KLUPKO SE ODMOTAVA: / Evo tko je pomogao USKOK-u da otkrije uključenost Brkićevog kuma u aferu SMS

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Detalji uhićenja Blaža Curića i Franje Varge ne prestaju intrigirati javnost, posebice navodna povezanost s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem

27.9.2018.
9:09
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U svega pet dan službenici USKOKA-a otkrili su tko je poslao upozorenje Franji Vargi (36), osumnjičenom za lažiranje SMS-ova za Zdravka Mamića da policija nad njim provodi kriminalističko istraživanje. Policija je jučer ujutro zbog sumnje da je telefonski upozorio Vargu uhićen Blaž Curić (49), vozač u Ministarstvu poljoprivrede koji je vozio i samog potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića. Ono što cjelokupnom slučaju daje posebni naglasak je činjenica što je Curić dugogodišnji prijatelj, suborac i kum potpredsjednika Savora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Image
UHIĆENI TOLUŠIĆEV VOZAČ KUM JE MILIJANA BRKIĆA: /

Procurile najnovije informacije o aferi koja potresa HDZ-ovo podzemlje

Image
UHIĆENI TOLUŠIĆEV VOZAČ KUM JE MILIJANA BRKIĆA: /

Procurile najnovije informacije o aferi koja potresa HDZ-ovo podzemlje

Kako piše Jutarnji list, policija je jučer ujutro provela pretres Curićeva doma na Malešnici, nakon čega je priveden na kriminalističko istraživanje. Policija ga sumnjiči da je Curić prošlog četvrtka, 20. rujna, oko 20.30 nazvao Vargu i upozorio ga da ga policija nadzire i da uništi had diskove i USB stickove, te da izbriše sve poruke, telefonske brojeve i druge sadržaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neočekivana pomoć od samog uhićenika

Međutim, Varga nije uspio jer je policija krenula u akciju uhićenja shvativši da su mjere tajnog nadzora probijene.

Policija je zaplijenila kod Varge čak 20 prijenosnih računala, 15 mobilnih uređaja i na desetke USB stickova, piše Jutarnji list. Kako je riječ o značajnoj količini podataka, pretpostavlja se kako će istražiteljima trebati dulje vremena da analiziraju zaplijenjene materijale, te da vide što je Varga radio i s kim. Nakon Varginog uhićenja, istražitelji su se okrenuli anonimnom dojavljaču koji je probio tajne mjere. Prema Jutarnjem listu, Varga je pomogao policiji, ali i sam dojavljač. Prema neslužbenim informacijama, istražitelji i Varga prepoznali su glas pozivatelja, a Varga je podijelio s istražiteljima svoje sumnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kobna pogreška

Policija je ulovila Curića kada su uparivanjem brojeva mobilnih telefona utvrdili da je na lokaciji u Dubrovi s koje je upućen poziv upozorenja istodobno uhićen i signal mobitela Blaža Curića. I upravo to je ono što ga je koštalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Curić je jučer oko 14 sati doveden na ispitivanje, gdje se u nazočnosti svojeg odvjetnika Krešimira Vilajtovića branio šutnjom. Njega USKOK tereti za kazneno djelo poticanja na sprječavanje dokazivanja, vezano uz USKOK-ovu istragu protiv Franje Varge. Curić je vraćen pritvorskom nadzorniku nakon ispitivanja, a USKOK je zatražio da mu se odredi jednosmjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela o čemu bi danas trebao odlučiti sudac istrage Županijskog suda u Osijeku.

Tolušić nije znao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Curić bio vozač ministra, sam Tolušić nije imao informacije o tome da su izdane posebne mjere nad Vargom. To su znali nadležni tužitelji iz USKOK-a koji su zatražili potrebne naloge, sudac istrage Županijskog suda u Osijeku, koji je izdao nalog, te njegovi suradnici, kao i vrlo uzak krug policijskih službenika i ljudi u OTC-u koji su provodili te mjere. Smatra se kako su mjere puknule četiri-pet dana nakon što su izdane. Prema pisanju Jutarnjeg lista, navodno su istražitelji zabilježili telefonske kontakte Franje Varge s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i sadašnjim zamjenikom šefa te stranke Milijanom Brkićem.

Predmet istrage USKOK-a će biti kako je Curić došao do informacija o mjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo