PROLETIO KROZ ČLANICE NATO-A /

Koji je bio krajnji cilj drona koji je pao u Zagrebu i što TU-141 letjelice uopće rade u Hrvatskoj, Mađarskoj i na Krimu?

Mađarska protuzračna obrana prvo je u četvrtak navečer detektirala i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor, a bio je to dron koji se srušio u Zagrebu

11.3.2022.
21:00
VOYO logo

Mađarska je u petak dvaput dizala svoje borbene zrakoplove Gripene kako bi istražila sumnjive radarske kontakte, ali leteći objekti nisu pronađeni, objavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto

Mađarska protuzračna obrana prvo je u četvrtak navečer detektirala i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor, objavio je Szijjarto. Ispostavilo se da je to bio dron koji se srušio u Zagrebu, dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U taj incident uključeno je više članica NATO-a, Hrvatska, Mađarska i Rumunjska, kazao je Szijjarto, dodavši da zemlje međusobno surađuju u istrazi. 

Image
incident na nebu /

U Ministarstvu obrane uvjeravaju da sustav nije zakazao, no svi se pitaju zašto NATO nije reagirao?

Image
incident na nebu /

U Ministarstvu obrane uvjeravaju da sustav nije zakazao, no svi se pitaju zašto NATO nije reagirao?

Mađarska protuzračna obrana drugi je sumnjivi radarski signal detektirala u petak oko podneva. Mađarski lovci poletjeli su iz zračne baze u Kecskemetu, ali nisu pronašli nikakav sumnjivi leteći objekt, kazao je Szijjarto. Treći slučaj dogodio se tijekom popodneva s istom reakcijom i istim ishodom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Szijjarto je kazao da je o radarskim signalima obavijestio svoje rumunjske, hrvatske i slovenske kolege.

"Pošto nam se u susjedstvu zbiva rat, iznimno je važno da zračne snage i protuzračna obrana budu mirni i da imaju odmjerenu reakciju", Szijjarto.

"Moramo zaštititi Mađarsku i mađarski narod, ali ne smijemo biti uvučeni u rat u susjedstvu ni na koji način", naglasio je.

Rumunjska: Dron je u našem zračnom prostoru bio 3 minute

U međuvremenu se oglasilo i rumunjsko ministarstvo obrane koje je priopćilo da je dron koji se srušio u Zagrebu u rumunjskom zračnom prostoru proveo samo tri minute. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Letjelica je u rumunjski zračni prostor stigla iz Ukrajine u 22.23 sata i napustila ga u 22.26 sati. Objekt je letio brzo i nisko, iznad grubog terena i po lošim vremenskim uvjetima što nam je onemogućilo da ga identificiramo", kaže se u priopćenju. 

Identificirala ga je, međutim, mađarska protuzračna obrana i potvrdila da se radi o dronu sovjetske proizvodnje Tupoljev Tu-141. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad TU-141 na Krimu

Ruska državna novinska agencija Tass objavila je vijest da su zabilježena dva slučaja pada bespilotne letjelice tipa Tu-141, te da je druga sinoć srušena na Krimu.

"Prva od njih pala je u blizini grada Krasnoperekopska (Republika Krim), a druga u Zagrebu (Hrvatska), leteći više od 700 km", rekao je izvor za Tass.

Izvor Tassa kazao je da su obje bespilotne letjelice vršile probne letove prema Krimu, ali je jedna skrenula prema Zagrebu.  

Koji je krajnji cilj letjelice?

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je u petak navečer kako se istraga o padu bespilotne letjelice nastavlja ujutro, te da Hrvatska "po svemu sudeći nije bila krajnji cilj te letjelice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković ranije je kazao da je bitno utvrditi odakle je letjelica došla i zbog čega je završila u Hrvatskoj. 

Prema procjenama stručnjaka, letjelica je navjerojatnije došla s područja Ukrajine. To je u RTL-u Danas kazao i bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po svemu sudeći to je trebalo doći iz Ukrajine, s tim da nisu spremni reći pravu istinu. Bilo bi hrabro reći da su pogriješili, ali možemo špekulirati. Možda je došao i s područja Moldavije, tamo se nalaze ruske baze koje možda imaju takav tip letjelica. Kako sam slušao ozbiljne stručnjak, po svemu i po putanji, taj dron je vjerojatno došao s teritorija slobodnog dijela Ukrajine", kazao je. 

Stručnjak Igor Tabak na pitanje RTL-a izgleda li ovo više kao "zalutala" letjelica koja se otela kontroli ili neka vrsta upozorenja Zagrebu, odgovorio je: "Jako je sigurno da je to zalutala letjelica jer je smo mi na njenom apsolutno krajnjem dometu."

I sam proturaketni štit Europe ima tek pokoji proturaketni sustav obrane koji bi mogao reagirati na ovakve situacije, ali on bi tražio stalno dežuranje i reagiranje i u noćnim uvjetima. Naime, bespilotna letjelica pala je u Zagrebu sinoć oko 23 sata.

O svemu je kazao da je stvar ozbiljna i da dovoljno govori o stanju europske proturaketne obrane koja se kao tema provlačila u javnosti posljednjih godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo