Erasmus programi / Koliko Hrvata studira u zemlji, a koliko vani? Domaći studenti sve više na sudentskim razmjenama!

"Poboljšamo naše jezične kompentencije, a nakon povratka dobila sam i neke poslovne prilike"

22.5.2019.
16:30
VOYO logo

Gotovo dvije tisuće studenata na godinu, u sklopu Erasmus plus programa koji odobrava Europski parlament, iz Hrvatske ode u neku od zemalja Europske unije na studij ili stručnu praksu.

Uz kratkoročne razmjene, velik broj njih u inozemstvo odlazi i na cjeloviti studijski program, a mnogo stranih studenata stiže i u Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lakše do posla


I Robert iz Nizozemske kao i Ana iz Zagreba, studirati u inozemstvo otišli su zahvlajujući Erasmus+ programu. Robert je nakon semestra provedenog u Hrvatskoj odlučio i diplomski studij upisati u Zagrebu. 

"Nisam znao što da radim nakon završenog preddiplomskog studija u Rotterdamu i već sam ovdje pratio neke diplomske programe. Sviđa mi se grad, sviđaju mi se ljudi. Lijepo je, govori za RTL Danas.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana u Zagrebu studira hrvatski jezik i informatiku. Kada je odlučila otići na Erasmus mogla je birati između 35 opcija, odlučila se za Poljsku, a iskustvo je, kaže, bilo neprocjenjivo. 

"Poboljšamo naše jezične kompentencije, a nakon povratka dobila sam i neke poslovne prilike upravo jer sam bila na erasmusu jer poslodavci to prepoznaju kao kvalitetu, rekla je Ana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za stručnu praksu ili studij u inozemstvu u 2018. prijavilo se 1862-oje hrvatskih studenata. Najpopularnije zemlje za odlazak su Njemačka, Poljska, Austrija i Španjolska. U istoj godini u sklopu Erasmusa u Hrvatsku je došlo 2054-ero stranih studenata.

Najveći je to projekt Europske unije za obrazovanje. Trenutno pokriva 33 zemlje, a od 2014. do 2018. koristilo ga je više od 2 milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je manje poznato tu su mogućnosti i za nastavno i ne nastavno osoblje visokih učilišta koji mogu otići na predavački boravak ili na stručno usavršavanje, rekla je  Jasmina Skočilić iz  Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Građani Europske unije na svim sveučilištima u Uniji imaju pravo studirati pod jednakim uvjetima. Pa uz kratkoročne programe, hrvatski studenti u inozemstvo odlaze i na cjeloviti studij.  2018. bilo ih je 8 tisuća 950. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je odabrati visoka učilišta, treba istražiti što nude i  koji su uvjeti za upis i u tome im mi pomažemo. Vrlo često se pitanja odnose na financijsku potporu i pomoći za studij, kaže Nina Vranešević Marinić, iz Institut za razvoj obrazovanja 

Strani studenti U Hrvatskoj mogu studirati 50 studijskih programa na engleskom jeziku na 12 visokih učilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo