KOLINDA JE OPET U SAD-u: / Prisjetili smo se deset najvažnijih točaka njezinog prošlogodišnjeg misterioznog putovanja

Image
Foto: Twitter

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počinje četverodnevni radni posjet Sjedinjenim Državama u sklopu kojeg će boraviti u Bostonu, New Yorku i Washingtonu.

4.12.2017.
12:11
Twitter
VOYO logo

PREDSJEDNICA STIGLA U TREĆI POSJET SAD-u: Ovog je puta sadržaj i program transparentno najavila

Image
PREDSJEDNICA STIGLA U TREĆI POSJET SAD-u: /

Ovog je puta sadržaj i program transparentno najavila

Image
PREDSJEDNICA STIGLA U TREĆI POSJET SAD-u: /

Ovog je puta sadržaj i program transparentno najavila

Radni će posjet predsjednica započeti u Bostonu gdje će posjetiti Tehnološki institut Massachusettsa (MIT) i uručiti odlikovanja Republike Hrvatske istaknutom hrvatskom znanstveniku Marinu Soljačiću. Održat će predavanje na Sveučilištu Tufts, Fletcher fakultetu prava i diplomacije na temu "Višedimenzionalni pristup u hrvatskoj vanjskoj politici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prošle je godine boravila u SAD-u, a o svrsi njezina posjeta i nekoliko mjeseci nakon posjeta nije se znalo ništa. Javnost je ostala zakinuta za informacije o karakteru posjeta, dužnosnicima s kojima se susrela i njegovim troškovima. Ovog je puta, sadržaj i program posjete Sjedinjenim Američkim Državama transparentno najavljen.

Izdvojili smo deset najvažnijih trenutaka iz predsjedničinog prošlogodišnjeg putovanja u SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Prijava za sukob interesa

S obzirom na to da je predsjedničin prošlogodišnji put u SAD bio obavijen velom tajne i okolnosti puta nisu bile poznate, nije se znalo je li riječ o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog proračuna ili se uistinu radi o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje jedan službeni put prati.

Zbog mogućnosti da je njezin put bio privatan, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je nekoliko prijava protiv Kolinde Grabar-Kitarović. Prijave su sadržajno bile uglavnom istovjetne i u njima se od povjerenstva tražilo da utvrdi je li povodom putovanja predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u SAD došlo do povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Željko Lukunić

2. Kratko priopćenje iz Ureda predsjednice

Tek nakon brojnih nagađanja o njezinom putu i mnogih upita, ali i nakon prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, stiglo je vrlo kratko priopćenje iz Ureda predsjednice vezano uz njezin put u SAD, u kojem je objašnjeno da se radi o službenom putu te da je Grabar-Kitarović putovala komercijalnim letom.

‘Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravi službeno u Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa šeficom kabineta Natalijom Hmelinom. Za vrijeme boravka Predsjednica će imati sastanke s predstavnicima političkog i društvenog života te nevladinog sektora. Predsjednica je išla redovitim komercijalnim letom’, priopćeno je tada iz Ureda predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Marko Prpic

Ona je sama neko vrijeme nakon puta rekla kako je otišla kako bi “pozicionirala Hrvatsku kao značajan faktor”. Pritom je optužila veleposlanike i rekla da oni ne provode državnu politiku nego rade protiv nje. Istaknula je da je svime postignutim u SAD-u vrlo zadovoljna te dodala da nije bitno je li primljena u Bijelu kuću ili ne.

3. Troškovi puta otkriveni mjesec dana kasnije

Gotovo mjesec dana nakon puta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD, otkriveno je koliko su iznosili troškovi puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ukupni troškovi radnog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Sjedinjenim Američkim Državama iznose 73.867,60 kuna, a uključuju troškove avionskih karata, smještaja, reprezentacije i dnevnica za Predsjednicu Republike Hrvatske i pročelnicu Kabineta Predsjednice', priopćeno je iz njezina ureda.

Od ukupnih troškova u iznosu od 73.867,60 kuna, čak dvije trećine istih odnose se na avionske karte (51.249 kuna), dok je ostatak potrošen na dnevnice za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i pročelnicu kabineta Nataliju Hmelinu – ukupno 11.195,13 kuna. Smještaj je koštao tek 6438,84 kune, a tu su još dodatni nespecificirani troškovi reprezentacije u iznosu od 4984,63 kune. Kolinda i njezina suradnica dobile su po osam dnevnica, odnosno po 5587 kuna svaka – 700 kuna po danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXELL

4. Javljanje ispred Bijele kuće

Grabar-Kitarović je u dva navrata davala izjave, odnosno intervju za HRT, gdje je rekla kako nema ništa tajnovitog u njezinu posjetu SAD-u. Dodala je i kako se radilo isključivo o službenom posjetu te da je otišla kako bi istaknula Hrvatsku ‘kao lidera’, a da sve napade koje je zbog tog putovanja iskusila, doživljava kao mobing.

Image

'Ovo je posjet koji je službeni i koji je usredotočen upravo na to da se iskoristi ovaj trenutak između dvije administracije, da se Hrvatska pozicionira kao čimbenik koji će doista aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike', rekla je tada predsjednica u svojem javljanju ispred Bijele kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana s kime se susrela, rekla je 's puno ljudi' te dodala da će neki od njih to sami objaviti na svojim društvenim mrežama.

5. Gostovanje u emisiji Tihomira Dujmovića

Nakon povratka iz SAD-a, predsjednica je gostovala u HRT-ovoj emisiji ‘Iza zavjese’ autora i voditelja Tihomira Dujmovića. Najavljeno je da će se u toj emisiji osvrnuti na razloge i pobude puta u Sjedinjene Američke Države koji je izazvao mnogobrojne reakcije u Hrvatskoj. Tom je prilikom rekla da je sve vezano uz njezin put u SAD doživjela kao mobing.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve nekakva afera za aferom koje nemaju smisla. Dijelu medija, odnosno analitičara, smeta nacionalna suverenistička politika koju vodim', rekla je Grabar-Kitarović.

Image

6. Snimljena ispred američkog Senata

Nakon što se neko vrijeme nije znalo gdje je točno Kolinda Grabar-Kitarović, mediji su objavili fotografije na kojima se vidi da je predsjednica u Washingtonu. Snimljena je pred ulazom u američki Senat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, WIN MCNAMEE

7. Sastanci na Twitteru

O njezinim se aktivnostima u SAD-u ništa nije znalo dok to na Twitteru nije objavio republikanski senator Marco Rubio. On je na svom profilu objavio fotografiju s Grabar-Kitarović i kratko napisao da su razgovarali o načinima produbljivanja veza unutar NATO pakta. Nakon toga se na Twitteru oglasio i Damon M. Wilson, potpredsjednik Atlantskog vijeća, također sa zajedničkom fotografijom s hrvatskom predsjednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Tajna diplomatska bilješka

Kao šlag na tortu procurila je i tajna diplomatska depeša s detaljima njezina posjeta SAD-u i imenima ljudi s kojima se sastala zbog čega je, u konačnici, premijer Plenković naredio istragu ne bi li se utvrdilo tko stoji iza objave ovog tajnog dokumenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom radnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s kongresnicima Louom Barlettom i Rickom Santorumom, s admiralom Jamesom Stavridisom, senatorima Marcom Rubijom i Ronom Johnsonom te s vodstvom Pentagona. Razgovori s njima u budućnosti će biti značajni u daljnjem umrežavanju RH s administracijom SAD-a. O ostalim će sastancima predsjednica osobno izvijestiti najviši državni vrh, stoji u diplomatskoj bilješci.

Image
Foto: / AFP PHOTO / KENA BETANCUR

Rick Santorum arrives for a meeting with US President-elect Donald Trump at Trump Tower December 12, 2016 in New York. / AFP PHOTO / KENA BETANCUR

Diplomatska bilješka u kojoj sve to stoji iz hrvatskog je veleposlanstva u Washingtonu poslana u naše Ministarstvo unutarnjih poslova, MORH, Ured premijera, kabinet ravnatelja SOA-e te Ured vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Satiričari imali posla

Kako nije navela konkretna imena političara s kojima se sastala te odradila intervju za HRT izvan Bijele kuće, domaći su satiričari bili iznimno inspirirani. Neke od njihovih uradaka o toj temi pogledajte OVDJE.

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Država tajna

Zanimljivo je da su, dva mjeseca nakon predsjedničina putovanja u SAD, detalji toga, tada još uvijek nerazjašnjenog puta, proglašeni državnom tajnom.

U dokumentu s oznakom Ureda predsjednice stoji kako je “Savjetničko vijeće predsjednice” odlučilo da su papiri o putovanju predsjednice u SAD sada postali dokumenti najveće državne važnosti i tajne, a uz obrazloženje da se to čini kako ne bi bila ugrožena sigurnost šefice države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

PRONAŠLI NAČIN DA ‘OTKAČE’ NOVINARE: Detalji Kolindinog posjeta Sjedinjenim Državama proglašeni – državnom tajnom

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo