kad se hoće, može se / Kod Daruvara u Siraču u pogonu je posebna tvornica: 'Ovo je jedna velika obitelj, toliko smo složni'

Možda naizgled izgleda kao svaka druga tvornica, ali ova je ipak posebna

18.11.2020.
12:30
VOYO logo

A daleko od burzovnih indeksa i Wall streeta u Siraču kod Daruvara vrijedno se reže, pili i sastavljaju dječji krevetići, stolići, ormarići, suveniri i drvena galanterija. U pogonu radi 60 ljudi, a od njih je 40 osoba s invaliditetom jer je Suvenir Arbor ustanova koja je namijenjena zapošljavanju baš takvih inavlidnih osoba.

Nekada su svoje suvenire i galanteriju izvozili i na veliko rusko tržište, ali ni danas nisu ništa lošiji. Izvoze više od 70 posto svoje proizvodnje i to uglavnom na probirljiva zapadna tržišta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovdje imamo sigurnost, a u današnje vrijeme svi znamo koliko je teško naći posao, a kamoli osobama s invaliditetom'', rekla je jedna od zaposlenica, Vesna Cerovečki.

''Ovo je jedna velika obitelj, toliko smo složni, u svemu nam pomaže ravnatelj i razumije nas, a svi su susretljivi i pomažu'', komentirala je jedna od zaposlenica tvornice.

Možda naizgled izgleda kao svaka druga tvornica, ali ova je ipak posebna. Od 64 zaposlenih, njih 40 su osobe s invaliditetom. I rade sve što možete i ne možete zamisliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja dobijem elemente koji nisu baš glatki, a ova četkarica radom na njoj napravimo glatko'', dodala je gospođa Vesna.

Image
Nisu se predale krizi /

U vrijeme kada mnogima biznis propada, pet sestara iskoristile su koronakrizu i pokrenule biznise od kuće

Image
Nisu se predale krizi /

U vrijeme kada mnogima biznis propada, pet sestara iskoristile su koronakrizu i pokrenule biznise od kuće

Gospođa Vesna stekla je uvjete za mirovinu, ali joj se od drva ne rastaje, ovdje je punih 36 godina.

''Imam jednu malo kraću nogu, dječja paraliza. A s obzirom da sam operirala kuk sad hodam sa štakom, teško je ali bitna je volja, ako čovjek ima volju, može sve'', kazala je gospođa Vesna.

Iako im je glavni posao proizvodnja drvenog namještaja, šiva se tekstil, rade eko vrećice, a nije ih ni kriza iznenadila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali je to pogon velikih radnika

''Počeli smo raditi maskice i zadovoljni smo što smo uspjeli i u početku smo 10 tisuća njih pokloniti ustanovama i županiji kad je to bio problem i kad je bilo teško. Volim svoj posao i sretna sam što sam u svom selu i mjestu'', rekla je radnica Vesna Žehaček.

Mali je to pogon velikih radnika, ne bune se ni što rade u buci i prašini, a imaju i svoju kreativnu stranu.

Stigli smo do zadnje točke procesa, evo nas u trgovini gdje možete pronaći bezbroj predmeta, svi su ručni rad i svi su puno drvo. Posebna se pažnja daje dječjim predmetima., oni su svi ekološki prihvatljivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer iako je većina narudžbi za velike lance namještaja, ovdje i van granica, to ne znači da i sami ne mogu prodavati gotove proizvode. I to je samo mali dio priče tvornice koja je prije četiri godine gotovo ugašena, da bi je Bjelovarsko- bilogorska županija ipak spasila.

''Ti ljudi ne traže nešto posebno, žele se osjećati važnim i korisnim, te plaće nisu visoke, ali je njima to jako važno da rade. Među rijetkima smo u drvnoj industriji gdje izlazi trupac, a izlazi gotov namještaj i jedini smo u Slavoniji i jedini smo na selu'', rekao je ravnatelj ustanove Suvenir Arbor Alen Baščevan.

Tako je ova Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Siraču primjer da kad hoćete i možete. I nitko nije sretniji od zaposlenika koji su dobili priliku za rad! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo