KOLINDA PRIMILA ŠPANJOLSKOG MINISTRA VANJSKIH POSLOVA: / Obje strane izjavile interes za jačanjem gospodarske suradnje

Image
Foto: Pixsell

Ekonomska razmjena između Hrvatske i Španjolske je u porastu. Prije dvije godine ona je iznosila 673 milijuna, a prošle je narasla na 741 milijuna eura.

29.5.2019.
17:55
Pixsell
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu španjolskog ministra vanjskih poslova Josepa Borrella Fontellesa, s kojim je razgovarala o jačanju gospodarske suradnje na bilateralnoj i europskoj razini, pri čemu je hrvatska predsjednica istaknula da Hrvatska i Španjolska kao članice EU-a i NATO-a dijele slične vrijednosti i interese.

Istaknut je i veliki potencijal i interes obje strane za jačanjem gospodarske suradnje, kako bilateralno i u okviru EU, tako i vezano uz mediteransku dimenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je, među ostalim, iskoristila prigodu kako bi uputila poziv kralju Španjolske Felipeu VI u državni posjet Hrvatskoj.

Borrell je bivši predsjednik Europskog parlamenta u razdoblju od 2004. do 2007. i prvi na listi za europske izbore svoje stranke PSOE, koja je na njima zabilježila pobjedu i postala najveća nacionalna stranka unutar političke grupacije S&D-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi španjolski ministar koji je došao u Hrvatsku u posljednih 14 godina

Borell je također prvi španjolski ministar koji je došao u Hrvatsku u posljednjih 14 godina. Prije predsjednice Grabar Kitarović susreo se s hrvatskom šeficom diplomacije Marijom Pejčinović-Burić i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Republika Hrvatska i Kraljevina Španjolska imaju dugu tradiciju prijateljstva i bliskih političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa, a kao dvije zemlje članice EU i NATO saveznice dijele slične vrijednosti i interese u mnogim područjima, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomska razmjena između Hrvatske i Španjolske je u porastu. Prije dvije godine ona je iznosila 673 milijuna, a prošle je narasla na 741 milijuna eura. Raste i broj španjolskih turista u Hrvatskoj - prošle godine ih je bilo 290 tisuća.

Susret s Plenkovićem

Premijer Andrej Plenković primio je u srijedu u Banskim dvorima ministra vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Josepa Borrella Fontellesa s kojim je razgovarao o jačanju suradnje, priopćeno je iz vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je priopćeno, Plenković i Borrell Fontelles izrazili su zadovoljstvo vrlo kvalitetnim političkim odnosima Hrvatske i Španjolske, kao i suradnjom u okviru EU-a i NATO-a.

Razgovarali su o daljnjem jačanju trgovinske razmjene, koja trenutno iznosi oko 800 milijuna eura, te razvijanju gospodarske suradnje, osobito kada je riječ o ulaganjima u infrastrukturne projekte te turističkom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković i Borrell Fontelles razgovarali su i o prioritetima tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. te pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021.-2027.).

Josep Borrel Fontelles prvi je španjolski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Hrvatsku u zadnjih 14 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska je članica NATO-a od 1982. godine, a Europske unije od 1986. godine.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo