KOLINDA I PLENKOVIĆ SAD VEĆ TEŠKO SKRIVAJU SUKOB: / Sve je otkrio neuobičajen put u New York?

Image
Foto: Pixsell

Da između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i šefa Vlade Andreja Plenkovića ne štima sve kako bi trebalo sada je već jasno većini onih koji prate dnevno-politička zbivanja u Hrvatskoj.

1.8.2017.
19:39
Pixsell
VOYO logo

Nedavno je Hrvatska umalo ostala bez ministra obrane, nakon što ga je predsjednica indirektno napala, rekavši kako smatra da je vojska tijekom požara trebala ranije izaći na teren. Plenković je narednih par dana gasio vatru i uvjeravao ministra Krstičevića da ipak ne ostane pri 'neopozivoj ostavci' koju je dao nakon te Kolindine kritike.

U medijima se već neko vrijeme spominje i navodni sukob zbog nabavke borbenih avina - predsjednica navija za jedan tip, Krstičević za drugi. Kolinda bi švedski Gripen, dok Krstičević želi izraelske F-16 avione. Premijer Plenković je na strani ministra obrane, što je Krstičević i potvrdio prije nekoliko dana kada se zahvalio premijeru na potpori projektima koje je pokrenuo u svrhu jačanja Oružanih snaga RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu se uspjeli dogovoriti tko će ići u New York?

Put u New York na Opću skupštinu UN-a novi je znak da su odnosi na relaciji Pantovčak-Banski dvori na nižoj razini nego što bi trebali biti. Naime, oni se nisu uspjeli dogovoriti oko toga tko će u rujnu predstavljati Hrvatsku na tom događaju.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uvjerava kako to što skupa putuju u UN govori o tome da je hrvatska vanjska politika dinamična i to na najvišoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ustaljena je diplomatska praksa da se svake godine u UN-u izmjenjuju predsjednici i premijeri te je tako bilo svake godine, osim 2007. kad su predsjednik Stjepan Mesić i premijer Sanader zajedno putovali u New York. A oni nisu krili razmirice.

Ne zna se što će Kolinda raditi u New Yorku

Premijer Plenković će u New Yorku održati govor u povodu 25. godišnjice hrvatskog članstva u UN-u, piše RTL, no što će točno predsjednica tamo raditi, Pantovčak još nije odgovorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomat Ivica Maštruko komentirao je zajednički odlazak predsjednice i premijera na godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a.

'Nije uobičajeno da idu i predsjednica i premijer na zasjedanje. Točan program boravka ne znamo, ali ako su oboje tamo u isto vrijeme to može izazvati protokolarno političke probleme. Protokol vanjskopolitičkih savjetnika premijera i predsjednika, te Veleposlanstva, dogovaranje tih sastanaka je tehnički politički problem, pitanje sugovornika s kojima će se naći. Nezgodno je ako se u isto vrijeme nađu s istim sugovornikom. Ovo je neubičajena situcija, posjet se mogao razlučiti na dva boravka tamo. Ovako se izazivaju tehnički i protokolarni problemi, nadam se da je program dobro razrađen i da će biti odvojeni. Dosad nije bila praksa da na zasjedanje skupštine idu oboje', rekao je Maštruko za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomat smatra kako bi to moglo biti 'ocijenjeno kao nespretnost'.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo