Zašto država nije oduševljena? / Konačno dogovoreno ukidanje roaminga: jeftinije telefoniranje i surfanje od lipnja 2017.

Roaming unutar zemalja Europske uniije ukida se od lipnja 2017.! Takav dogovor postigli su pregovarači Europskog parlamenta i zemalja članica koji doduše tek trebaju formalno potvrditi. Zvanje, slanje poruka i surfanje mobilnim telefonom i Hrvati bi tako trebali plaćati u inozemstvu jednako kao i u Hrvatskoj. Zašto država time nije oduševljena?

30.6.2015.
19:10
VOYO logo

Telefoniranje i surfanje u inozemstvu ništa skuplje od onog kod kuće. Ukidanje roaminga konačno je dogovoreno na razini Europske unije od lipnja 2017.  - koji i Hrvati jedva čekaju. 

Europska komisija, parlament i vijeće postigli su politički dogovor koji tek trebaju formalno potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve veći broj građana koji putuju unutar EU su primarni korisnici. Ali mjere će pridonijeti i boljoj poslovnoj klimi te inovacijama", rekla jeNatalie Vandystadt, glasnogovornica Europske komisije.

Među članicama koje su se protivile ukidanju roaminga 2017., našla se i Hrvatska koja je tražila da se odluka provede u lipnju 2018. jer zbog gomile stranih turista na roamingu zarađuju operateri i država. U HAKOM-u su zadovoljni jer je Europa prihvatila zadržavanje veleprodajne naknade koju strani telekomi isplaćuju hrvatskim u tim slučajevima. U suprotnom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši operateri ne bi mogli povratiti investicije u mrežu, morali bi nadoknaditi taj trošak. A nažalost bi najvjerojatnije bi ga povratili tako da bi povećali cijene svim korisnicima, i onima koji putuju i onima koji ne putuju. S ovim izuzećem i osiguračem da se mora osigurati povrat troškova mi smo jako zadovoljni", kazala je Marina Mustapić, HAKOM.

Prije nego se ukine, raoming će u travnju 2016 dodatno pojeftiniti, čime će minuta poziva u inozemstvu biti tek pet eurocenti skuplja nego u Hrvatskoj, a megabajt Internet prometa 20 centi skuplji. Operateri s cijelim planom nisu oduševljeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski će građani dakle telefonirati i surfati u inozemstvu po istim cijenama kao kod kuće, a hrvatski teleoperateri ostaju bez značajnog dijela prihoda od veleprodajnih naknada. No, i dalje će zarađivati dovoljno da pokriju svoja ulaganja u mrežu, koja će biti nužna kada ljeti navale milijuni turista željni razgovora s obiteljima i prijateljima.

Zbog čega su članice dogovorile i drugi osigurač, a to da je da će roaming biti besplatan samo do određene količine korištenja. Sve iznad toga građani Europske unije ipak će dodatno plaćati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo