'NISMO KREATORI KRIZE' / Kina reagirala nakon teških optužba NATO-a: 'Njihova izjava puna je ratoborne retorike i laži'

Image
Foto: Profimedia

'Kinesko temeljno stajalište po pitanju Ukrajine je promicanje mirovnih pregovora i političkog rješenja, što je široko priznato i cijenjeno od strane međunarodne zajednice', rekao je glasnogovornik

11.7.2024.
6:28
Profimedia
VOYO logo

NATO summit u planiranoj izjavi Washingtona pun je "ratoborne retorike", a sadržaj povezan s Kinom sadrži provokacije i laži, rekao je glasnogovornik kineske misije pri Europskoj uniji.

U nacrtu priopćenja stoji da je Kina postala odlučujući pokretač ruskih ratnih napora u Ukrajini i da Peking nastavlja postavljati sustavne izazove Europi i sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što svi znamo, Kina nije kreator krize u Ukrajini", rekao je glasnogovornik, prema izjavi koju je u četvrtak objavila kineska misija pri EU.

"Deklaracija NATO summita u Washingtonu puna je hladnoratovskog mentaliteta i ratoborne retorike, a sadržaj vezan uz Kinu pun je provokacija, laži, huškanja i kleveta", rekao je glasnogovornik odgovarajući na pitanje novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici zemalja NATO-a naglasili su obećanje Ukrajine o članstvu, zauzeli snažniji stav o kineskoj potpori Rusiji, a deklaracija je ojačala dosadašnji NATO jezik o Kini.

"Kinesko temeljno stajalište po pitanju Ukrajine je promicanje mirovnih pregovora i političkog rješenja, što je široko priznato i cijenjeno od strane međunarodne zajednice", rekao je glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je: "Čvrsto se protivimo tome da NATO djeluje izvan svoje misije kao regionalnog obrambenog saveza, da se ubacuje u azijsko-pacifičku regiju kako bi potaknuo sukob i suparništvo i narušio prosperitet i stabilnost u ovoj regiji."

POGLEDAJTE VIDEO: Samit NATO-a okupio najmoćnije ljude svijeta: Joe Biden govor čitao s blesimetra

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo