VREMENSKI EKSTREMI /

Od toplinske kupole do jezive pijavice, klimatolog: 'Sad će oči biti uprte u Dunav'

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Za srednju Europu najavljuju ekstremne kiše, najveće u posljednjih nekoliko desetljeća. Hrvatska će doslovno iz protupožarne sezone ući u obranu od poplava

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Dajte joj 100 metara ulice i u njoj će naći heroja ili skandal. Novinarstvo joj je strast, ne posao

13.9.2024.
16:14
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

U isto vrijeme, zastrašujuće i fascinantne prizore goleme pijavice snimili su u četvrtak poslijepodne između Korčule i Orebića.

Golema grdosija zakovitlala se iznad mora i izgledala je kao da će uzrokovati kaos. Paralelno, u Novigradu je more izbacilo gustu pjenu koja je izgledala kao da ju je proizveo divovski mikser, a u petak se Sava izlila iz svog korita u Zagrebu. Iz Austrije i Slovenije stižu snimke zimske idile, a prve pahulje zabijelile su Platak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toplinske kupole koja je u nezapamćenom toplinskom valu pržila i Hrvatsku, doslovno smo uletjeli u golemu ciklonu Boris, zbog koje upozoravaju na moguće ekstremne kiše u središnjoj Europi.

O vremenskim ekstremima za Net.hr razgovarali smo s klimatologom i glavnim ravateljem DHMZ-a Ivanom Güttlerom, koji je rekao da je fascinantno što ćemo iz sezone obrane od požara doslovno uroniti u sezonu obrane od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je pijavice u četvrtak, kojih je prema nekim procjenama bilo 20-ak, te je pojasnio što se dogodilo kod Korčule.

"Na toplo more, koje je tijekom ljeta dosegnulo i temperaturu od 30 stupnjeva Celzijevih, stigla je hladna fronta. To su sastojci za nastanak pijavica koje se mogu nazvati i miniuraganima. Srećom, nije bilo materijalne štete, niti je itko stradao", kaže klimatolog Güttler.

Image
Foto: Čitatelj

Za snimke pijavica rekao je da su fascinantne te da, zahvaljujući građanima koji ih hvataju kamerama svojih mobitela, mogu vidjeti sve – od mjesta gdje nastaju do njihovih dimenzija. "Toga nije bilo prije 30-ak godina", govori nam.

Komentirao je i gustu pjenu koja se pojavila dan ranije u Novigradu. "Ona je nastala kombinacijom visokih valova i jakog vjetra. Koliko imam informacija, pjena se pojavila vrlo lokalno. Ja osobno ranije nisam vidio takvo što", rekao je Güttler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O velikim kišama, kako u Hrvatskoj, tako i u središnjoj Europi, kaže da su već sada natopile zemlju i da nam zbog njih opasnost prijeti idući tjedan. "U središnjoj Europi najavljuju ekstremne količine oborina, i to u Austriji i Češkoj. Sve su oči sada uprte u Dunav, čiji će se visoki vodostaj preliti u Dravu te će se usporiti otjecanje vode iz Drave. To bi moglo stvarati probleme na istoku zemlje, i trebat će podići razinu obrane od poplava. Idući tjedan bit će govora o poplavama u Hrvatskoj", rekao je klimatolog.

Image
Foto: Srecko Niketic/Pixsell

O tome jesu li ovi ekstremi odraz klimatskih promjena, rekao je da je ova godina zaista ekstremna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas je ovo ljeto bilo u mnogim mjestima najtoplije ikad otkad se službeno mjeri. To se odnosi na srpanj i kolovoz. Zanimljivo je čuti službene podatke vatrogasaca od ove godine, koji navode da je ova godina bila ekstremna. Iznenađenje je da ove godine iz sezone obrane od požara odmah ulazimo u sezonu obrane od poplava", rekao je Güttler.

POGLEDAJTE VIDEO Fascinantni prizori: Pijavica kod Korčule

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo