PREMIJEROV SAVJETNIK / Kopal za RTL propituje motive napada: 'Prate li tajne službe u BiH kretanje hrvatskih diplomata?'

'RH ima na području borbe protiv terorizma strateški cilj - borbu protiv terorizma', poručio je Kopal

14.3.2019.
19:05
VOYO logo

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ustvrdio je u srijedu da su 'hrvatski obavještajci' bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. 

Kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti Mektić je prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz dan su pristizale reakcije s raznih strana, a u razgovoru za RTL Danas posebni savjetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal skrenuo je pažnju na neka pitanja koja smatra potrebno čim prije razriješiti u toj cijeloj priči te istaknuo da je RH strateški opredijeljena za borbu protiv terorizma.

''RH snažno i nedvosmisleno odbacuje i tvrdnje i insinuacije gospodina Mektića o navodnoj umiješanosti obavještajnih službi RH i nekih diplomata u operaciju kojoj je navodno za cilj prikazati postojanje skupine naoružanih islamista salafista u BiH. RH ima na području borbe protiv terorizma strateški cilj i njezin strateški cilj je opredijeljenost za borbu protiv terorizma. Njen strateški cilj je regionalna stabilnost. U tom smislu je SOA član svih relevantnih međunarodnih asocijacija'', istaknuo je u razgovoru za RTL Danas posebni savjetnik premijera za nacionalnu sigurnost Robert Kopal.

No upravo zato se i postavlja pitanje što je cilj takvih konstrukcija, a Kopal odvraća da ''to jest dobro pitanje'': ''Mogla bi biti slučajnost da je upravo danas u Neumu otvorena stručno-znanstvena konferencija o europskom Ustavu za RH na kojoj je govorio premijer Andrej Plenković''.

Kopal se osvrnuo i na istup Željka Komšića, nazvao ga 'čudnim osvrtom'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i nekih drugih stvari, primjećuje Kopal, koji navodi, kako kaže, ''jedan čudan osvrt gospodina Komšića se sada pojavljuje pa mi se čini da se saga o besmislicama nastavlja''. ''Mogla bi biti kao unutarnja previranja, mogla bi biti namjerna želja da se utječe na percepciju hrvatske komponente u BiH, mogla bi biti jedna ideja da se utječe na percepciju RH … dakle, ima raznih mogućnosti'', upućuje premijerov savjetnik.

Što se tiče sporne fotografije, javnost zanima je li autentična, je li automobil doista u vlasništvu Vlade RH, na što i Kopal upozorava kako ''je li fotografija autentična, tek treba utvrditi''. Međutim, ističe da on sam ima par pitanja u vezi te fotografije: ''Na slici su automobil i čovjek – zanimalo bi me da li to službe BiH, na primjer OSA, slikaju, prate ili na bilo koji način dokumentiraju kretanja hrvatskih diplomata?''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kopal pritom napominje kako on ne kaže da iza toga stoje službe. ''S druge strane, izašla je informacija da je čovjek prodao automobil i da ga je ovaj kupio''.

''SOA je obavijestila sve relevantne međunarodne partnere o ovom slučaju, uputila je dopis OSA-i za očitovanjem i danas je uputila dopis nadležnom saborskom Odboru. Odgovore očekujemo što prije'', poručio je Kopal istaknuvši kako žele da se ovo što prije razriješi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo