rast cijena / Komad pizze košta 40, a kava 24 kn. Direkt posjetio Hvar i pitao ih što misle o cijenama: 'Skupo je, ali...'

Cijelom je Hrvatskom odjeknula vijest da cijela pizza u jednoj pekari košta 400 kuna

18.7.2022.
22:35
VOYO logo

Da je cijena bila 53 kune, a ne 53 eura, možda o tom slučaju ne bi pričala cijela Hrvatska. Ali ipak priča. Dakle, ljudi su u pekari cijelu pizzu platili 400 kuna. Ta je pekara na Hvaru, u gradu Hvaru, a Hvar je poznat kao mjesto s najskupljim pizza cutom u Hrvatskoj, koji je drugdje 15-20 kuna, tamo je 40 kuna. Kava se normalno pije za 12 ili 15 - e na Hvaru za 24. I tako je već godinama: ali ipak se nešto promijenilo. Odjednom im stižu malo drukčiji gosti.Hvar je uvijek bio - malo skuplja destinacija. No, sad je sve češće odredište mladih turista koji stižu jeftinim letovima na nekoliko noći dobre zabave.

“Mi smo ovdje tri dana da bi uživali i izlazili navečer. Prilično dobar i skup je noćni život, ali dobar”, rekla je Noemie iz Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Došla sam u Hrvatsku zbog Ultra festivala, pa sam otišla i na Hvar, jer sam čula da je živo. Lijepo je“, kazala je Lamia iz Azerbejdžana.

“Skuplje je nego u Splitu, ali u redu je. Prihvatljivo za turiste vjerojatno, ne znam za domaće”, rekla je Ferida iz Egipta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi i bučni turisti željni zabave nisu ono čemu se Hvar nada.

“Moramo se prilagoditi onome vremenu i onim gostima koje imamo i moramo uzet toga najbolje. Moramo raditi na tome da imamo bolje goste. Ali to moramo raditi na nivou države”, izjavio je Marino Radojković, vlasnik pizzerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i svugdje i na Hvaru je inflacija utjecala na rast cijena. Makar ovdje je sve u startu bilo malo skuplje.

“Na temelju poskupljenja svih sirovina, energenata i mi smo ispratili taj porast cijena. Ali opet kažem da bi se primijetilo nešto drastično, da bi se gosti iznenada žalili”, rekla je Nađa Vukasović, vlasnica hotela i bara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIKOLINA BRNJAC /

Ministrica turizma: 'Cilj je cjelogodišnji turizam, a ne sezonski. Mogli bismo preći brojke iz 2019. godine'

Image
NIKOLINA BRNJAC /

Ministrica turizma: 'Cilj je cjelogodišnji turizam, a ne sezonski. Mogli bismo preći brojke iz 2019. godine'

Espresso se na Hvaru može popit i za 15 kuna. cijena nije ni prevelika, a za domaće goste ponekad se može riješiti i popust. No u nekim kafićima kava s mlijekom košta i 24, u jednoj pekari komad pizze 40 kuna, u pizzeriji cijela pizza košta između 70 I 100 kuna. Cijelom je Hrvatskom odjeknula vijest da cijela pizza u jednoj pekari košta 400 kuna.

“Komad je bio 40 kuna. Što je oko 5 eura. Malo je skupo, ali u redu. Posjetili smo i druge skupe gradove poput Pariza, Münchena, tako da smo navikli na ovakve cijene“, izjavila je Ferida iz Egipta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Živjela sam u Njemačkoj, studirala sam tamo. I cijela pizza koštala je 8 do 9 eura. Tako da jedan komad pizze, koji nije svjež, preskupo je da budem iskrena”, rekla je Egipćanka Safaa.

“To je samo u jednoj pekari, prije nego pođu kupiti mislim da bi bilo dobro da pogledaju cijene”, komentirala je Ivančica Katušić Domančić s Hvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hotelska soba za dvoje je oko 350 eura noć, apartman oko 100, a nekima je I hostel preskup.

“Čini se da je sve nešto skuplje. Naš hostel košta 40 funta za noć, mislim da je to oko 450 kuna što je dosta za jednu noć”, komentirao je Harry iz Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti koji pristižu ovih dana najčešće su oni koji najviše troše na noćni izlazak - skupi restorani zjape poluprazni. A samo ulaznica na otok zabave, bez pića, košta oko 300 kuna.

“Jedan koktel je bio oko 100 kuna, tako da moraš potrošiti da bi uživao, napio se i zabavio”, komentirala je turistkinja Lamia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izlazimo i trošimo i zarađujemo i super nam je. Ako ste turist košta previše, ako ste domaći i znate ljude, onda puno manje”, kazao je Vid Vekić, vozač taksi broda.

Onima koji u turizmu rade - epitet najskuplje destinacije se naravno ne sviđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da Hvar nije skup. Ima za svakoga sve. Tko hoće jeftinije može proći jeftinije, tko hoće skuplje može proći skuplje. Cjenici su svugdje na uvidu. Možeš sit vidi, hoćeš ,nećeš i to je to”, rekao je vlasnik pizzerije.

“Imamo klijente koji nam dolaze svaki dan piti kavu I nekako je logično da vašim svakodnevnim gostima izlazite u susret ili popustom ili ih počastite”, kazala je vlasnica hotela i restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina gostiju uživa i plaća koliko god užitak košta. To što je domaćima preskupo, neka je sasvim druga priča.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo