi i o čemu će morati voditi računa.  

Image
završio je proces validacije /

Evo tko se sve javio u procesu nabave višenamjenskog borbenog aviona i što nude Hrvatskoj

Image
završio je proces validacije /

Evo tko se sve javio u procesu nabave višenamjenskog borbenog aviona i što nude Hrvatskoj

''Naravno da je tu i vanjskopolitički aspekt i moment našeg istjecanja resursa 2023. godine, u konačnici ono što zadovoljava s obzirom na geostrateški položaj, zadaće koje planiramo, načine održavanja, to će biti jedan od momenata na osnovu kojih će se definirati ponude'', kazao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene su najstroža tajna, no ono što se spekulira, je da bi novi američki F-16, mogli imati cijenu kao za Bugarsku, te bi 12 aviona moglo stajati više od 11 milijardi kuna. Očekuje se da će Švedska ponuda za Gripene biti slična onoj na prošlom natječaju - nešto više od 8 milijardi kuna. Izraelski Barak također kao na prošlom natječaju oko 3 milijarde i najvjerojatnije još toliko za nadogradnju. Najveća nepoznanica je cijena francuskih Rafala. Spekulira se da bi mogla biti između 5 i 7 i pol milijardi kuna.

''Novac će biti osiguran kada vidimo kad se dovrši proces'', izjavio je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska ministrica obrane dva puta ove godine posjetila je Hrvatsku, iako dosad ni jedan njezin prethodnik nikada nije bio u Hrvatskoj. 

''Ako Hrvatska izabere upravo te avione, Francuska će svakako pomoći u preuzimanju tih borbenih lovaca zadnje generacije koji su se dokazali na brojnim bojištima'', rekla je Florence Parly, ministrica Oružanih snaga Francuske .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđani pak lobiraju godinama.

''Vjerujemo da je Gripen najbolji zrakoplov na svijetu. Uz to, vjerujemo i da je najbolji izbor za Hrvatsku. To je danas najsuvremeniji zrakoplov na tržištu, brz je i vrlo sposoban'', izjavio je potpredsjenik Gripena za srednju i istočnu Europu Daniel Boestad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci su poznati po donacijama Hrvatskoj, a za promidžbu F-16 su predstavljali simulatorom. 

''Na prvi će se pogled činiti da su novi F-16 skuplji jer, recimo, i novi automobili koštaju više nego rabljeni. Ali oni i traju dulje i zahtijevaju manje održavanja. Ovo je najbolji proizvod koji možete kupiti'', rekao je Robert Kohorst, veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačnu odluku Vlada bi trebala donijeti početkom iduće godine. Nakon toga trebat će između šest i osam mjeseci za pripremu ugovora, koji bi se mogao potpisati krajem 2021.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo