SABORSKI KAOS /

Kolakušić udara na HDZ: 'Nezakonito su uzeli milijun i pol eura!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tvrdi da su mu nezakonito uzeli mandat u Saboru, a da su u identičnoj situaciji drugi zastupnici mogli zadržati mandat, iako su bili birani u Europski parlament

19.9.2024.
12:55
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Mislav Kolakušić izjavio je u četvrtak, pozivajući se na odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) iz 2013. godine, da mu je HDZ ukrao mandat zbog čega će se obratiti Ustavnom sudu, jer mu MIP nije dopustio da zamrzne svoj mandat već su tražili da podnese ostavku.

"Od današnjeg dana vidjet ćemo je li Hrvatska iole pravna država ili se Ustav i zakoni primjenjuju drugačije na članove HDZ-a i SDP-a i članove stranke Pravo i pravda", poručio je Kolakušić na konferenciji za novinare u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problematizirajući odluku MIP-a da saborski mandat, koji je osvojio na travanjskim parlamentarnim izborima dok je još bio zastupnik u Europskom parlamentu, nije mogao zamrznuti nego je u Saboru morao dati ostavku zbog nespojivosti te dvije dužnosti, pozvao se na odluke MIP-a iz 2013. godine kada su Andreju Plenkoviću, Biljani Borzan, Toninu Piculi i Ruži Tomašić dozvolili zamrzavanje mandata.

Image
BILO JE JOŠ META /

Iran platio Izraelcu da izvrši atentat na Benjamina Netanyahua? Uhitili ga

Image
BILO JE JOŠ META /

Iran platio Izraelcu da izvrši atentat na Benjamina Netanyahua? Uhitili ga

Oni su 2011. bili izabrani u Hrvatski sabor, a 2013. su osvojili jednogodišnji mandat u Europskom parlamentu. Kolakušić je naglasio da su čak Nikoli Vuljaniću nakon isteka mandata u EU parlamentu odobrili zahtjev za odmrzavanje mandata i vraćanje u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ mi je putem MIP-a ukrao saborski mandat. I ja sam podnio, kao i oni, prijedlog za mirovanje saborskog mandata jer sam bio zastupnik u EU parlamentu, njima je bilo odobreno. Ispada da su Plenković i ekipa nezakonito bili u EU parlamentu jer, prema tumačenju koje meni dao MIP, njima je odmah morao prestati mandat u EU parlamentu, što znači da su nezakonito uzeli milijun i pol eura", kazao je.

Kolakušić je, nakon što mu MIP nije dozvolio zamrzavanje mandata, dao ostavku na mjesto saborskog zastupnika očekujući da će osvojiti još jedan mandat u EU parlamentu. Umjesto njega je u Sabor ušao Dražan Dizdar, no on je danas iz osobnih razloga podnio zahtjev za zamrzavanje mandata, što znači da stranka Pravo i pravda ostaje bez svog predstavnika.

Kolakušić tvrdi da mandat pripada stranci, a ne listi s kojom su išli na izbore, pa ne može zamjena biti netko iz druge stranke s te liste. "Ako se nastavi kršenje zakona, onda se moram obratiti EU parlamentu, Ustavnom sudu, a onda i Europskom sudu", najavio je.

Po neslužbenim tumačenjima u Saboru, odluke MIP-a iz 2013. i ova u slučaju Kolakušića su neusporedive jer se 2013. radilo o prijelaznom razdoblju od ulaska Hrvatske u EU do konstituiranja novog saziva Europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MIP bi danas mogao odlučivati o Kolakušićevu slučaju.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvoje Zekanović: 'Kekin misli da može postići moju popularnost'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo