neslavna ljestvica / Koncentracija spornih čestica osjetno veća od preporučene: Zagreb danas među najzagađenijim gradovima na svijetu!

Image
Foto: Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL

Sarajevo je na devetom, dok je Beograd na desetom mjestu. Najgore stanje je u Limi u Peruu, Bishekeku u Kirgistanu te u Wuhanu u Kini

19.10.2021.
13:40
Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zagreb he danas među najzagađenijim gradovima na svijetu. Navode to podaci švicarskog portala IQAir koji svakodnevno objavljuje podatke vezane za kvalitetu zraka diljem svijeta.

Mjerne jedinice IQAira pokazuju da je u Zagrebu povišena koncentracija čestica PM 2.5. Čak je 4,4 puta veća od one koju preporučuju Svjetska zdravstvena organizacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PM2.5 su čestice koje čini kombinacija krutih i tekućih stvari koje lebde u zraku, mikroskopski su sitne i nemoguće ih je vidjeti golim okom. Nastaju zbog loženja na kruta goriva i ispušnih plinova, piše Večernji list.

Stanje u Hrvatskoj

Na toj neslavnoj ljestvici Zagreb je na osmom mjestu, Sarajevo na devetom, dok je Beograd na desetom mjestu. Najgore stanje je u Limi u Peruu, Bishekeku u Kirgistanu te u Wuhanu u Kini. Očekuje se kako bi u danima koje slijede kvaliteta zraka u Zagrebu trebala biti znatno bolja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na svojim stranicama objavljuje stanje kvalitete zraka. Najlošija kvaliteta zraka danas zabilježena je u Zagrebu, u Koprivnici te u Slavonskom Brodu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo