KLJUČ DANAŠNJIH UHIĆENJA SKRIVA SE U OVOM DOKUMENTU? / 'Nanijeli su nam štetu od 40.000 eura dnevno, to ugrožava otplatu kredita'

Image
29.5.2020.
14:56
VOYO logo

Ključ današnjih uhićenja Krunoslava Jakupčića, predsjednika uprave Hrvatskih šuma, možda se skriva u tome što su Hrvatske šume i investitor u vjetroelektrane CEMP vodili milijunski spor. Dok iz policije ne stižu službene informacije, portal 24sata je neslužbeno iz tvrtke saznao sadržaj oštrog dopisa koji je poslan Hrvatskim šumama u ožujku 2020. preko odvjetničkog ureda. I prostorije CEMP-a policija istražuje, što znači da su i oni pod sumnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CEMP se u dopisu žali uhićenom predsjedniku uprave Jakupčiću te cijeloj Upravi Hrvatskih šuma da im njihova podružnica Split ne izdaje odobrenje za uporabnu dozvolu za dio vjetroelektrana. Kako navodi 24sata, CEMP smatra da su oni obavili svoj dio iz dogovora što znači napravili šumske i protupožarne puteve u vrijednosti od 15 milijuna kuna. Iz CEMP-a se žale da im istodobno Hrvatske šume potražuju oko devet milijuna kuna u ime naknade šumske štete koju je tvrtka napravila. Kako navode, to su razlozi zašto ne daju suglasnost za uporabnu dozvolu.

"Radi se o ucjeni i nanošenje štete investitoru od 40.000 eura dnevno što dovodi u pitanje otplatu kredita", između ostalog stoji u dopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UHIĆENA JOSIPA RIMAC, ŠEF HRVATSKIH ŠUMA, POMOĆNICA MINISTRA, PODUZETNIK I JOŠ DEVETERO LJUDI: /

Evo za što ih se sve tereti

Image
UHIĆENA JOSIPA RIMAC, ŠEF HRVATSKIH ŠUMA, POMOĆNICA MINISTRA, PODUZETNIK I JOŠ DEVETERO LJUDI: /

Evo za što ih se sve tereti

'Kazneno ćemo prijaviti pojedince koji nas ucjenjuju'

Investitor u vjetroeletrane naglašava da su već prije izdane dvije uporabne dozvole i da se pitanje šumske štete nije spominjalo. U zaključku stoji da će kazneno prijaviti sve odgovorne pojedince iz Hrvatskih šuma koji ih ucjenjuju te isto tako najavljuju potraživanja za naknadu štete ako se ogluše o davanju suglasnosti za uporabnu dozvolu, prenosi 24sata. U dopisu je navedeno da Hrvatske šume ucjenjuju investitora da izvrši gotovinsko plaćanje premda je potraživanje investitora od Hrvatskih šuma šest milijuna kuna više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se odigralo u ovom višemilijunskom poslu ne može se znati dok istražitelji ne budu "pustili" službene informacije o tome za što se terete svi uključeni. Navodno postoje neke nagodbe oko tog spora, no to novinarima nitko nije mogao potvrditi. Valja istaknuti da pretresi traju i u splitskoj podružnici Hrvatskih šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik CEMP-a je tvrtka Lager Bašić, vlasnika Milenka Bašića. Inače, Milenko je brat Ivana Inje Bašića kojeg su istražitelji prije par mjeseci priveli zbog utaja poreza na prodaji vozila. Inače, vjetroelektrana Krš-Pađene kraj Knina je ujedno i najveća u Hrvatskoj te joj je cijena investicije bila oko 1,8 milijardi kuna. Kako je portal 24sata pisao, sumnjalo se još 2016. u pogodovanje dozvole.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo