u sridu / Slika koja govori više od tisuću riječi

Image
Foto: Ured predsjednice

Grabar Kitarović, Plenković pa i Jandroković jednostavno moraju shvatiti: Hrvatska može jedino i isključivo naprijed nadilaženjem međusobnih razlika u društvu i stavljanjem podjela u stranu

Ivan Klarić

2.2.2018.
9:00
Ured predsjednice
VOYO logo

Fotografija na kojoj "svi hrvatski predsjednici" nakon trosatnog sastanka na Pantovčaku poziraju jedno pored drugog ući će u anale kao jedna od onih fotografija kojima ne treba nikakav opis da bi se dalo zaključiti kakvi to odnosi vladaju između predsjednice Republike, predsjednika Vlade i Sabora.

I dok Kolinda Grabar Kitarović s osmijehom na licu želi poslati poruku kako je sve sasvim u redu, lica Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića govore više od bilo koje riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon poduže vremena, sinoć se u Uredu predsjednice sastalo troje predsjednika i, sudeći premo poprilično šturom priopćenju od jedne jedine rečenice, razgovarali su o redovitim unutarnjim i vanjskopolitičkim temama. Kojim? E to moramo pogađati.

A tema je, budimo realni, puno. Od posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za koji su u Vladi tvrdili da ne znaju, a predsjednica je poručivala suprotno, pa do problema sa Slovenijom, Agrokorom i mnogim drugim temama koje muče građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sve to nekako je palo u drugi plan objavom ove fotografije. Ona je posebna jer napokon potvrđuje ono što o čemu slušamo mjesecima. Odnosi predsjednika nisu dobri, dapače, oni su više no zategnuti i to za ovu zemlju nikako nije dobro.

O ne baš idiličnim odnosima predsjednika i premijera slušali smo i u daljoj i bližoj prošlosti, uvijek su se tu nazirale pukotine u međusobnoj komunikaciji i razgovorima. Sjetimo se samo zategnutih odnosa Ive Josipovića i Jadranke Kosor. Ili toplo-hladnog odnosa Josipovića i Zorana Milanovića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekli bi da je to možda čak i normalno jer dok jedna osoba u svojim rukama ima sve poluge moći, drugoj preostaje jedino da sluša vapaj nezadovoljnih građana i da - kritizira.

No, i sve te međusobne razlike i pogledi na hrvatsku sadašnjost i budućnost, pa i osobna ega, moraju biti u drugom planu. Predsjednici, ma kako god se oni zvali i iz koje god stranke dolazili, moraju shvatiti da oboje rade u interesu zemlje i građana koji su ih za taj, što god tko mislio, častan, ozbiljan i odgovoran posao izabrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska neće naprijed ni međusobnim lošim odnosima ni ljutnjom. Njoj se to može samo dogoditi međusobnim nadopunjavanjem i dobrim odnosima svih institucija i njenih predstavnika. Pa i onih koji su na fotografiji s početka priče svojim stavom, govorom tijela i kiselim osmijesima pokazali da im u odnosima ne cvjetaju ruže.

Grabar Kitarović, Plenković pa i Jandroković jednostavno moraju shvatiti: Hrvatska može jedino i isključivo naprijed nadilaženjem međusobnih razlika u društvu i stavljanjem podjela u stranu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko bi građanima bio bolji uzor od trojke s fotografije? 

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču