KAKO PRIVUĆI ULAGAČE / Grabar-Kitarović: 'Poduzetnici se žale na birokraciju, pravnu nesigurnost, nepredvidljivost...'

Rekla je da iz naučenih grešaka treba izvući pouke i izbjeći njihovo ponavljanje

18.3.2019.
11:37
VOYO logo

Konferencija "InvestCro: Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj", čija su središnja tema propuštene prilike, odnosno planirane investicije koje se nisu realizirale, te o prepreke, ali i moguća poboljšana za dolazak i tretman stranih ulagača, održava se danas u Hotelu Westin u Zagrebu. 

Stranci se žale se na birokraciju, pravnu nesigurnost, nepredvidljivost

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako rezultati stranih ulaganja ne odgovaraju željenoj slici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedostaju nam greenfield ulaganja, i to ona kvalitetna. Dosadašnja su ulaganja rijetko dovodila do otvaranja održivih radnih mjesta i transfera tehnologija", rekla je Grabar-Kitarović.

Rekla je da iz naučenih grešaka treba izvući pouke i izbjeći njihovo ponavljanje. Kao probleme istaknula je nedostatak strateških odrednica, sustavnog pristupa stranim ulaganjima, nedovoljnu profiliranost Hrvatske i pojedinačnih regija kao ulagačkih destinacija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stranci mi često govore kako nisu zadovoljni postojećim stanjem investicijske klime. Kao i domaći poduzetnici, žale se na birokraciju, pravnu nesigurnost, nepredvidljivost, izmjene propisa i kompliciranu regulativu općenito, pa sve do visokog troška poslovanja zbog plaćanja raznih davanja", rekla je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Digitaliziramo poslovanje i državu, smanjujemo opterećenja poduzetnicima"

"U zadnje dvije godine, dvije trećine greenfield investicija u EU je bilo u svega šest europskih zemalja. Vjerujem da će Hrvatska u 2019. podići svoj rejting i doći uz bok tih šest zemalja, uz pomoć novih zakona i kvalitetnijeg okvira za poticanje ulaganja", rekao je Darko Horvat ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

"Udio investicija u BDP-u u raste, tu smo u prosjeku zemalja EU. Treći kvartal u 2018. je, prema sadašnjim informacijama, optimističan, jer je bio na  razini rast od 4,9 posto. Hrvatskoj treba gospodarski rast od pet posto. Korak po korak jačamo konkurentnost, tu nema instant rješenja, a promjene moraju biti korjenite. Treba pomoći poduzetnicima da im ostane što više vlastitih sredstava za novi investicijski ciklus. Mi digitaliziramo poslovanje i državu, smanjujemo opterećenja poduzetnicima. Stoga očekujem rast proizvodnje, a  naročito u privatnom sektoru. Samo kroz Zakon o poticanju investicija privukli smo 16 milijardi kuna, uz što planiramo 12750 novih radnih mjesta. Znamo točno kakav nam obrazovni profil za to treba, moramo stvoriti mlade ljude koji će se tamo zaposliti. Treba nam sinergijski efekt sa gradovima i županijama, da svi pušemo u isti rog", dodao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Želimo investicije s novim tehnologijama i dodanom vrijednosti. Unatoč globalnom bumu digitalne ekonomije, manje od 20 posto takvih investicija slilo se u ICT sektor, od kojih se radi fama. Mi ne gledamo samo volumen već i karakter i vrstu investicija, ali i kvalitetu radnih mjesta, onakvih zbog kojih naši mladi ljudi odlaze tražiti vani. Treba nam malo hrabrosti i entuzijazma, pretvaranje neprilika u priliku. Ministarstvo gospodarstva raspisalo je pet novih natječaja, što je inovacijska prilika za domaće poduzetnike. Siguran sam da ćemo 303 milijuna eura plasirati u investicijski potencijal Hrvatske i da će ove godine završiti u razvijanju i razvoju", zaključio je Horvat, dodavši kako ovaj tjedan predstavnici nekoliko švicarskih tvrtki obilaze sjeverozapadnu Hrvatsku i traže poslovne zone u koje spremni prebaciti dio svog poslovanja.

"Mentalitet je problema, još se nismo spremni početi mijenjati"

Mladen Fogec predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, napomenuo je da bi se pesimizam koji vlada Hrvatskom mogao odraziti na strane ulagače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rejting agencije nas stalno pozicioniraju pri kraju druge trećini doing business ljestvica, no one sve rade na temelju percepcije, tako što razgovaraju s našim političkim strankama, nevladinim udrugama, a mi smo jako skloni negativnostima - moramo se okrenuti optimizmu. I po percepciji korupcije ne stojimo najbolje, ali kad osobu pitate je li dala mito odgovara da nije. Molim  vas da širite optimizam jer Hrvatska ima jako puno potencijala. U principu je kod nas veliki problem mentaliteta, kapacitet za promjene nije dovoljno velik, još se nismo spremni početi mijenjati, a živimo u eri digitalizacije i informatizacije", rekao je Fogec.

"Predugo smo se bavili prošlošću, na Agrokoru smo potrošili jednog ministra gospodarstva, a njegov nasljednik se sada uglavnom bavi Uljanikom, što je također prošlost. Trebamo se baviti budućnošću. Dobro je što smo uveli smo zakon o strateškom planiranju. Nije pitanje žele li strani investitori doći u Hrvatsku, nego želimo li mi strane investitore."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da udruga koju vodi ove godine nije izdala tzv 'bijelu knjigu'  jer su problem na koje upozoravaju uvijek isti.

"Ništa se nije mijenjalo ili se mijenjalo presporim tempom u odnosu na okuženje susjednih zemalja, pa naše zadnje izdanje vrijedi još uvijek", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo