KILOMETRI NA NAŠ RAČUN: / Službeni Audi ravnateljice državne agencije u dvorištu njezina oca, a ona tvrdi: 'Bila sam u kontroli na terenu'

Image
Foto: Pixsell/Čitatelj Net.hr-a

Službeni Audi ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilde Copić snimljen je u mjestu Pokrovnik u blizini Drniša u dvorištu njezina oca, Ivana Copića, koji je ujedno vlasnik OPG-a

8.2.2019.
12:28
Pixsell/Čitatelj Net.hr-a
VOYO logo

Nakon što je nedavno Net.hr pisao o novom natječaju za zakup pašnjaka, odnosno, rubnih površina uz državne šume koje su u vlasništvu Hrvatskih šuma, u kojem je ponuđeno i zemljište koje godinama bez ikakve naknade koristi OPG Ivana Copića, oca ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, Matilde Copić, koji dakako dobiva i izdašne poticaje preko te iste Agencije, na temelju tih besplatnih pašnjaka, javili su nam se i čitatelji koji su zapazili neobičnu situaciju u dvorištu obiteljske kuće, odnosno OPG-a Ivana Copića. Ravnateljica Agencije, Matilda Copić, službenim Audijem često boravi u tom istom dvorištu, danju, ali i u večernjim satima.

Image
NET.HR ISTRAŽUJE: /

Otac šefice Agencije za poljoprivedu godinama koristi pašnjake bez kune naknade i ubire poticaje

Image
NET.HR ISTRAŽUJE: /

Otac šefice Agencije za poljoprivedu godinama koristi pašnjake bez kune naknade i ubire poticaje

Reklo bi se, službeni automobil se koristi u privatne svrhe. I mogao bi se steći dojam da ravnateljica Copić, koja i sama ima registriran OPG na istoj adresi, ali donedavno i njezina prijateljica Božena Bešlić (svoj OPG je Matilda u međuvremenu stavila u mirovanje, a Bešlić ugasila), te s obzirom na OPG oca Ivana Copića, te brata Tomislava Copića koji i dalje vode OPG, i dalje diskretno sudjeluje u vođenju obiteljskog poljoprivrednog biznisa – koji je prikopčan na plaćanja iz Agencije koju upravo ona vodi te natječaje Ministarstva poljoprivrede za zakup pašnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li uopće Matilda Copić pravo koristiti službeni Audi u privatne svrhe? Može li tijekom radnog vremena biti službenim vozilom u dvorištu privatne kuće ili se radilo o nečem drugom? Matilda Copić odgovara da ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju "temeljem internih akata" donesenih u mandatu njezinih prethodnika (2010. i 2012.) "ima pravo na korištenje službenih automobila 24 sata dnevno."

Image

Službeni Audi u dvorištu oca Matilde Copić

'Kontrola na terenu'

No, ona obrazlaže da je upotreba automobila, koji se onda našao i u dvorištu obiteljske kuće, odnosno očeva OPG-a, u Pokrovniku nedaleko od Drniša, zapravo bila u okviru provođenja "kontrole na terenu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pojedina poljoprivredna gospodarstva do 2017. godine nisu bila predmetom kontrola na terenu, ali od 1. siječnja 2017. jesu te će biti i ubuduće", naglašava se u odgovoru iz Agencije. "Pojedina poljoprivredna gospodarstva, pa tako i ona koja na podnesenim jedinstvenim zahtjevima imaju zatražene potpore za pašnjake, uputila su brojne prigovore na račun rada mojih kolega – kontrolora Agencije", kaže Matilda Copić, te pojašnjava i svoju prisutnost i službeni automobil u dvorištu obiteljske kuće:

"Točno je da sam obilaskom terena, uključujući i pašnjake tih gospodarstava potvrdila da su prigovori takvih poljoprivrednika neosnovani, a da moje kolege svakodnevno predano obavljaju kvalitetan posao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni put?

Drugim riječima, ravnateljica Agencije za plaćanja objašnjava da njezina prisutnost u obiteljskom dvorištu zapravo znači da se radilo o službenom putu i službenim obavezama. Da je obilazila teren i pašnjake i utvrđivala osnovanost prigovora. Da je posao ravnatelja i kontrola na terenu.

Zašto ravnateljica toliko ustrajno tvrdi da se zapravo radilo o strogo službenoj situaciji? Vjerojatno zato što Pravilnik o korištenju službenih automobila Agencije za plaćanja utvrđuje da se službeni automobil mora koristiti "isključivo za potrebe Agencije", te "na isplativ i učinkovit način".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se pak pogleda Odluka Vlade o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja iz 2016. (objavljenja u Narodnim novinama) prema kojoj je evidentno da ravnateljica Agencije za plaćanja spada u treću grupaciju državnih dužnosnika može se utvrditi da je precizno propisano da "državni dužnosnici II i III skupine (...) koriste službeni automobil srednje ili niže klase, sa ili bez službenog vozača isključivo za službene potrebe."

Kombinacija službenog i privatnog?

Rade li tako i mnogi drugi dužnosnici i državni službenici, kombiniraju službeno i privatno koristeći službene automobile? Vrlo vjerojatno. Ali ravnateljica Copić je, eto, doslovno uhvaćena na djelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatna priča o cijelom grozdu OPG-ova obitelji Copić uz jednu članicu koja je ujedno i ravnateljica Agencije za plaćanja – Agencije koja je toliko bitna za funkcioniranje svih OPG-ova u Hrvatskoj – tako dobiva i svojevrsnu fotouspomenu.

Službenim automobilom Agencije u akciji provođenja kontrole pašnjaka ravnateljica je, izgleda, osobno kontrolirala upotrebu pašnjaka na OPG-u vlastita oca. Koji je godinama besplatno koristio državne pašnjake i na temelju njih dobivao poticaje preko Agencije koju vodi ravnateljica- "kontrolorka" koja je, eto, parkirala u njihovu dvorištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo