Evo što sve može / Komodo je jedinstveno robotsko vozilo kojem je samo mašta granica - ovakav stroj nema nitko u Europi

Iako cifra još nije definirana, očekuje se da će Komodo koštati između 5 i 10 milijuna eura

29.6.2021.
20:46
VOYO logo

Najmodernije je robotsko vozilo kojem je kažu samo mašta - granica. Ime mu je Komodo, a ništa mu ne mogu ni otvorena vatra i eksplozije, kao ni urušavanja ni terorističke prijetnje.

Europska komisija svrstala ga je među top 20 projekata sigurnosno-obrambene industrije. Hrvastki sustav spreman na sve - mogao bi u vežu proizvodnju.
Komodo, robotski sustav za rad u ekstremnim uvjetima, nakon današnjeg predstavljanja trebao bi se naći na radaru svake europske države koja radi na unapređenju svoje obrane.

Daljinsko upravljanje, umjetna inteligencija i mogućnost djelovanja u raznim situacijama - samo su neke od odlika ovog stroja.

Gordan Pešić, voditelj razvoja poslovanja u DOK-ING-u: "S obzirom da je to hibridizacija on ima nekih 170 kilovatsati baterija i ima motor sa unutrašnjim sagorjevenjem od 300 konjskih snaga, tak da to sve skupa čini i puno veću snagu".


Iz DOK-ing-a tvrde, ovakav, pa ni sličan stroj nema nitko u Europi. On može djelovati u uvjetima otvorene vatre, eksplozije, urušavanja, visokih koncentracija eksplozivnih i toksičnih tvari, kao i u terorističkim prijetnjama. Sličan je tenku, a kako je riječ o modularnoj platformi, ako mu se nadogradi oružje, može postati pravo borbeno vozilo. Proizvodnju ovakvih strojeva podržava i ministar obrane.

Mario Banožić, ministar obrane: "Dakle ovo što je najveća vrijednost i zašto mislim da ga Hrvatska vojska mora imati je to što možete imati i stroj i uslugu. Primjerice ako se odlučimo imati stroj za razminiravanje ili stroj za nuklearni otpad ili za raščišćavanje ruta onda u tom slučaju s tom nadogradnjom mi nudimo i stroj i uslugu. Mislim da je to jedna velika prednost".

Iz tvrtke koja je u posljednjih 30 godina uspješno razvila 15-ak robotskih sustava, spremni su i na serijsku proizvodnju.

Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a: "Gledajte, možemo bilo koju količinu napraviti. Mislim, ne mogu pretjerivati, ako će to biti više od 100 komada onda ćemo se ozbiljno oznojiti da to napravimo, ali mislim da su kapaciteti u hrvatskoj dovoljni da možemo zadovoljiti bilo koje potrebe, jasno uz dobru organizaciju".

Iako cifra još nije definirana, očekuje se da će Komodo koštati između 5 i 10 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo