KOLINDA PIŠE NOVO PISMO U UN I OTKAZUJE ODLAZAK U MARAKEŠ: / Izvor iz Vlade kaže da time želi umanjiti značaj druge važne stvari

Image
Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Izvori iz Vlade kažu kako je čitava predsjedničina priča oko dokumenta iz Marakeša stvorena kako bi se umanjio značaj posjeta premijera Andreja Plenkovića i hrvatske delegacije Kini

6.11.2018.
8:42
Igor Kralj / PIXSELL
VOYO logo

Sukob Vlade i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović oko dokumenta iz Marakeša o izbjeglicama dodatno se zaoštrio nakon što je jučer objavljeno predsjedničino pismo glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, poslano 16. kolovoza, u kojemu je "sa zadovoljstvom" prihvatila njegov poziv da 10. i 11. prosinca sudjeluje na konferenciji na kojoj će biti usvojen spomenuti dokument.

No, predsjednica se potom predomislila oko Marakeške deklaracije o legalnim migracijama, a jučer je oštro napala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova tvrdeći da nije izvijestilo javnost o toj deklaraciji. Usto je ministarstvo na čelu s Marijom Pejčinović Burić prozvala da je njezino pismo glavnom tajniku UN-a dalo medijima, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLINDA ŽESTOKO NAPALA MINISTARSTVO, A NOVINARU ZGRABILA MIKROFON: /

Iživcirana pitanjima o Marakešu, stvari uzela u svoje ruke

Image
KOLINDA ŽESTOKO NAPALA MINISTARSTVO, A NOVINARU ZGRABILA MIKROFON: /

Iživcirana pitanjima o Marakešu, stvari uzela u svoje ruke

Guterresu rekla da dolazi, a Bujancu da neće doći

No, predsjednica nije pojasnila zašto je naglo promijenila stav budući da je sredinom kolovoza, pišući Guterresu, hvalila dokument iz Marakeša i sa zadovoljstvom prihvatila poziv na konferenciju. Kada je taj dokument došao na udar kritika ovdašnje desnice, predsjednica je televizijskom voditelju Velimiru Bujancu poslala odgovor da neće ići u Marakeš i potpisati taj dokument, da bi jučer izjavila kako dokument iz Marakeša "niti podržava niti ne podržava". Pojasnila je to nizom promjena koje su se dogodile u međuvremenu te time da oko tog dokumenta ne postoji globalni konsenzus.

"Ne želim, ni u Hrvatskoj ni na globalnoj razini, stvarati nove prijepore, nego da probleme rješavamo zajedno. Ostajem pri tome da pitanje ilegalnih i legalnih migracija treba riješiti tim globalnim dogovorom, ali očito u ovoj situaciji ostaje neraščišćen niz pitanja i problema", izjavila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

K tomu je kritizirala Vladu jer u radnu skupinu za dokument iz Marakeša nije uvrstila niti konzultirala ikoga iz Ureda predsjednice. Potom je dodala da u Hrvatskoj ima važnijih gorućih problema od dokumenta iz Marakeša, poput sudbine Uljanika.

Image
Foto: Dalibor Urukalović / PIXSELL

"Priča o Marakešu je napuhana i izmišljena"

Jutarnji list doznaje iz Ureda predsjednice da će ona poslati novo pismo glavnom tajniku UN-a i obavijestiti ga da ne ide u Marakeš, a rekli su kako je na Vladi da odredi tko će tamo ići umjesto nje. Iz Vlade se, pak, doznaje da još nije određeno tko će u prosincu ići na konferenciju u Marakeš. Tim pitanjem vjerojatno će se baviti kada se premijer Andrej Plenković sa suradnicima vrati iz Kine. Štoviše, izvori iz Vlade kazali su za Jutarnji list kako je čitava priča oko dokumenta iz Marakeša stvorena kako bi se umanjio značaj posjeta hrvatske delegacije Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo mnogo važnijih stvari kojima se moramo baviti. Evo i Kina je velika tema i ne smijemo dopustiti da se odvraća fokus s važnijih stvari. Priča o Marakešu je napuhana i zapravo je riječ o izmišljenoj temi", kazao je Jutarnjem listu sugovornik iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo