KONFERENCIJA SLOBODNE DALMACIJE / Predsjednica došla u Split pričati o vodama, zaposlenici iz Banovine joj pljeskali i ljubili je

Istaknula je kako joj je drago da se konferencija odvija u Splitu, drevnom gradu koji je još u rimsko doba imao svoj akvadukt.

29.3.2018.
12:36
VOYO logo

Danas se u 10 sati u u Radisson Blu Resortu u Splitu održala konferencija Slobodne Dalmacije“Gospodarenje vodama u Hrvatskoj”.

Prije konferencije predsjednica je svratila do splitske Banovine gdje su je službeno primili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegova zamjenica Jelena Hrgović. Tom prilikom su gotovo svi zaposlenici ionako nagomilane gradske uprave izašli pred svoje urede i srčano zapljeskali Kolindi Grabar Kitarović. Neki su je čak ljubili i grlili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, na početku konferencije o gospodarenju vodama govorili su Kolinda Grabar-Kitarović, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te Andro Krstulović Opara.

Image

Presretni što ju vide: predsjednicu u Splitu zaposlenici gradske uprave izgrlili i izljubili

Image

Presretni što ju vide: predsjednicu u Splitu zaposlenici gradske uprave izgrlili i izljubili

Prvi se okupljenima obratio Andro Krstulović Opara, a zatim Blaženko Boban pa ministar Tomislav Čorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, kazala je da je pitka voda strateški resurs svake države.

"Mnoge zemlje dale bi bogatstvo da imaju vodno blago koje mi imamo. Pravo na dostupnost pitke vode, pravo na čist zrak i tlo zaslužuju tretman kao i druga ljudska prava i slobode. Hrvatska je po zalihama pitke vode među prvima u svijetu što nas čini i geopolitički atraktivnima.Znamo da mnogi predviđaju da će se budući svjetski sukobi voditi zbog vode. To nam osobito nalaže suverenost nad čuvanjima izvora pitke vode te odgovorno raspolaganje izvorima kako bismo to blago sačuvali za buduće generacije. Kako gospodarimo svojima vodama? Jesmo li to blago dovoljno gospodarski vrednovali, jesmo li ga učinili jednako dostupnim svim građanima?", upitala se predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako joj je drago da se konferencija odvija u Splitu, drevnom gradu koji je još u rimsko doba imao svoj akvadukt.

"Danas Splićani vodu moraju prokuhavati. Neprihvatljivo je i neshvatljivo da bilo tko u Hrvatskoj u 21. stoljeću nema osiguran priključak na zdravstveno ispravnu vodu, stoga hrvatska država ne smije dopustiti da stanovnici Splita i Dalmacije trpe nestašice pitke vode ili strepe za njihovu kvalitetu. Znam da se gradonačelnik Krstulović Opara, usporedno s rješavanjem velikih gradskih problema poput Žnjana i Karepovca, primio rješavanja i toga pitanja. Na njega je zajedno sa županom i kolegama gradonačelnicima Solina, Kaštela i Trogira upozorio Vladu RH, zatraživši da se uklone zapreke realizaciji projekta poboljšanja sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda vrijednog 2,2 milijarde kuna. Podržavam to pismo i apeliram nadležna ministarstva i Hrvatske vode da dovrše pripremu projekta i na ta način omoguće početak njegove provedbe sve do konačne realizacije", zaključila je Kolinda Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo