SMEKŠALA GA NJEMAČKA / Kineski predsjednik Xi poslao Putinu najoštriju poruku do sada: 'Ne možemo si to dopustiti...'

Image
Foto: Profimedia

Prije nego što se press konferencija približila kraju bez ijednog pitanja novinara, Scholz je spomenuo eskalaciju napetosti preko Tajvanskog tjesnaca

4.11.2022.
15:18
Profimedia
VOYO logo

Kineski čelnik Xi Jinping iznio je u petak najizravniju kritiku rata Vladimira Putina protiv Ukrajine do sada, upozorivši ruskog predsjednika da ne pribjegava nuklearnom oružju. Xi je pozvao njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji trenutno boravi u posjetu Pekingu, da pogura mirovne pregovore.

Međunarodna zajednica, rekao je Xi, trebala bi se "zajednički suprotstaviti uporabi ili prijetnjama uporabom nuklearnog oružja", navodi se u priopćenju koje je prenijela Xinhua, kineska državna novinska agencija, javlja Politico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet bi također trebao "zagovarati da se ne može koristiti nuklearno oružje, da se ne može voditi nuklearni rat, kako bi se spriječila nuklearna kriza" u Europi ili Aziji, dodao je Xi.

Izostavljanje ključnih poruka

Kineski čelnik, koji je prije samo nekoliko tjedana osigurao svoj treći mandat, zatražio je od Njemačke i Europe da "odigraju važnu ulogu u pozivanju na mir i olakšavanju pregovora". Također je pozvao na "poboljšanje humanitarne situacije" u kriznim područjima, posebno tijekom zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Xi, koji je prije rata Putina nazivao svojim najboljim prijateljem, nije zamolio Rusiju da se povuče, što je bio ključni zahtjev za Ukrajinu i njezine zapadne podupiratelje. Također nije spomenuo Putinovo odbijanje da ispoštuje sporazum UN-a o olakšavanju ukrajinskog izvoza žitarica, dok je njegov premijer umjesto toga zagovarao izvoz kineskog žita kako bi se ublažila prehrambena kriza.

Putin je u rujnu prvi put javno priznao da Xi ima "pitanja" i "zabrinutosti" u vezi s ratom. Ubrzo nakon tog sastanka između kineskih i ruskih čelnika, Putin je povisio uloge i iznio ideju da bi se nuklearno oružje moglo upotrijebiti. "Da bismo obranili Rusiju i naš narod, nedvojbeno ćemo koristiti sve resurse oružja koji su nam na raspolaganju", rekao je Putin. "Ovo nije blef."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POČEO POVIJESNI KONGRES KOMUNISTIČKE PARTIJE /

Xi Jinping najavio 'ponovno ujedinjenje domovine': 'Kina se nikada neće odreći prava na upotrebu sile nad Tajvanom'

Image
POČEO POVIJESNI KONGRES KOMUNISTIČKE PARTIJE /

Xi Jinping najavio 'ponovno ujedinjenje domovine': 'Kina se nikada neće odreći prava na upotrebu sile nad Tajvanom'

Scholz: 'Važno je da Kina izvrši utjecaj na Rusiju'

"Ne možemo si priuštiti daljnju eskalaciju", rekao je kineski premijer u odlasku Li Keqiang na tiskovnoj konferenciji. Govoreći o Scholzu koji je stajao pokraj njega, Li je rekao: "Obojica… nadamo se da će kriza uskoro završiti."

Xijevo protivljenje Putinovim nuklearnim prijetnjama Scholz - koji se tjednima suočava s kritikama zbog prevelikog naginjanja prema Pekingu - je pozdravio kao veliku diplomatsku pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Složili smo se da je prijetnja nuklearnim napadima neodgovorna i opasna", rekao je Scholz novinarima, govoreći o svom sastanku sa Xijem. "Rekao sam predsjedniku Xiju koliko je važno da Kina izvrši svoj utjecaj na Rusiju."

Scholz je sa sobom doveo izaslanstvo velikih poduzeća, a nedavno je odobrio i posao jedne kineske državne tvrtke o preuzimanju dijela terminala u strateški važnoj luci Hamburg. Tijekom uvodnih riječi na svom sastanku s Xijem, Scholz se prisjetio svoje prethodne karijere gradonačelnika Hamburga, istovremeno pozivajući Xija da produbi trgovinske veze s Njemačkom, najvećim gospodarstvom EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajvanske napetosti

Prije nego što se press konferencija približila kraju bez ijednog pitanja novinara, Scholz je spomenuo eskalaciju napetosti preko Tajvanskog tjesnaca. "Bilo kakva promjena statusa quo Tajvana može se dogoditi samo uz međusobni dogovor i mirno", rekao je, dodajući da je također pokrenuo pitanje kršenja ljudskih prava kineske muslimanske manjine u Xinjiangu.

Scholz je aludirao na gospodarsku prisilu Pekinga protiv Litve kada je baltička zemlja težila bližim vezama s Tajvanom, rekavši: "Također je važno biti jasan: ekonomske mjere protiv pojedinačnih država članica EU-a usmjerene su protiv cijelog unutarnjeg tržišta EU-a, a sankcije protiv zastupnika u EU-u također su nam neprihvatljivi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Scholz nije naglašavao trgovinski fokus svog putovanja, njegov se kineski domaćin pobrinuo da pošalje jasnu poruku njemačkim tvrtkama koje Kina smatra glavnim izvorom stabilnosti u inače klimavim odnosima između EU i Kine.

"I dalje smo spremni pomoći Njemačkoj u pristupu našem tržištu", rekao je premijer Li novinarima na tiskovnoj konferenciji, pozivajući na "zdrav i stabilan" odnos s Njemačkom. “Podržavamo multipolarni svijet, slobodnu trgovinu i želimo susresti našeg partnera na ravnopravnoj osnovi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo