'OD BOEMSTVA DO VJEČNOSTI' / Kolekcija impresivnih umjetnina stiže u Hrvatsku

Postav od stotinjak umjetnina, koje iz Mostara stižu u Zagreb, kroz prizmu modernog kolekcionara prikazuje široku panoramu umjetničkog života u Europi, Latinskoj Americi te SAD-u od konca 19. stoljeća

10.5.2024.
18:24
VOYO logo

Izložba "Od boemstva do vječnosti" sa stotinjak umjetničkih djela otvara se 15. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori.

Apsolutni su umjetnički vrhunci izložbe "Od boemstva do vječnostiEdgar Degas s legendarnom skulpturom "Mala četrnaestogodišnja plesačica", veliki Henri Matisse i njegov "Ležeći akt" (Aurore”) iz 1907. te veličanstveni Amedeo Modigliani s portretom "Annie Bjarne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: M. T. Abraham Group

Izložbu u organizaciji 24sata i uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba te partnera posjetitelji mogu pogledati od 15. svibnja do 30. lipnja 2024. godine u Galeriji Klovićevi dvori.

"Već gotovo dvije godine pripremamo ovu izložbu i konačno možemo reći da je sve spremno. Zahvalni smo svim našim partnerima na podršci i suradnji. Umjetnost oplemenjuje naše živote, povezuje narode i kulture. Ponosni smo što smo ovakva dragocjena remek-djela konačno doveli u Zagreb", izjavio je direktor 24sata, Goran Gavranović.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: M. T. Abraham Group

Postav od stotinjak umjetnina, koje iz Mostara stižu u Zagreb, kroz prizmu modernog kolekcionara prikazuje široku panoramu umjetničkog života u Europi, Latinskoj Americi te SAD-u od konca 19. stoljeća. Sve je to fokusirano u jedinstvenoj zbirci Zaklade MT Abraham (MTA), stvorene prije točno 20 godina. Mnoga od djela hrvatska će publika vidjeti prvi put.

"Izložba pruža jedinstvenu priliku da hrvatska publika doživi izuzetna umjetnička djela. Posjetiteljima će jasno biti predočen umjetnički kontekst u kojem je nastalo boemstvo s rušenjem normi i otkrivanjem novih kreativnih dimenzija. Istodobno potičemo kulturnu interakciju i razumijevanje europske moderne umjetnosti koja itekako može imati važnost u povezivanju različitih stvaralačkih krugova, naroda i kultura", istaknula je Danijela Ucović, kustosica galerije "The Hub of Fine Arts" iz Mostaru gdje su stalno izložena djela MTA Fondacije u vlasništvu Amira Grossa Kabirija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: M. T. Abraham Group

Umjetnost koju su stvarali slavni slikari i kipari te koja je obilježila, kako tvrde teoretičari, presudno razdoblje modernizma, posjetiteljima će pružiti nesvakidašnji uvid u pokrete 20. stoljeća: fovizam, kubizam, futurizam i apstrakcionizam. Izložba, naravno, odaje počast i ženskoj umjetnosti.

Umjetnička djela iz galerije "The Hub of Fine Arts" izlagana su u eminentnim svjetskim muzejima, a sada je na redu Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo