KOLINDA TELEFONSKI RAZGOVARALA SA ŠVICARSKIM PREDSJEDNIKOM: / Hrvati će biti izjednačeni s ostalim građanima EU

Image

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović telefonski je razgovarala danas s predsjednikom Švicarske Konfederacije Johannom N.

16.12.2016.
17:39
VOYO logo

Švicarski predsjednik osobno je želio izvijestiti predsjednicu Grabar-Kitarović o današnjoj odluci švicarske vlade o ratifikaciji Protokola III, kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između Europske unije i Švicarske Konfederacije proširuje i na hrvatske državljane, navodi se u priopćenju.

Hrvati više neće imati status državljana treće države u Švicarskoj

Protokol III trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2017., čime državljani Republike Hrvatske ne bi više imali status državljana treće države na teritoriju Švicarske Konfederacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarska je u petak odobrila zakon kojemu je cilj obuzdavanje imigracije tako da lokalni stanovnici imaju prvenstvo pri zapošljavanju, čime je zaobiđen zahtjev birača za uvođenjem kvota koji je iskazan na referendumu 2014. i doveo je u pitanje niz bilateralnih sporazuma Švicarske i EU-a.

Ne žele riskirati svađu s EU

Većina u švicarskom parlamentu nije željela riskirati svađu s EU-om, najvećim švicarskim trgovinskim partnerom jer bi se Unija mogla osvetiti poništenjem drugih bilateralnih dogovora koji olakšavaju trgovinu u sektorima koji Švicarskoj donose oko sedam posto gospodarske proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donošenje tog zakona je omogućilo stoga Švicarskoj da proširi slobodu kretanja ljudi i na Hrvatsku kao najnoviju članicu EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo