Konferencija o Balkanu bez Srbije i Tadića

20.3.2010.
11:39
VOYO logo

Uz domaćine, slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatsku premijerku Jadranku Kosor, na njoj sudjeluju predsjednici vlada BiH, Albanije, Makedonije, Crne Gore I Kosova - Nikola Špirić, Sali Berisha, Nikola Gruevski, Milo Đukanović i Hashim Thaci.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je dolazeći na konferenciju kako se nada da će cijela regija jednog dana biti u EU. "Ova konferencija je pravi korak u tom smjeru", rekao je u kratkoj izjavi novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija, koja se odvija iza zatvorenih vrata, posvećena je jačanju suradnje zemalja u regiji na njihovu putu prema Europskoj uniji.

Iako se slovenski premijer do zadnjega trenutka trudio da osigura sudjelovanje Borisa Tadića, dan prije konferencije postalo je jasno da srbijanski predsjednik ostaje odlučan u svom stajalištu da neće nazočiti međunarodnim skupovima na kojima nastupaju predstavnici Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borut Pahor u petak je, priznajući neuspjeh svojih nastojanja da osigura Tadićevu nazočnost, rekao da je zajedno s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor unatoč tome odlučio da se konferencija održi.

Povjerenik za proširenje Fuele rekao je prije početka konferencije da očekuje kako će konferencija biti uspješna jer je to "pravi korak" prema nastojanju država u regiji da se s vremenom uključe u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regionalna suradnja koristi svima i države u regiji to bi morale razumjeti, rekao je Fuele. Nije želio komentirati nedolazak na konferenciju predsjednika Europskoga vijeća Hermana Van Rompuya.

Neki od sudionika su uoči konferencije u svojim izjavama također naglasili važnost regionalne suradnje, a kosovski premijer Hashim Thaci, aludirajući na nedolazak Borisa Tadića rekao je da politika zemalja u regiji mora biti obilježena suradnjom, a ne bojkotom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albanski premijer Sali Berisha rekao je da je "Tadićevo mjesto ovdje" i da je regionalna suradnja važna za sve koji žele u Europsku uniju.

Predsjednik Vijeća ministara BiH Nikola Špirić pri dolasku na Brdo kod Kranja nije želio davati izjave, ali je dan prije za banjolučke medije rekao da će prije nastupa Thacija izići iz dvorane jer BiH nije priznala Kosovo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubljanski list Dnevnik, spominjući probleme koje su imali organizatori konferencije, navodi da je Pahor možda u situaciji kad se susreće s nizom teškoća na domaćoj političkoj pozornici "pomalo naivno" očekivao da će se dogoditi "čudo" i da će Tadić ipak doći u Sloveniju, ali je, navodi komentator, time možda i "precijenio trenutačnu slovensku specifičnu političku težinu".

Slovenski mediji posebno ističu kako konferencija dokazuje da sada Slovenija i Hrvatska, koje su u prošlosti imale probleme i otvorena pitanja, mogu zajednički djelovati na europskoj sceni i tako cijeloj regiji dati pozitivan primjer, te da premijerka Kosor na konferenciju dolazi sa prijevodom pravne stečevine EU-a, kako bi pokazala svoju potporu nastojanjima svih zemalja u regiji da se reformama i prilagodbama svog zakonodavstva što prije kvalificiraju za početak pregovora o članstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija se odvija iza zatvorenih vrata, a popodne popodne oko 15 sati o njezinim će rezultatima novinare obavijestiti premijerka Kosor i premijer Pahor na tiskovnoj konferenciji. Kasnije će, po najavama, doći će i do više bilateralnih susreta čelnika koji sudjeluju na konferenciji.

Prethodni članci:

arti-201003190637006 arti-201003180254006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo