Osjećat ćemo se kao da je 45! / K'o vrući bojler kad ga staviš na tri

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Vrućinoljupce će veseliti, a nas normalne deprimirati što će toplinski val pred nama biti i jači od prethodnog

Nikola Vikić-Topić

13.7.2015.
18:05
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Kad sam već prošli tjedan objasnio što su to pasje vrućine i otkud im potječe naziv sad je vrijeme da najavim - nove! Ponovno dolazi toplinski val!

Image
Ovaj put dopuštam plakanje /

Pasja vrućina - to ste i priželjkivali, zar ne?

Image
Ovaj put dopuštam plakanje /

Pasja vrućina - to ste i priželjkivali, zar ne?

Rekao sam vam da su neugodno - opasne vrućine moguće sve dok traju Dani psa, a po Grcima i Rimljanima, to je do kraja kolovoza! Vrućinoljupce će veseliti, a nas normalne deprimirati što će toplinski val pred nama biti i jači od prethodnog! Čini se da se vraćam u ulogu psihijatra! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, danas i sutra su na kopnu posljednji ugodni dani, s temperaturom ispod 30 stupnjeva! U toplinski val ulazimo od srijede, kada prelazimo tu granicu, a temperatura će onda svakim danom biti sve viša. Do vikenda ćemo se kuhati na vrijednostima oko 35, a na kopnu će temperatura čak biti bliža 40. Moguće je i da dosegne 40, pa da u nekim gradovima budu srušeni i srpanjski rekordi, primjerice u Zagrebu (do sada je rekord 40,3 °C), Sisku (39,8 °C) ili Slavonskom Brodu (39,5 °C). 

Inače, uz temperaturu, za naš osjet topline važni su vjetar, vlaga i jesmo li izloženi izravnom Sunčevu zračenju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi ti parametri zajedno kombiniraju se u jedan indeks iliti mjeru koju nazivamo indeks osjeta ugode

Skala osjeta ugode ima devet stupnjeva, to su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

iznimno vruće,

vrlo vruće,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

vruće,

toplo,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ugodno, 

svježe,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

hladno,

vrlo hladno 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

i iznimno hladno.

Tako će, recimo, u petak i subotu na kopnu indeks osjeta ugode biti vrlo vruće i iznimno vruće! U takvim slučajevima preporuča se što manje, što laganije i što svjetlije odjeće! Također, i što manje fizičke aktivnosti! Evo, imate izgovor za apsolutno ljenčarenje i golotinju. Pozovite se kod svojih šefova na mene! Inače, trodnevnu prognozu indeksa osjeta ugode, za 6 regija Hrvatske, možete pratiti na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz indeks osjeta ugode, jako je važan i indeks topline, za koji ste možda i čuli. On predstavlja temperaturu koju naš organizam osjeća u odnosu na stvarnu, izmjerenu temperaturu i vlažnost zraka. To je ono kad čujete na televiziji ili radiju da je temperatura vani 33, a vi počnete vikati na meteorologe misleći da lažu - čini vam se kao da je 40.

Image

U stvarnosti, istina je negdje između! U pravu ste i vi i ja. Zato me nemojte gađati razno raznim napicima kad me vidite na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gornjoj tablici prikazan je indeks topline za različite vrijednosti relativne vlažnosti (vodoravne vrijednosti na vrhu) i temperature (vertikalne vrijednosti potpuno lijevo).

Naime, što ima više vlage u zraka, naš organizam se teže znoji, a znojenje je dobro, hladi organizam i regulira tjelesnu temperaturu! Sljedeći put kad stojite pokraj smrdljivog, oznojenog gospona u autobusu, budite sretni zbog njega - zdrav je! Zato nam se, kad ima više vlage, čini toplije i neugodnije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gornja tablica je zanimljiva jer si možemo napraviti i okvirnu prognozu kakvu ćemo temperaturu osjećati u subotu. Prema sadašnjem proračunu jednog modela temperatura zraka će u Zagrebu dosegnuti 39, a relativna vlažnost bi u rano poslijepodne bila oko 30 %, što znači da ćemo se osjećati kao da je vani 45 Celzijevih stupnjeva! Jedva čekam! A vi?

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču