KOLINDA POZVALA VUČIĆA U HRVATSKU, KRSTIČEVIĆ MU PORUČIO: / 'Ako se javno ne ispriča za svoje izjave u Glini 1995., neka ne dolazi'

Image
Foto: PIXSELL/YouTube

Vučić je nekoliko dana prije početka akcije Oluja posjetio Glinu gdje je održao govor u kojem se aktivno zalagao za formiranje Velike Srbije

1.2.2018.
13:49
PIXSELL/YouTube
VOYO logo

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je u četvrtak u Zagrebu da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobrodošao u Hrvatsku, ali i da prvo očekuje ispriku zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom veljače dolazi u Hrvatsku na poziv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Srbije je dobrodošao", rekao je Krstičević, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade o tome što misli o tom posjetu i bi li se Vučić prije toga trebao ispričati zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku.

"Mislim da da. Mislim da ono što je govorio sigurno nije dobro. To je prvi korak", kazao je. "Mi znamo da je bio rat, da je Hrvatska napadnuta, da je izvršena brutalna agresija na Hrvatsku. Moja zadaća danas je jačati sustav sigurnosti, jačati sustav vojske. Jasno je da trebamo gledati na budućnost. Ali je minimum isprika", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje slaže li se Vlada s tim posjetom u ovom trenutku ili je možda trebalo pričekati da se smanje aktualne napetosti u odnosima između dviju zemalja, Krstičević nije želio jasno odgovoriti. "Vlada je rekla svoj stav. Sve sam rekao", kazao je, uputivši novinare da to pitanje postave predsjednici Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Glina nikada neće biti hrvatska'

Na ovaj Vučićev govor jučer je podsjetio i Net.hr u svom tekstu. Naime, Vučić je nekoliko dana prije početka vojno-redarstvene akcije Oluja 1995. posjetio Glinu gdje je održao govor u kojem se aktivno zalagao za formiranje Velike Srbije.

Na snimci iz ožujka 1995. godine Vučić u vatrenom govoru u okupiranoj Glini okupljenima obećava da Srpska Krajina i Glina nikada neće biti hrvatska i da ondje ustaška vlast nikada više neće moći doći. Ako srpski radikali pobijede Slobodana Miloševića, Vučić poručuje okupljenima da znaju da će živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti hrvatska! Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! Nitko više ne zna ni u ovoj sali za kakvu se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li mu to biti beogradski pašaluk ili nekakva AVNOJ-ska Jugoslavija, kakva će to država biti? Ako srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće”, govorio je Vučić.

POSLUŠAJTE VUČIĆEV GOVOR U GLINI 1995. GODINE: Predsjednik Srbije stiže u Hrvatsku, a evo što je kazao nekoliko dana prije Oluje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić od posjeta Hrvatskoj 'ne očekuje čuda'

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da od posjeta Hrvatskoj "ne očekuje čuda", ali da je uvjeren kako će razgovori biti dobri i "ljekoviti" jer obje strane imaju potrebu za dijalogom kad postoje problemi te je istaknuo da ne želi izbjegavati niti jednu temu.

"Idem u Hrvatsku, ne očekujem čuda, ali sam siguran da će razgovori biti ljekoviti", rekao je novinarima Vučić u hotelu Hyatt Regency, na svečanosti u povodu obljetnice beogradskog instituta za kardivaskularne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je uvjeren da se problemi između dviju država mogu rješavati "racionalno" i u interesu boljih odnosa.

"Mislim da to mora biti odgovor i jedne i druge strane. Mislim da su razgovori potrebni kada imamo probleme, kada se oni vide i zato hoću ići u Hrvatsku i borim se da imamo mir i stabilnost", poručio je Vučić, uvjeren da će sa svojom hrvatskom kolegicom, koja ga je pozvala u posjet, "imati dobre razgovore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da prokomentira reakcije u Hrvatskoj i ocjene da Pantovčak i Banski dvori nisu bili koordinirani u vezi poziva da posjeti Zagreb, Vučić je rekao kako ne razumije sasvim sve argumente da nije vrijeme za njegov posjet Hrvatskoj.

VUČIĆ PRIHVATIO KOLINDIN POZIV: ‘Razgovori neće biti laki ni ugodni, ali vjerujem da ćemo učiniti nešto za boljitak naše djece’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne pada mi na pamet podilaziti bilo kome'

"Ako Hrvatska, i pored poziva predsjednice, hoće reći da nisam dobrodošao - hvala. Ako ne žele razgovarati - hvala. Ne pada mi na pamet podilaziti bilo kome i dodvoravati se. Štitim interese Srbije", poručio je Vučić.

On je naglasio kako se želi boriti i truditi da i građani Srbije i Srbi u Hrvatskoj imaju bolju budućnost, te da je spreman pomoći i Hrvatima koji žive u Srbiji da ostvare sva prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit ćemo spremni za težak, izravan i otvoren razgovor o svim temama jer ne želimo bježati ni od jedne teme - od nestalih, do rješavanja imovinskih prava Srba, prava na mirovine, do toga da u pojedinim selima gdje žive Srbi nema struje, ali i da mi pomognemo hrvatskoj zajednici", poručio je Vučić.

Prihvaćajući u srijedu poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da posjeti Hrvatsku, Vučić je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijem Tajanijem, rekao kako u Zagreb odlazi "u najboljoj vjeri" da Srbija i Hrvatska zajedno učine "nešto dobro za našu djecu i našu budućnost". "Ti razgovori neće biti ni laki, ni ugodni, ali vjerujem - bit će veoma korisni za naše građane, i za Srbe i Hrvate", rekao je jučer Vučić, najavljujući da bi dvodnevni posjet treba biti realiziran 12. i 13. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo