u sridu / Plenković je sve 'odigrao' bez greške, ali razloga za slavlje nema

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Andrej Plenković zaigrao je na sve ili ništa. Ali, očito, ne hazarderski ili bez unaprijed pripremljenog scenarija

Ivan Klarić

6.5.2017.
12:03
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Kako god završi ova politička sapunica, jedna stvar je sigurna. Cijeli ovaj politički triler kojem smo svjedoci zadnjih dana još je jedan težak udarac za povjerenje građana u politiku. Umjesto da pričamo o dobrim gospodarskim pokazateljima, rastu BDP-a, pozitivnim predviđanjima za nadolazeću turističku sezonu, možebitnim investicijama, hrvatska javnost posljednjih dana bruji o raznim sumnjama u političku trgovinu kako optužuje oporba, sumnjivim promjenama odluka pojedinih političara i svim ostalima negativnostima koje imamo priliku svaki dan gledati uživo iz sabornice.

Andrej Plenković zaigrao je na sve ili ništa. Ali, očito, ne hazarderski ili bez unaprijed pripremljenog scenarija. Ali kakve mu koristi od svega toga, a za očekivati je da će imati i većinu pri izboru novih ministara, onih koji će naslijediti Mostovce, kada je prosječnom biraču muka od svega ovoga što gleda zadnjih dana. Malo je tu demokracije, malo je tu poštivanja volje birača, a puno je prevrata koje ne bi predvidjeli ni najbolji autori SF trilera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da prosječnom hrvatskom biraču sve ovo sliči na očigledan primjer obične političke trgovine, kako tvrde oporbeni političari, a ne na festival demokracije i poštivanje volje birača prikazane na biralištima, dovoljno govori i najnovije redovito mjesečno istraživanje Cro Demoskop po kojem čak 76 posto hrvatskih građana smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Ima li većeg dokaza i ozbiljnijeg upozorenja za Andreja Plenkovića da ono čemu smo svjedoci nije ono što prosječan hrvatski birač želi? 

Legitiman je stav birati svoje političke partnere, apsolutno legitimno je i prekinuti i koaliciju odnosno suradnju s onom opcijom s kojom se dalje ne može surađivati. Ali, onda je, koliko god to bilo loše za Hrvatsku u ovom trenutku, logičnije, pa ako hoćete i dugoročno pametnije izaći na izbore nego prosječnom hrvatskom biraču dati da gleda ovo što gledamo zadnjih dana. Uz sve probleme koje bi izbori u ovom trenutku povukli za sobom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ono što gledamo, treba biti iskren, nije dobro. Politika je u Hrvatskoj već odavno označena kao zanimanje koje ne uživa najbolji ugled među građanima. Vlada i Sabor već godinama, neovisno o tome tko sjedi u ugodnim foteljama na Markovom trgu, dobivaju loše ocjene ionako razočaranih birača. Nakon ovog čemu smo svjedočili zadnjih dana ta će ocjena biti itekako manja. 

Andreju Plenkoviću treba priznati da je sve poteze, gledano kroz prizmu koristi za njega samog i stranku koju vodi, odigrao besprijekorno. U ni jednom trenutku nije dao i malo razloga za sumnju da ne zna što radi. Rezultiralo je to i "do jučer" nemogućim prevratima u kojima SDP-ovac (iako je Tomislav Saucha izašao iz te stranke) glasa za prijedlog HDZ-a. Sve je Andrej Plenković 'odigrao' bez greške. U HDZ-u mogu biti sretni i zadovoljni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini" problem je što očito većina građana nije najsretnija viđenim. A to je, dugoročno, najveći problem i za Andreja Plenkovića, i za HDZ, i za svih 151 zastupnika u hrvatskom Saboru. Problem koji će se teško riješiti. A to bi ih sve skupa najviše trebalo brinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču